Головна » 2011 » Березень » 31 » Тютюнове рабство
14:51
Тютюнове рабство
ДОБА І МИ

 Сьогодні тютюнопаління в Україні можна назвати епідемією. За соціологічними дослідженнями, в нашій країні курять дві третини чоловіків і кожна п’ята жінка. Кажуть «Крапля нікотину вбиває коня!». І таки справді вбиває! Велика здорова тварина падає від краплини страшної отрути. А ми самі себе добровільно отруюємо.

Куріння і здоров'я – речі не сумісні.


  "Куріння для людей шкідливе всім, – зазначає лікар-нарколог Чернівецького обласного наркологічного диспансеру Ігор Лазарук. – Ви поцікавитесь чому, а я відповім: якщо ми просто розберемо, що таке тютюн і які складові частини його, то дізнаємося, що людина вдихає всі складові тютюнового диму (він складається з трьох частин – рідкої, твердої та газоподібної)".
  Тютюновий дим, який вдихає курець, насамперед потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім — у трахею та легені. Під впливом тютюнового диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв'язок, вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу (грубий голос курця), що особливо помітно в молодих жінок.
  Коли ми куримо, то вдихаємо тютюновий дим, який уже несе в наш організм отруту. Замість того, щоб вдихати кисень, вдихаємо вуглекислий газ, який повинні видихати.
  Відомо, що фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю. Величезної шкоди здоров'ю завдає й пасивне паління, коли людина, яке не палить, змушена вдихати повітря, отруєне тютюновим димом.
  Не всі знають, що тютюн впливає на сексуальну функцію - знижує потенцію, як у жінок, так і у чоловіків. Щоб відновити її, потрібно кидати шкідливу звичку. Якщо неможливо одразу сказати собі "ні", тоді потрібно зменшувати кількість викурюваних сигарет.
  Мало хто знає, що тютюнопаління шкідливе й для мозку. Як відомо, через 5 хвилин без кисню починає відмирати кора головного мозку. А при курінні ми штучно самі даємо мозку вуглекислий газ, що притуплює наш інтелект.
  То що ж таке куріння – звичка чи хвороба?
Буліга Наталія, лікар акушер-гінеколог:
– Можна сказати, що це хвороба. Та на початках це звичка, що з часом переростає в хворобу.
Скутар Микола, землеупорядник:
– Вважаю, це звичка. Якщо ти звикаєш до цього, це однозначно звичка.
Костенюк Людмила, головний бухгалтер:
– Куріння – це хвороба. Тому, що від звички можна відмовитися, а від хвороби – ні. Від неї потрібно тільки лікуватися.
Луцан Ігор, студент:
– Вважаю, що куріння – це звичка, що переходить в хворобу. Тютюнопаління спочатку виникає як звичка і невдовзі переростає в хворобу, від якої людина не може самостійно вилікуватися.
  Щоб позбутися цієї страшної залежності, є певні рекомендації, яких потрібно дотримуватися. Наприклад, уникайте знаходитись поряд з курцями; намагайтеся скоротити кількість сигарет, що викурюєте; не докурюйте сигарету до кінця, викидайте її відразу ж, як тільки задовольните потяг тощо. Можна вилікуватися від тютюнопаління і без різних методів та способів. Головне – бажання та сила волі. Інколи у цьому допомагає емоційне налаштування, страх тощо. Звичайно, коли спостерігається абстиненційний синдром, тут треба проводити медикаментозне втручання, позаяк в цьому випадку переборювати, переламувати бажання закурити дуже важко.
  Існують і так звані методи самолікування – різноманітні відвари. Зараз в продажу можна знайти жувальні антинікотинові жуйки та антинікотинові лейкопластирі. Щодо лікарського втручання, то є різноманітні медичні методи – голкотерапія, кодування тощо. Та будь-яке лікування повинно починатися з раціональної психотерапії, тобто в першу чергу пацієнт повинен знати свою проблему.
  Потрібно розуміти, що будь-яка залежність – це розлад нервової системи. В цьому випадку потрібно давати заспокійливе, бажано натуральне, на рослинній основі, для того, щоб людина почувала себе більш-менш комфортно.
  Людина, яка вирішила позбутися шкідливої звички, має щодня собі говорити: "Мені подобається вести здоровий образ життя, подобається вставати з чистою, світлою головою, дивитися на світ ясним, світлим зором, бачити люблячі кохані очі, відчувати повагу та захоплення всіх оточуючих і самому себе поважати – людину, яка позбавилася такої звички".


«Вже 2 роки не курю і не тягне»


  Часто люди кажуть, що не можуть кинути палити. Але чи так це? Можливо, чесніше сказати "не хочу". Хоча позитивні приклади є.
  Своєю історією поділився інженер-енергетик Павло Харюк, який вже два роки як не курить, і каже, що його навіть не тягне. Він розповідає, що поки курив, завжди прагнув кинути цю звичку, але ніяк не вдавалось. Каже, що було й так: кидав на три місяці, на декілька тижнів, але згодом знову повертався.
  На запитання "чим приваблювали сигарети?", відповідає: «Якщо скажу, що вони мене розслабляли, то це буде банально, просто не було чого робити. Гаяв даремно час. Найперше для мене це була така традиція – поїсти й покурити".
  Що ж спонукало кинути цю звичку? Просто так сталося. "Я дуже пам’ятаю цей день. 25 жовтня 2008 року, – каже Павло. – Саме тоді я востаннє викурив сигарету. Пам’ятаю, того дня мені було зле. Наступні три дні відлежувався вдома, був на лікарняному, тоді до цигарок і не тягнуло. І саме після цього й кинув цю звичку. Так співпало, що моя дружина завагітніла саме в той період, коли покинув палити. Можливо, це й стало ще одним поштовхом для мене".


  Що приховує в собі кальян?


  Багато молодих людей вважають, що кальян менш шкідливий, ніж цигарки. Та, на жаль, вони себе обманюють. Мундштук, що використовується в кальяні, в кращому випадку замінюють мінімум один на компанію. А через нього, як зазначає лікар-нарколог Чернівецького обласного наркологічного диспансеру Жанна Самсонюк, передаються інфекційні захворювання. У тому числі, легеневої системи та хвороби, що передаються повітряно-крапельним шляхом, а деякі джерела не виключають й гепатиту С.
  Мало кому відомо, що через кальян, а саме ароматичні суміші, що там застосовуються, в наш організм потрапляють психоактивні речовини. Хоча ці ароматичні суміші не входять в перелік офіційних наркотичних речовин, насправді вони є дуже шкідливими. Через кальян також вдихається така кількість смол, що потрапляє в легені при випалюванні майже 5 сигарет класу «Пріма», тобто, доволі «важких».

  Якщо Ви кинете палити цигарки:
 через 20 хв. після останньої цигарки артеріальний тиск нормалізується, відновлюється робота серця;
 через 2 год. посилиться здатність відчувати смак і запах;
 через 8 год. нормалізується вміст кисню в крові;
 через тиждень покращиться колір обличчя, зникне неприємний запах шкіри, волосся, видиху;
 через місяць стане легше дихати, зникне головний біль, перестане дошкуляти кашель;
 за півроку значно поліпшаться Ваша спортивна форма.

Як кинути курити?


  Перед тим, як кидати курити, насамперед потрібно усвідомити: куріння – це не пристрасть, а фізіологічна і психологічна залежність людини від цигарки. До того ж фізіологічна залежність є не такою вже й серйозною, як декому здається. Подолати її цілком реально. Як зазначають медики, найскладніше позбутися психологічної залежності. Для цього потрібна серйозна мотивація. А тому людина ніколи не кине курити, якщо сама цього не захоче.
  Існують різні способи, щоб раз і назавжди зав’язати з цією страшною звичкою:
1. Якщо у Вас неймовірна сила волі, потрібно, докуривши сигарету, сказати собі: «Це була остання цигарка скурена мною». І все, ви вільна від куріння людина.
2. Та якщо такою неймовірною силою волі Ви не володієте, потрібно знайти замінники цигаркам – це можуть бути і цукерки, соняшникове чи гарбузове насіння.
3. Для любителів економити радять вирахувати, скільки цигарок Ви викурюєте на рік і підрахувати скільки можна заощадити на цьому. Подейкують, декому допомагало.
4. Наступний метод дістав у народі назву «наркоманський», тобто потрібно щодня зменшувати дозу сигарет. І так звести куріння можна нанівець.
5. Можна кидати курити з компанією, так, кажуть, навіть простіше. Це може бути друг, брат чи дружина. Умова одна – це має бути людина, яка проводить багато часу з Вами.
6. Якщо народні методи не допомагають, можна звернутися за допомогою до лікаря. Досить ефективними методами вважається голкотерапія та кодування. Коли проводиться голкотерапія, голки вводять у певні точки вушної раковини, руйнуючи «рефлекс курця». При кодуванні лікар-психотерапевт дає пацієнтові установку відмовитися від тютюну і проводить сеанс гіпнозу. Суть методики полягає в тому, щоб на підсвідомому рівні вселити страх перед курінням.
7. Часто лікарі ще можуть порадити різноманітні жувальні антинікотинові гумки, антинікотинові лейкопластирі.
8. Ще один спосіб – це різноманітна література, касети та відео, що «відбивають» бажання надалі курити. Та таких людей, на жаль, я не зустрічала.


Лідія КИРИЛЮК, студентка 408 групи
спеціальності "Журналістика"

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 836 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 LR  
0
шикарний матеріал

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]