Головна » 2011 » Березень » 11 » Всесвітній день боротьби з цензурою в інтернеті
09:24
Всесвітній день боротьби з цензурою в інтернеті
  12 березня 2011 року вчетверте відзначатиметься Всесвітній день боротьби з цензурою в інтернеті, ініційований журналістською організацією «Репортери без кордонів».
  У цей день усі небайдужі до проблеми цензури в інтернеті висловлюють свою незгоду з діями урядів, що накладають обмеження на свободу слова і самовираження у Мережі. Українці, на жаль, мають усі підстави чекати від своєї влади, що вона, розібравшись із традиційними медіа, займеться «наведенням порядку» у віртуальному просторі. Надто ж зважаючи на те, яку роль інтернет відіграв у поваленні диктаторських та авторитарних режимів у Північній Африці.
  Ми вже не раз чули від українських можновладців і політиків про те, що інтернет-видання повинні «відповідати за базар». Історії Олега Шинкаренка, правозахисника Дмитра Гройсмана, блогера Олени Білозерської та інших колег, яким уже довелося поспілкуватись із правоохоронцями через зміст своїх дописів в інтернеті, є досить вагомим свідченням серйозності цієї проблеми в українському контексті.
  У цей день «Репортери без кордонів» пропонують користувачам соціальних медіа взяти участь у простому флешмобі – замінити свої юзерпіки на одну з цих картинок або просто розмістити картинку на своїх сторінках, висловлюючи таким чином свою позицію.

Генеральний секретар Репортерів без кордонів Жан-Франсуа Жуйяр заявив: "Один користувач з трьох у світі не має вільного доступу в Інтернет. У більш ніж шістдесяти країнах діє цензура різного рівня, а користувачі Мережі увесь час під тиском. Як мінімум, 119 чоловік було ув'язнено просто через те, що вони використали Інтернет, щоб виразити свою особисту точку зору. Від цих декількох цифр кидає в тремтіння. Тоді як саме Мережа зіграла ключову роль в недавніх подіях в Тунісі і Єгипті, уряди держав все більше і більше прагнуть узяти циркулюючу в Мережі інформацію під свій контроль, і вилучати будь-яку критику на свою адресу. І сьогодні, більше, ніж коли-небудь, необхідно відстоювати свободу самовираження он-лайн і захищати кібер-дисидентів. Ця подія також може стати хорошим приводом віддати належне тієї солідарності, яку проявляють Інтернет-користувачі один до одного".

Країни-вороги Інтернету

Репортери без кордонів мають намір представити публіці звіт на сімдесяти сторінках, який є відображенням усієї ситуації зі свободою самовираження он-лайн в десяти країнах, яких було визначено як "ворогів Інтернету", і в шістнадцяти країнах, які знаходяться під наглядом. Репресивні режими все більше і більше розгортаються на цих територіях з метою контролювати увесь вміст Мережі, починаючи з цензури, і закінчуючи фізичними загрозами користувачам Інтернету, не кажучи про масове поширення пропаганди. Туніс і Єгипет було виключено зі списку країн-ворогів Інтернету після падіння політичних режимів в цих країнах. Проте, обидві країни, разом із Лівією, залишаються під спостереженням. Необхідно консолідувати отриманий досвід революційних рухів у цих країнах, і гарантувати нові свободи. Також, ми залишили під спостереженням три демократичні держави - Австралію, Південну Корею і Францію - через політику подвійних стандартів, що загрожує негативно вплинути на свободу самовираження он-лайн і на доступ до Мережі", - додав Генеральний секретар Репортерів без Кордонів.

Мобілізація на присвяченому події сайті

З нагоди Міжнародного дня боротьби з цензурою в Інтернеті, Репортери без кордонів задумали створити спеціальний сайт (12mars.rsf.org), на якому Інтернет-користувачі можуть скачати піктограму, що представляє ситуацію із захистом самовираження он-лайн. Також, можна подивитися кліп, знятий спеціально до події французьким ілюстратором Жоэлем Генуном, і вивчити карту "чорних дір" в Мережі. Організація закликає інтернет-користувачів розповсюдити цю інформацію у соціальних мережах, блогах і на сайтах, що підтримують інтернет-користувачів  ув'язнених під варту. Вони можуть використати піктограму, доступну на сайті на двадцяти мовах (у тому числі, на китайському, арабському, бірманському, туркменському, персидському і російському), в якості фотографії у своєму профайлі на Facebook, Twitter, та інших соціальних мережах.

2010 - рік Інтернету?

2010 рік відмічений тим, що соціальні мережі і Інтернет в цілому закріпилися в нашій свідомості як ефективний засіб мобілізації і поширення інформації. Цьому також сприяла зростаюча і взаємодоповнювана співпраця між традиційними ЗМІ, міжнародною пресою і новими медіа-засобами, що наочно продемонстрували "Арабська весна" і публікація листування американських дипломатів сайтом Wikileaks. Проте Інтернет залишається передусім засобом, який використовують і в позитивних, і в негативних ситуаціях. У найбільш ізольованих країнах, Мережа створює хоча б невеликий простір для свободи. Потенціал Інтернету в поширенні інформації дратує диктаторів і робить традиційні методи цензури неефективними. Не лише дисиденти, але і влада використовують Мережу, щоб якнайширше розповсюдити ідеї офіційної пропаганди і посилити спостереження і контроль над населенням.

Нова стратегія авторитарних режимів більше не означає чисту і жорстку блокаду, а може включати маніпулювання інформацією і он-лайн пропаганду. Безумовно, такі країни, як Китай, Саудівська Аравія і Іран, все ще періодично застосовують жорстоку фільтрацію в Мережі. Але Інтернет-користувачам цих держав все одно вдається обходити повсюдну цензуру

Оксана Романюк

Представниця "Репортерів без кордонів" в Україні



Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 710 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]