Головна » 2011 » Жовтень » 13 » Україна і ЄС
16:37
Україна і ЄС
13 жовтня 2011 року в Блакитній залі  ЧНУ відбулася зустріч із Головою відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Золтана Салайя

  Європейський Союз - співдружність держав, метою якого є створення спільного економічного і політичного союзу.
На сьогодні в цю організацію входять Австрія, Бельгія, Болгарія, ВБ, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція. Країнами-кандидатами є Македонія, Туреччина, Хорватія, Ісландія, Чорногорія.
   Про Україну тут рано згадувати. Добра новина - є певні критерії (Копенгагенські). Погана - вони досить серйозні. Потрібно, щоб в державі дотримувалися демократичні принципи, принципи свободи і пошани прав людини, а також принцип правової держави (ст. 6, ст. 49 Договору про Європейський союз).
  До того ж в Україні мають бути чітко визначені кордони з Росією, конкурентноздатна ринкова економіка, повинні визнаватися загальні правила і стандарти ЄС, включаючи прихильність цілям політичного, економічного і валютного союзу.
  Зараз в Україні наявні як політичні, так економічні і технологічні проблеми. Але ми користуємося перевагами Європейського інструменту сусідства та партнерства, що діє з 2007 року. Загальна сума допомоги від країн ЄС, починаючи з 1991 р., складає 3,0979 млрд. євро. Основна частина цієї допомоги була надана саме завдяки вищезгаданій програмі.
  На 2007-2013 рр. був підготовлений стратегічний документ щодо нашої держави, який охоплює 7 пріоритетів співпраці між Україною та ЄС: енергетика, торгівля та інвестиції, юстиція та внутрішні справи, наближення законодавства України до законодавства Євросоюзу, охорона навколишнього середовища, транспортна сфера, транскордонне співробітництво, співпраця у сфері науки, технологій та космосу.
Організва
  Великий плюс входження України до ЄС - безвізовий режим для наших громадян у інші країни цього союзу. Перспективним напрямом співробітництва України та ЄС є сфера космічних досліджень. Враховуючи той факт, що Україна належить до вісімки держав, які мають значний космічний технічний та технологічний потенціал, 2 вересня 2004 року Європейська Комісія звернулася до Ради Міністрів ЄС з пропозицією розпочати переговори з Україною щодо угоди про співпрацю у створенні Глобальної навігаційної системи (GNSS). Передбачається, що така співпраця буде розвиватися в галузі промисловості, науково-дослідницькій роботі, зокрема, в питаннях стандартизації, в контролі сумісності регіональних систем тощо.
  Вічність в політиці - це навіть 20 років. Тож не будемо задаватися питанням, коли саме Україна вступить до ЄС, нехай наша країна розквітне настільки, щоб нас туди запросили.
  Золтан Салайя прочитав лекцію на тему "Поточний стан відносин України та ЄС".Відповідав на питання студентів.
-Що можуть зробити молоді люди для того,щоб наблизити Україну до Європи?
Перш за все-вчитися,вчитися і ще раз вчитися.Брати участь у обмінних програмах,побувати в інших навчальних закладах своєї країни й світу.Знання-шлях до саморозвитку і успіху.
-Що ви думаєте про те,що Україна приймає Євро 2012?
Це,звичайно,добре.Але на мою думку,спорт не повинен бути пов’язаним з політикою.
-От ви сказали,що у Харкові закрили 3 незалежних канали і посол приїзжав туди,щоб допомогти вирішити цю проблему.От у нас в області закрили 3 громадських організації.Чи можете ви якось нам допомогти?
Добре,що ви сказали.Ми ніколи не відмовляємо у допомозі.
До нас надходить багато листів.Але ми не встигаємо всім допомогати.
  Захід організовано у рамках проекту представництва ЄС в Україні "Підтримка діяльності інформаційних центрів ЄС в Україні" за підтримки інформаційного центру ЄС, що діє при Науковій бібліотеці університету з жовтня 2007 року. Проводячи презентацію в ЧНУ, представництво ЄС в Україні прагне залучити студентську молодь до діалогу щодо перспектив відносин Україна-ЄС та обміну думками про євроінтеграційні прагнення України.
  У зустрічі взяли участь ректор ЧНУ професор Степан Мельничук, проректори, викладачі, студенти, представники громадських організацій та регіональних ЗМІ.
  Завтра, 14 жовтня, у Науковій бібліотеці університету відбудеться інтерактивна гра з європейської інтеграції "Об'єднуючи Європу: батьки-засновники". Її учасники більше дізнаються про історію Європи після Другої світової війни, про основні віхи створення ЄС та постаті його засновників.
Вікторія Яшан, студентка І курсу
спеціальності "Журналістика" 






Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 885 | Додав: Нікуся | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 4
4 Gehad  
0
That's a smart way of loonkig at the world.

3 Нікуся  
0
дякую)

2 "МБ"  
0
молодці )))

1 Нікуся  
0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]