Головна » 2010 » Травень » 11 » Зелений туризм, чи відсіювання конкурентів?!
13:24
Зелений туризм, чи відсіювання конкурентів?!
Про те, що Буковина не лише багатонаціональний край, але й цікавий для туристів регіон, знають напевно чимало бажаючих відпочити. Особливо актуальним пошук відпочинку в рідних тенетах стає в умовах фінансових та економічних криз.

 Адже звичайній людині важко зібрати кошти для вік-енду в Європі, чи навіть на дорогих кримських курортах. Чим же може зацікавити нашого і не тільки туриста Буковина та в якому стані туристичні маршрути, журналісти дізнавалися в рамках виїзного прес-туру «Новими садибами Буковини». 

Слід зауважити, що чималий вклад у розвиток зеленого туризму на Буковині робить Німецьке Товариство Технічного Співробітництва (GTZ), яке здійснює фінансові інвестиції в рамках угод із українським урядом. Однією із проблем буковинського туризму та його розвитку є сама позиція місцевих господарів садиб та ініціаторів відпочинку на Буковині, вважають експерти. Ментальність наших громадян, на жаль, перебуває на примітивному рівні, а вислів «моя хата скраю, я нічого не знаю» досить актуальний. Отож туристи, які багато чули про красу буковинських Карпат можуть швидко розчаруватися в можливості тут відпочити. Тому що прийшовши одного разу до власника садиби, в якого на той момент не було вільних місць, інформації він не отримає навіть на прохання, майже ніколи не дадуть телефона конкурента. 

Звісно, що гість обернеться і поїде звідси, так і не посмакувавши місцевими краєвидами. А що вони неповторні, мали змогу переконатися журналісти. Нашій увазі запропонували маршрут «Родзинки Буковини», який охоплює Чернівці-ошихліби-вижницю-підзахаричі-межиброди-виженку-чорногузи. Загальна протяжність 160 км. У Чернівцях туристам пропонують історичні та архітектурні пам’ятки, такі як резиденція буковинських митрополитів, драматичний театр, прогулянку вулицею Кобилянської. Наступна зупинка у селі Ошихліби Кіцманського району. Тут нас зустрічає привітна господиня в національній вишиванці Ярослава Щербань. Пані Ярослава демонструє майстер-клас по вишивці бісером та ткацтву. – Не уявляю себе без цього заняття, – розповідає жінка.– З самого дитинства займаюся цим ремеслом. Маю чимало замовлень та постійних клієнтів.

 Недавно замовляли одяг для нареченої в українському стилі. Довелося кілька днів працювати не покладаючи рук над сукнею, – каже народна майстриня. У Підзахаричах Путильського району приємно вразив музей етнографії та ремісництва Гуцульщини, де нам відкрили таємницю місцевого писанкарства, різьблярства та бондарства. Кожен бажаючий міг особисто розписати писанку та взяти до рук зубило. Особливістю Підзахаричів є наявність відомого Захарецького гарчика, подивитися на який їдуть люди із всіх куточків області й не тільки. Причому, не лише в дні, коли тут щоосені проводиться фестиваль під такою назвою. Привітно зустріла гостей господиня приватної садиби «Карпатська мрія» у Великому Рожині, що неподалік від Підзахаричів Ольга Фіжделюк. Садиба справді відповідає своїй назві. В оточенні гарних карпатських краєвидів, цей куточок омиває Черемош. – До нас приїжджають навіть туристи із Москви, – розповідає пані Ольга. – Тут надзвичайно чисте повітря, та й годуємо ми туристів виключно натуральною національною їжею. Доба відпочинку коштує від 75 гривень. 

Щодо їжі, то і справді, господиня готує смачнючі галушки й вареники. А до цього всього додається і місцева калганівка з медом. Не менш цікавий відпочинок і у селах Виженка та Чорногузи Вижницького району. У Виженці туристам пропонують прогулянку верхи на конях, розкривають секрети фітотерапії. А в Чорногузах після частування традиційною гуцульською їжею топлять гуцульську баньку. 

Оцінивши на власному досвіді родзинки Буковини, переконуюся, що в нас надзвичайний потенціал для туристичної галузі. Залишається тільки вболівати, щоб інвестори й надалі вкладали кошти в розвиток нашого краю, а місцеві власники садиб створювали приємні умови для відпочивальників. Не дуже наполягаючи при цім на захмарні європейські ціни, а дбаючи про своє реноме, аби гість захотів повернутися і вдруге, і втретє.

Олександр КОРКОІЛ
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1029 | Додав: Acropolis | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]