Головна » 2011 » Жовтень » 20 » Зустріч студентів-журналістів з викладачами журналістики Краківського педагогічного університету
18:17
Зустріч студентів-журналістів з викладачами журналістики Краківського педагогічного університету
20 жовтня студенти спеціальності "Журналістика”
мали змогу поспілкуватися  з польськими журналістами -
викладачами журналістики Краківського
педагогічного університету,
з яким ЧНУ співпрацює кілька років.


   Головними героями зустрічі стали Агнєшка Огоновська - завідувач кафедри мультимедійних засобів і культурних досліджень та Болеслав Фарон - екс-міністр освіти Польщі, завідувач кафедри журналістики і суспільної комунікації.
  На 141 сторінці книги Болеслава Фарона "З подорожей” згадується про наш університет. Ці враження автор отримав під час свого першого візиту на Буковину у 2008 році. Загалом ця книга не про туристичні подорож і(турист не може побачити життя країни зсередини), а про особисті враження від різних країн, в числі яких і Австралія).
  Болеслав Фарон розповів про розвиток польської преси під час соціалістичного режиму та після його ліквідації.
  Головною газетою Польщі на рік 1989 була "Трибуна Люду”. Вона підлягала контролю комуністичної партії. Проте існували й інші, якими керував Центральний пресовий орган. Другим типом друкованих видань були тижневики, які мали суспільно-політичний характер. Один із таких - "Літературне життя” (1945-1990 рр.).
  У 1990-х роках у Польщі відбулася приватизація, яка торкнулася як друкованих видань, так і телевізійних ЗМІ. Державних каналів залишилося всього-на-всього три: "Програма 1”, "Програма 2”, "Телевізія-інфо” (для поляків за кордоном "Телевізія-Полонія”). Найбільш популярними каналами були і є TVN, TVN-24.
  Агнєшка Огоновська більш детальніше розповіла про журналістику у Краківському університеті. Зазначила, що все починалося зі студій, де можна було разом із основною освітою здобути журналістську. Проте із запровадженням Болонської системи це стало неможливим.
  3 жовтня 2002 року студія перетворилася у кафедру, де, окрім проблематики ЗМІ, вивчають також зв’язки з громадськістю та кіно. Кожен викладач має певний предмет, однак розмежовувати ці предмети досить важко через те, що всі вони тісно пов’язані між собою, а теми переплітаються.
  Відповідаючи на питання Василик Любові Євгенівни щодо фінансування суспільного ТБ сказала, що воно фінансується меценатами, а частково й державою. Але державне ТБ, як і радіо, опинилося досить в скрутному становищі через боротьбу з приватними каналами за рекламодавця.
  21 жовтня о 12:00 в Чернівецькому прес-клубі реформ відбудеться засідання, на якому викладачі журналістики Краківського педагогічного університету поспілкуються з журналістами області та поділяться роздумами на тему "Стан і тенденції європейської журналістики, професійної підготовки, стандарти свободи слова”.
Вікторія Яшан, студентка І курсу
спеціальності "Журналістика"



Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 829 | Додав: Нікуся | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]