Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 ... 61 62 »

На вулиці теплішає, − а гаманець тоншає. Час робити покупки та оновлювати свій гардероб − чи то з бажання чогось гарного й новенького, чи просто з необхідності купити нові речі, бо старі вже ні на що не годяться. Та чи вдасться це з нинішніми цінами?

   Підвищення курсу долара гучно ляснуло батогом по цінам.
   Спробуємо підрахувати в яку суму обійдеться мінімальний набір сезонного (весняно-осіннього) одягу для молодої сім’ї (чоловік, жінка і дитина 3-6 років). Оскільки ціни на гарний та якісний одяг в бутиках є космічними, середню ціну ми вираховуватимемо зі звичайних магазинів та ринків, де найчастіше й скуповуються буковинці:
   „Завжди купую речі на Калинці, тут найдешевше, - розповідає пані Оксана (26 років),- А от чоловік ринки не любить, йому краще переплатити за річ в магазинах Формаркету чи Майдану, бо там комфортні умови для покупок ”.
   Отже, в середньому, щоб придбати мінімальний набір одягу (куртка, тонкий светрик, сорочка /кофтинка, штани/спідниця, взуття), чоловікам та жінкам (ціни практично однакові) потрібно витрати 1 125 – 2 675 грн. На дитину 620 – 1275 грн. Нагадаємо, що мінімальна заробітна плата в Україні на березень 2014 року становить 1218 грн – отож сумніваємось, що молодій сім’ї по кишені повністю оновити свій гардероб. Зазвичай батьки купують вс ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 714 | Дата: 07.04.2014 | Коментарі (0)

  Минулого тижня у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича перебували студенти з Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна та Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара. У Чернівці прибули майбутні фахівці фізико-технічних наук, економісти, соціологи та історики. Візит східних гостей проходив у рамках навчально-дозвіллєвої програми ЧНУ, що дозволить розвінчати міф про взаємну ворожнечу Сходу та Заходу країни і водночас укріпити дружні зв’язки між студентами України. Впродовж тижня гостей познайомили з містом, його культурними та історичними пам’ятками.

У понеділок студенти зустрілися з ректором Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича професором Степаном Мельничуком та студентським активом, згодом побували в науковій бібліотеці ЧНУ, ознайомилися з архітектурою міста, а особливо детально – з його перлиною – Резиденцією митрополитів Буковини і Далмації. Також для студентів провели екскурсію філологічним факультетом, познайомили з роботою та викладацьким складом кожної кафедри, запросили долучатися до роботи всеукраїнських конференцій, що проводитимуться в нашому університеті.

За ... Читати далі

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 622 | Додав: sonata | Дата: 07.04.2014 | Коментарі (0)

 «Настільна книга журналіста» тепер з'явилася у студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Таку неофіційну назву дав новому навчальному посібнику президент Асоціації журналістів «Новомедіа» Руслан Кухарчук. 

4 квітня ЧНУ приймав столичного гостя, який має великий досвід роботи в газеті та на телебаченні, автора трьох книг з журналістики Руслана Кухарчука. До вишу він завітав, щоб презентувати новий підручник для студентів, незамінну книгу для журналістів-початківців, а також зі спец-лекцією на тему «Інтернет-журналістика», на якій присутні почули практичні рекомендації щодо створення власного ЗМІ у всесвітній мережі. Руслан розповідав про курйози його професійної діяльності, поділився враженнями, які відчував, коли із газетярської справи перейшов у телевізійну журналістику, та про те, з якими проблемами йому доводилось стикатись при виконанні професійних обов’язків.

Автор «Нового журналіста» називає три особливості видання: це збереження академічних стандартів, адресованість саме журналістам-практикам та велика кількість додатків, які містять і п ... Читати далі

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 927 | Додав: sonata | Дата: 07.04.2014 | Коментарі (0)

Події у Криму здригнули увесь світ. Кожна свідома країна переймається долею Криму та власне України. Як вплине від’єднання Кримського півострова від держави?
Уявімо, що Україна – це людина, яка потрапила у аварію, наслідком якої є ампутація пальців на руці (у нашому випадку пальці – це Крим). Чи зможе прожити людина без пальців? Чи зможе Україна жити без Криму?

Кому гірше?

Конфлікт між Україною та Росією буквально знищує те, що ми називаємо Кримом. Кожного дня з’яються нові проблеми, котрі «вбивають» економіку півострова і починають розхитувати і без того хитку економічну ситуацію України. «Законне» від’єднання Криму від України вже завдало чимало негативних наслідків державі, і скільки ще завдасть – невідомо. Найбільш болючими з них виявились такі:
1. Російсько - український конфлікт підірвав довіру до міжнародних домовленостей. У 1994 в Будапешті Україна підписала відмову від ядерного арсеналу, на що Росія, США та Великобританія щиро зобов’язались «поважати незалежність, суверенітет та наявні кордони України», а також «утримуватись від загрози силою та її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України». Але Росія показала, що зневажати домовленості можна, що мовчки підтримали й інші країни.
2. Довгоочікуваний літній сезон 2014 на кримських берегах – зірвано! Тут і Україна, і Крим позбулись великого прибутку, який кримські береги приносили щороку. Цьогоріч на Крим споді ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 696 | Додав: Sasha_Ageeva | Дата: 06.04.2014 | Коментарі (0)

Автотранспортна інфраструктура в Україні знаходиться на стадії латентного занепаду. Свідченням цього слугує поганий стан доріг, на які щорічно на паперах виділяється одна сума, а власне на ремонтні роботи - кошти в десятки разів менші зазначених. Наслідком занедбаних шляхів стають часті поломки та швидке зношення транспортних засобів. Державні перевізники скорочують обсяги своїх рейсів, що дозволяє приватникам спекулювати вартістю квитка. Такими чином деякі населені пункти залишаються без прямого сполучення з іншими містами, а приватні перевізники, що натомість пропонують свої послуги, самостійно встановлюють ціни, які перевищують реальні. При цьому вони не виконують наказ 25.05.2006 N 503 «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування». До прикладу, маршрут Чернівці – Балинці (Снятинський р-н) насправді вартував 21 грн, але державний перевізник відмовився працювати за даним сполученням у зв’язку зі збитковістю. Інший перевізник, що погодився обслуговувати цей рейс, встановив ціну 30 грн. Як підсумок – переплата пасажиром у 9 грн та відсутність страхування або ж альтернатива – подорож із пересадками.
Поряд із вищезгаданими проблемами виникає і наступна: як і де придбати квиток та й чи варто купувати його взагалі? Тут є два варіанти: або заплатити повну вартість проїзного документа у касі (враховуючи збір до ПФ та ПДВ у розмірі 20%), або ж заплатити водієві « ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 653 | Дата: 06.04.2014 | Коментарі (0)

   У зв’язку з останніми подіями в Україні кожний громадянин держави потребує посиленого захисту та безпеки. На сьогодні в країні вирішенням цього питання займається Служба Безпеки України - департамент Збройних сил України.

   Так вже по всіх регіонах держави поширилася інформація про акцію «Підтримай українську армію». Не байдужий до долі держави громадянин з легкістю може долучитися до акції, переказавши гроші на рахунки Міністерства оборони України за допомогою дзвінка на єдиний номер 565 або надіславши кошти на відкритий рахунок до Державної  казначейської служби м.Києва за реєстраційними рахунками матеріально-технічного та медичного забезпечення в міжнаціональній валюті. Спостерігаючи за останніми подіями, слід зауважити, що, незважаючи на короткі терміни дії акцій, український народ оперативно відгукнувся  на цю пропозицію і станом на 21 березня вже зібрано 33 млн гривень. Окрема фінансова допомога у розмірі 500 тисяч гривень трохи пізніше надійшла від УПЦ. ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 581 | Додав: sonata | Дата: 04.04.2014 | Коментарі (0)

    Близько місяця тому в кожного бажаючого з’явилася можливість відвідати колишню приватну резиденцію Віктора Януковича – Межигір’я. Внаслідок цього було виявлено «чорну бухгалтерію» колишнього президента, а також випала нагода оцінити його статки. Для прикладу, вартість центральної люстри складає 88 тис. грн., тумбочки з Італії обійшлися в суму від 42 тис. до 77 тис. грн. кожна.
   Поет і народний депутат Павло Мовчан, член Комісії Верховної Ради з питань культури і духовності, висловився так: «Це неомежигірський стиль — ні смаку, ні ідеології, ні серця». В Інтернеті навіть було створено опитування з приводу використання ресурсів Межигір’я. Також були висловлені пропозиції щодо реорганізації резиденції у музей, дитячий санаторій чи готель.
   В цілому експерти оцінили резиденцію в 12 млрд. доларів. Для прикладу, 31,4 млн. грн., вкладени ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 663 | Дата: 04.04.2014 | Коментарі (0)

ДПІ у Дарницькому районі ГУ Міндоходів у м. Києві пропонує роботу в інформаційно-комунікаційному відділі. Робота полягає в обробці друкованих матеріалів та складанні інфомаційних повідомлень для платників податків. Вимоги - вміння формулювати текстові повідомлення, базова орієнтація в економічних термінах. Графік роботи вільний, через мережу інтернет. Питання оплати праці- після співбесіди. Звертатись за тел. 596-60-06, пн.-птн. з 9.00 до 18.00. Марія

Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 545 | Дата: 11.03.2014 | Коментарі (0)

 Згущуються темні хмари над Україною. Небо вже майже готове до грози. Люди, це наше небо! Небо, під яким ми живемо. Як гірко, що чужі темні хмари встелили наш обрій!

Повітря стає аж надто концентрованим несподіванками. Без сумніву для когось це не сюрприз, а давно побудована стратегія. Але дана ситуація є бідою для українця. Є черговим нещастям для держави. Національна ідея перетворюється на міждержавний конфлікт. Як тяжко і сумно розуміти це. Я дипломований український медик. Я військово зобов’язана особа. Зовсім нещодавно читала підручники з історії і уявляла як діяла медицина у військових умовах. Що ж, з ситуацією в державі, зовсім скоро, не дай Боже, я відчую на собі те, що переживали мої прабабуся і прадідусь. І як не дивно - не страшно за себе. Страшно за батьків, що проживши і відчувши народження вільної держави зараз будуть споглядати за руйнуванням ще зовсім нестійких принципів суверенності нашої України. Як шкода, що влада, на яку опирається народ, не укріплює державну ідею, як таку. Дуже гірко ... Читати далі

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 560 | Дата: 03.03.2014 | Коментарі (0)

До уваги студентів ЧНУ

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 658 | Дата: 19.02.2014 | Коментарі (0)