Головна » 2010 » Вересень » 2 » Відтепер платних послуг для студентів стане більше? (реформи у вузах: покращення освіти чи «маніловщина і фантазії»?)
14:10
Відтепер платних послуг для студентів стане більше? (реформи у вузах: покращення освіти чи «маніловщина і фантазії»?)
Перед самим початком навчального року кабмін прийняв кілька постанов, що стосуються освіти. Ними регламентується й перелік платних послуг, що можуть надаватися у вишах: названі як ті, що вже дуже давно є платними (наприклад, ксерокопіювання або отримання другої вищої освіти), так і нові («пеня» за пропущені заняття і за послуги бібліотек в позаурочні години). Студенти кажуть: неофіційно в деяких вузах за це вже давно беруть гроші.
    Чи будуть в ЧНУ вводити «пеню» за пропуски - коментує проректор з виховної роботи Тамара Марусик:
- Дискусії щодо можливої плати за пропущені студентами заняття ведуться вже давно. Все тому, що такі послуги незаконні. Тож, визнавши їх, кабмін пішов на легалізацію протиправного явища. Університети згідно положення про власне самоврядування мають право самим визначатися в цьому питанні. Думаю, більшість наших викладачів не схильні підтримати постанову. Вона несоціальна по відношенню до студентства і не принесе позитиву.
- Тобто, якогось виховного впливу, на що, вочевидь, сподівалися її ініціатори, вона таки не матиме?
- Навряд чи. Подумаймо, на кого розраховане таке рішення? Студент в умовах Болонського процесу й так розуміє, наскільки актуально відвідувати заняття й отримувати необхідні бали. Сама організація навчального процесу спонукає до цього. Постанова є репресивним кроком, і не так по відношенню до студентів, як до батьків, котрим доведеться платити за пропуски.
Не можна оминути увагою й позицію самих студентів. Голова первинної профспілкової організації студентів ЧНУ Віталій Кіндзерський вважає:
- Як правило, подібні питання у нашому вузі не обговорюються без студентської профспілки. І якщо вони постануть, то ми, безумовно, стоятимемо на боці нашого студентства.
Наразі платними в університеті є лише екскурсійне обслуговування територією центральних корпусів (ЧНУ – колишня резиденція Буковинських митрополитів, що ось-ось увійде в перелік культурних пам’яток ЮНЕСКО) та послуги ботанічного саду.
   Які ж види платних послуг діють у Науковій бібліотеці і чи не планують тут нововведень? На питання відповідає директор бібліотеки Михайло Зушман.
- Платних послуг немає, – каже він. – Вони в нас взагалі не передбачені. З фінансами читачів бібліотека не працює. Єдине – діє ксерокс. Але цією справою займається приватний підприємець: орендує приміщення, має договір з фондом держмайна та вузу. На таких же умовах працює й книжковий кіоск. Про позаурочні години навіть не йдеться. Є графік роботи, є трудове законодавство… Якщо людина перепрацьовує, їй треба платити. Це створить свої нюанси. Читальний зал працює до 20.00. Думаю, цього достатньо, щоб студент міг підготуватись до занять.
    У подальших планах Міносвіти – позбавляти студентів стипендії за «трійку» в заліковці. Що думають з цього приводу викладачі і ті, хто навчається?
   Богдан Мельничук, доктор наук, професор:
- Пригадую, колись це правило діяло і було досить непоганим стимулом для навчання. Я б підтримав його, бо це спонукатиме молодь більш серйозно підходити до навчального процесу. Хоча, з іншого боку, розумієш, наскільки це несоціальний як на нинішні обставини крок.
   Тамара Марусик, проректор ЧНУ:
- Вважаю, що стипендія має призначатися студенту за якість знань, тобто за навчання на «добре» та «відмінно». А про яку якість можна говорити, коли в заліковій трійки? Тому ця пропозиція має сенс.
   Віталій Кіндзерський, голова студентської профспілки:
- Частково ініціатори цієї зміни мають рацію, але я закликав би також врахувати, в яких соціальних умовах перебувають наші студенти: дороге проживання, нестача коштів на підручники, Інтернет… Є студенти, які змушені підпрацьовувати і через це не завжди встигають з навчанням. Тобто, можуть бути різні причини неуспішності. Тому слід карати не за саму неуспішність, а за небажання вчитися.
   Отож у державі формується ринок освітніх послуг, навчальний процес все більше комерціалізується. Правда, не завжди це позитивно розцінюється з боку тих, хто, власне, є споживачем цих послуг. Студенти у своїй більшості не задоволені дорожнечею освіти. Вони озвучували свою позицію і в попередні роки, коли Міносвіти лише планувало подібні нововведення. Нагадаємо, тоді акцію перед кабміном провела Незалежна студентська профспілка «Пряма дія». Також відбулися синхронні акції протесту в Луцьку, Донецьку, Одесі, Сумах та інших містах. Молодь виступила проти запровадження плати за пропуски, за доступ до Інтернету, за користування стадіонами, спортзалами, басейнами поза парами, за вчасно не здані в бібліотеку книги тощо. Не знайшла тоді підтримки й ідея позбавляти студентів стипендії в разі отримання бодай однієї «трійки» за результатами сесії. А також студенти хотіли б, щоб при прийнятті подібних «непопулярних» рішень враховувалася і їх думка. Як бачимо, її в молодих людей не запитали.
    Узаконена комерція почнеться вже з абітурієнтів. Згідно зі «свіжою» постановою кабміну, платним стає також ЗНО. Основні три дисципліни будуть безкоштовними, але якщо вступник хоче здавати більше предметів, або бажає поліпшити свій результат за минулий рік, повинен заплатити. Тож, шановні студенти, якщо мрієте про додатковий факультет та спеціальність, які вимагають тестових даних з інших дисциплін, врахуйте – задарма це вам не обійдеться.
    Нагадаємо також, що прем'єр-міністр Микола Азаров оголосив про необхідність регулярно проводити перевірки якості знань випускників після закінчення вузів. «Необхідно провести оцінку якості одержаних випускниками знань. Такі перевірки необхідно проводити як на останніх курсах, так і через 3, 5 і більше років після закінчення ВНЗ», - сказав він. Це було позавчора. Нині ж міністр освіти і науки Дмитро Табачник спростував ці наміри, нагадавши, що атестація випускників проводиться щороку у вигляді держіспитів і захисту дипломів: «Я б назвав це невдалою заготовкою апарату прем’єр-міністра. Це все - маніловщина і фантазії». Що ж, ідеї у наших владників народжуються як гриби після дощу.
    Тож з новим навчальним роком вас, студенти і колеги, – з новими змінами! Пам’ятайте: вони мали б залежати і від вашої позиції – є сенс заявити її. А то завтра ви можете опинитись перед фактом їх виконання.
reporter.cv.ua
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 714 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]