Головна » 2010 » Травень » 11 » Вступна кампанія в погоні за медалями
13:18
Вступна кампанія в погоні за медалями
Все ближче початок нової вступної кампанії до вузів. Вона дещо відрізнятиметься від минулорічної. Марно вказувати на те, що «коней на переправі не міняють», бо так сталося, що з приходом нової влади взялися і за освітню галузь. Новий міністр освіти змінив правила гри за кілька місяців до початку вступної кампанії і цим самим викликав хвилю збурення та громадського обговорення нововведень.

 З ініціативи Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців» та представництва Громадянської мережі «Опора» в рамках громадського проекту «За збереження антикорупційної реформи в освіті» відбувся «круглий стіл» на тему: «Чесний вступ до ВНЗ-2010». Його учасники дискутували та обговорювали новинки, висловлювали свою точку зору до нових змін. Йшлося, зокрема, про:
 – збереження ЗНО, як єдиної прозорої системи перевірки знань та її подальше вдосконалення;
 – проблеми запобігання корупції у вузах у зв’язку із введенням середнього балу атестата, як рівноцінної частини до сертифікатів ЗНО; 
– проблеми проведення ЗНО мовами нацменшин та відмова від обов’язкового мінімуму в 124 бали для непрофільних предметів. 

Міністерство дозволило національним меншинам здавати тестування рідними мовами, – зазначила представник «Опори» Олеся Покорна.
 – Тим часом, в Україні діє Закон «Про вищу освіту», який передбачає викладання українською мовою. ЗНО надавало абітурієнту, який бажав вчитися в українському вузі, поштовх вивчити державну мову. Коли абітурієнт стане студентом, то йому викладатимуть на українській, а тепер, за нових умов, він буде не зовсім підготовленим до цього. Спірним є також питання нової ролі атестата у вступній кампанії. – Атестат зробили рівнозначним із тестами ,– висловилася Олеся Покорна.


– Отож, від майбутнього математика вимагають знати на 12 балів історію чи географію, і навпаки. Крім того, оцінки не завжди є об’єктивними: мають місце особистісні стосунки між вчителем та учнем, а також його батьками... 

– Вважаю позитивним врахування середнього балу атестата, – висловилась заступник начальника головного управління освіти і науки облдержадміністрації Валентина Жукотинська. 
– Учні стараються вчити всі предмети, а не лише окремі. Але міняти правила гри за два місяці до закінчення навчального року – це порушення прав школярів. Навіть вчителі не завжди встигають адаптуватися до нових змін. Також пані Валентина зауважила, що в нових умовах стрімко зростає кількість кандидатів на золоті медалі. Тому управління освіти проводить контроль, перевірки класних журналів, щоб запобігти будь-яким виправленням. Ще одне нововведення – можливість вступу до вузу із балами з української мови нижче 124 за умови, що профільний предмет буде 170 і вище. Складається таке враження, що державну мову тепер можна взагалі не вчити. До того ж ( повторюємось!), національним меншинам дозволили здавати тестування рідними мовами, викладання ж у вузі відбувається державною мовою. Чи можна в такому випадку вважати її непрофільним предметом?! НІ В ЯКОМУ РАЗІ! Емоційно відреагувала на ситуацію першокурсниця ЧНУ Оксани Манчуленко. 

–Щодо української мови, то 100 балів – це «0», 105 чи 110 – це також «0». А як може навчатися у виші людина із нульовими знаннями державної мови?! До нововведень у вступній кампанії – 2010 належить право абітурієнтам подавати у приймальні комісії сертифікати минулих років. А заочники взагалі отримали можливість обирати між ЗНО та вступними іспитами. Безумовно позитивним слід вважати обмеження вступника подавати документи тільки в п’ять вузів і лише на три спеціальності. 

Як висловилася заступник директора Чернівецької філії МАУП Наталя Кириленко: « це дозволить припинити хаос довколо вступної кампанії, а то минулоріч абітурієнти самі до останнього не могли визначитися куди ж їм піти вчитися, бо «там краща назва, а там кращий корпус». Врегулювали й ситуацію із пільговиками, які тепер братимуть участь у конкурсі на пільговій основі тільки там, де будуть оригінали документів. В цілому, учасники круглого столу зійшлися в думці, що зовнішнє незалежне оцінювання, хоча і потребує подальшого вдосконалення, все ж таки є важливим елементом системи оцінювання знань, дозволяє значно понизити рівень корупції під час вступу до ВНЗ і краще, ніж інші системи оцінювання, сприяє створенню рівних умов для всіх абітурієнтів під час вступу.

Олександр КОРКОІЛ
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 908 | Додав: Acropolis | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]