Головна » 2010 » Червень » 30 » Журналістів вчили адекватно висвітлювати питання репродуктивного здоров'я та статевого виховання
20:56
Журналістів вчили адекватно висвітлювати питання репродуктивного здоров'я та статевого виховання
Днями я побувала на всеукраїнському семінарі для журналістів на тему "Висвітлення репродуктивного здоров'я, репродуктивних прав та статевого виховання підлітків у ЗМІ". Відбувався він 24-25 червня у Києві. Для себе я зробила висновок - в Україні справді посилюється робота з формування та збереження репродуктивного здоров’я нації.

Кампанію з інформування та підтримки молоді у питаннях репродуктивного здоров’я та статевого виховання розпочав Благодійний Фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» спільно з доброчинними, громадськими організаціями та державними соціальними службами. Які ж проблеми репродуктивного здоров’я загалом обговорювали з журналістами під час семінару - далі у матеріалі:


Українці мають право створювати сім’ї та відчувати радість здорового материнства та батьківства. Та для покращення нашого репродуктивного здоров’я варто вирішити цілий каскад проблем.

Перша з них – відсутність у молоді достатньої кількості адекватної інформації. Як зазначила директор українського інституту соціальних досліджень ім.О.Яременка Тетяна Боднар, більшість з понад 10-тисяч опитаних школярів та першокурсників хочуть знати більше про власне статеве здоров’я.

Вирішенням цього питання займаються переважно громадські організації. В Україні Благодійний Фонд «Здоров’я жінки та планування сім’ї» у кількох регіонах проводить у школах та інтернатах спеціальні тренінги та семінари для підлітків, зустрічі з батьками, лікарями та вчителями на яких обговорюються питання репродуктивного здоров’я та статевого виховання. Серед школярів поширюють інформаційні брошури, проводять тематичні конкурси, виступи соціальних театрів. Створений також інтернет-сайт «Дорослішаємо разом!», де для батьків та їх дітей доступно розказано про статеве виховання та репродуктивне здоров’я. Говорить представник фонду Тетяна Слободян:

-      Проект триває з 2007 року і відбувається за підтримки Міжнародної федерації планування сім’ї. Навчальні програми, які ми використовуємо, є сертифіковані Міністерством освіти. Зазвичай, ми починаємо тренінги з комунікацій, бо якщо люди не можуть між собою поговорити  про те, яку ми контрацепцію будемо використовувати, про те, коли ми хочемо народжувати дітей, як захиститися від захворювань, то це питання буде висіти в повітрі і це завжди буде проблемою, яка негативно впливатиме на стосунки.

Наступна проблема, що потребує вирішення – репродуктивне здоров’я дітей-сиріт, вихованців інтернатів, молоді, яка потрапила в складні життєві обставини. Державні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді сприяють бажанню випускників інтернатів та дитячих будинків створювати власні сім’ї, надаючи їм підтримку.

Говорить начальник відділу соціальної профілактики ДСССДМ – Лілія Козуб:

-   Немає такого терміну – неблагополучна сім'я, є сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах. При виявленні такої сім’ї чи особи здійснюється перевірка: що саме сталось в цій сім’ї, що зумовило ці складні життєві обставини і яким чином можна допомогти.

В Україні вже функціонує 19 гуртожитків для випускників інтернатів, також діють центри матері й дитини, соціальної допомоги для ВІЛ-інфікованих, для дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Соціальні служби готові надати психологічну, медичну та юридичну підтримку сім’ям, що опинились у скруті. Також працюють телефони довіри.



Третя проблема – до сих пір в Україні акцентувалась увага на лікуванні, а не на профілактиці захворювань. Наразі держава вже створила 73 Клініки дружні до молоді, які займаються амбулаторним лікуванням та, насамперед, профілактикою різноманітних хвороб саме у підлітків.

Збереженню репродуктивного здоров’я молоді сприятиме і впровадження нових форм профілактики і боротьби зі СНІДом.  У Києві вже функціонують 6 кабінетів довіри, де можна пройти тестування на ВІЛ-інфекцію. Молоді люди анонімно та безкоштовно проходять до- та після- тестове консультування та отримують відповідну допомогу. Такі державні кабінети довіри з часом планують відкрити по всій Україні.


 Присутні наголошують, важливо попередити проблеми: шляхом впровадження статевого виховання, інформування про сучасні засоби контрацепції та лікування.

І звісно, українці зможуть більш впевнено створювати сім’ї та народжувати здорових дітей, якщо отримуватимуть інформацію не на вулиці, а від кваліфікованих спеціалістів – медиків та психологів - що надають послуги у державних та громадських медичних і соціальних організаціях. А завдяки роботі цих спеціалістів - батьки, вчителі, друзі ставатимуть більш обізнаними у питаннях збереження репродуктивного здоров’я.

P.S. Cемінар відбувся за підтримки Міжнародної Федерації планування сім'ї (ІРРF). Щиро дякую огранізаторам: Благодійному фонду "Здоров’я жінки і планування сім’ї" за можливість участі у семінарі, надану інформацію, фото та допомогу у підготовці матеріалів на тему репродуктивного здоров'я і статевого виховання.


автор статті: Лариса Репка

Ефір 30.06.10, 18:10

Здоров’я жінки і планування сім’ї
Категорія: Статті випускників ЧНУ | Переглядів: 1048 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Lara  
0
))) де заблукав? чому не доїхав?
там серед учасників був лише 1 хлопець, а на 2 день - не було взагалі...))

1 Acropolis  
0
також туди збирався, але не доїхав))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]