Головна » 2012 » Травень » 14 » Судові баталії та гуртожитські реалії
22:54
Судові баталії та гуртожитські реалії
ЖУРНАЛІСТСЬКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ У РАДІОФОРМАТІ

  До редакції радіо надійшов лист від мешканців гуртожитку по вул. Хотинській у Чернівцях, в якому вони просять допомогти розв’язати конфлікт, який ось уже кілька років триває між ними та власником будівлі
   Суть конфлікту. Приміщення гуртожитку колись належало Чернівецькому цукровому заводу, і в ньому поселили працівників. Після банкрутства заводу гуртожиток придбали двоє мешканців Запоріжжя. Вони намагалися виселити колишніх працівників цукрового заводу, але це заборонив робити Верховний суд.
   Мешканці гуртожитку відстоюють своє право на житло в судах вже не один рік. Гуртожиток перепродували без їхнього відома тричі, починаючи з 2004 року. 63 сім’ї колишніх працівників Чернівецького цукрового заводу живуть у страху залишитися без даху над головою. За їхнім зверненням Садгірська районна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного продажу приміщення приватним особам. У разі, якщо люди програють суди, власник гуртожитку змусить їх або платити за оренду житла, або ж відключить від комунікацій.
   ГОЛОС: До нас сюди приходила вже виконавча служба людей виселяти. І люди були попереджені, якщо на протязі - я не пам’ятаю, чи трьох чи десяти днів - не виселяться самі, значить, прийдуть машини і будуть їх примусово вивозити. Куди – не було сказано.
   КОР: Розповідає мешканка гуртожитку Василина Лучик.
   ГОЛОС: Районний суд Запоріжжя виніс був рішення про виселення людей. Коли ми найняли адвоката, наш адвокат поїхав туди, він розмовляв з суддею, яка виносила це рішення, вона сказала, що власники сказали, що вони придбали склад. Там поселилися 6 бомжів, і вони не знають, як їх звідти вигнати.
   КОР: Поки запорізькі власники доводили в судах, що гуртожиток – це склад, а його мешканці – безпритульні, люди створили будинковий комітет, обрали голову і уклали всі необхідні угоди на енерго- та водопостачання з відповідними підприємствами. Тепер власники із Запоріжжя хочуть взяти під контроль електроенергію, газопостачання, водовідведення та інші комунікації гуртожитку – для цього вимагають через суд скасувати тамтешній будинковий комітет і вилучити всі договори про надання послуг з енергопостачання. Вони не полишають надії позбутися мешканців і звернулися до Садгірської райради і районного суду з вимогою скасувати будинковий комітет і передати їм всі угоди, - розповідає голова ЖБК Інна Коцюбан.
   ГОЛОС: Вони вважають, що вони є власниками цього гуртожитку, а в їхній власності їм не треба ні води, ні світла, ні газу.
   КОР: Питання, - хто законний власник гуртожитку – теж не вирішене до кінця. Завтра має відбутися ще одне судове засідання. Цього разу вже у кримінальній справі за фактом перевищення службових повноважень колишніми керівниками цукрового заводу, які продали житло людей без їхнього відома.
   Нагадаємо, Президент Віктор Янукович ще рік тому розпорядився забезпечити реалізацію конституційного права на житло громадян, які тривалий час на законних підставах проживають у гуртожитках. Як повідомив сайт «Букінфо» ще 10.12.10, посилаючись на "ЛІГАБізнесзакон", Президент доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову, голові ради міністрів Криму, головам обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій до кінця 2010 року вжити невідкладних заходів щодо забезпечення реалізації громадянами права на приватизацію займаного житла. Ці заходи підпадають під дію закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків".Також глава держави розпорядився не допускати випадків незаконного виселення, переселення та відселення таких громадян з гуртожитків без попереднього надання їм іншого житла, придатного для постійного проживання. Як мовиться, без коментарів. Але і без вирішення. Тема - на контролі радіо «Буковина». Про перебіг судових справ – слухайте у наступних випусках.
х х х
   Коли мало відбутися судове засідання за позовом власника – жителя Запорізької області - про скасування створеного в гуртожитку будинкового комітету, то засідання перенесли, бо він не з’явився до суду.
Як ми повідомляли, у цій справі власник приміщення гуртожитку вимагає скасувати створений будинковий комітет і передати всі угоди з комунальними службами йому.. Нам вдалося телефоном зв’язатися з власником гуртожитку Анатолієм Вартановим. Його бачення ситуації таке.
   ГОЛОС: На частной собственности зробили будинковий комітет, прописывают на частную власность людей. Нет підстав вообще никаких. Я затребовал, чтоб предоставили эти документы. Хай судья побачит. Там уже тех, кто со мной судился, нет никого!
   КОР: Ми знову зустрілися з мешканцями гуртожитку, які написали листа до редакції.
   ГОЛОС: Микола Онищук. Я проживаю в гуртожитку цукрового заводу по адресу Хотинська 4-Д. Я відпрацював на заводі 18 років. Вже в той час був такий закон про те, щоб ми мали право приватизувати гуртожиток і бути повноцінними власниками житла. А сталося, що нас практично продали. Гуртожиток разом з людьми. Це у 2004 році почалося. Нас вже поставили перед фактом, що гуртожиток проданий як нежиле приміщення.
   КОР: Люди мають сумнів, чи залишаться вони жити в гуртожитку, попри те, що Верховний суд заборонив їх виселяти.
   ГОЛОС: Мене звати Гріга Аурел Георгійович. Проработал на цукровом заводе 30 лет. Ну, пока был Советский Союз, мы жили в общежитии. Дело в том, что они так неожиданно продали: никто не знал, що они там решают. Потом пришли осенью с милиции и сказали освободить. И вот хозяин, что купил это, передал на суд. И мы тоже. И так тянется по сегодняшний день.
КОР: Спілкуємося з Василиною Лучик, теж колишньою працівницею цукрового заводу.
   ГОЛОС: Так як сьогодні судове засідання не відбулося, то ми змушені написати звернення до обласного прокурора. Можливо, він не в курсі справи, тому що в нас прокурори дуже часто міняються. Хай він візьме це на контроль. Морально людина устає. Ти не знаєш, завтра який позов буде проти тебе, післязавтра. І коли це закінчиться.
   КОР: Отож має розпочатися ще одне судове засідання. Цього разу вже у кримінальній справі за фактом незаконного продажу приміщення гуртожитку по вулиці Хотинській.
х х х
   КОР: Садгірський районний суд розглядав кримінальну справу за обвинуваченням колишнього голови правління Чернівецького цукрового заводу Івана Чебана та арбітражного керуючого Миколи Філюса у перевищенні службових повноважень в групі осіб за попередньою змовою. Судовий процес тягнеться вже більше 5-ти років.
   Івана Чебана та Миколу Філюса держава звинуватила у зменшенні статутного фонду колишнього цукрового заводу на більш як півмільйона гривень та завданні збитків кредиторам підприємства на понад один мільйон гривень. І все це – через продаж заводського гуртожитку приватній структурі. Коментує державний обвинувач, прокурор Садгірського району Чернівців Віктор Харченко.
   ГОЛОС: На даний час основний лейтмотив цього звинувачення в тому, що у 2004 році голова правління, мотивуючи необхідністю виплати заробітної плати перед працівниками цукрового заводу, зібрав з власної ініціативи, чим порушив умови статуту підприємства, спостережну раду, на якій не було кворуму, тобто не всі члени ради були присутні на засіданні. Це вже вони пояснили, будучи в судовому засіданні. І тому, на думку сторони обвинувачення, дане рішення було ухвалено з перевищенням наданих йому службових повноважень. Оскільки голова правління Чебан спільно з арбітражним керуючим Флюсом погодили це питання і на підставі цього рішення, під приводом погашення заробітної плати, уклали угоду з ТОВ «Мірт». Це комерційна структура, яка придбала гуртожиток. Однак вони не мали права продавати гуртожиток. Оскільки на той час цукровий завод перебував у стадії банкрутства, і Господарським судом був затверджений реєстр вимог кредиторів, до якого ТОВ «Мірт» не ввійшов.
   КОР: Адвокати підсудних тримають свою лінію оборони. Коментує адвокат Івана Чебана Юрій Бондарєв.
ГОЛОС: Я можу сказати лише одне. Що за цей час він став інвалідом другої групи. Крім цього, він же обвинувачується у перевищенні влади. За умови, коли рішення про продаж гуртожитку приймала спостережна рада, а не він особисто. Це колективне рішення. І не виконати він не міг.
   КОР: Рішення про продаж гуртожитку, яке прийняла рада, воно є правомірним?
   ГОЛОС: Так, воно є правомірним.
   КОР: Суд допитав потерпілих у цій кримінальній справі – понад десяток людей, які проживають в гуртожитку по Хотинській з 70-х – 80-х років минулого століття. По троє-четверо на 12-ти або 18-ти квадратних метрах. З їх слів, колишнє керівництво заводу кілька років тому поставило ультиматум – або мешканці купують увесь будинок одразу, або ж його купить хтось інший. Придбати поодинці свої кімнати людям не дозволили. Тепер мешканці чекають, коли правосуддя дозволить їм свої кімнати приватизувати. Наразі це неможливо, бо загальна площа гуртожитку – вже приватна. Але не їхня. Нові власники гуртожитку беруть участь у справі як свідки. Але на засідання не з’явилися. Суд знову оголосив перерву.
Як повідомив днями адвокат мешканців гуртожитку Андрій Кравчук, цивільний позов власника будівлі про виселення людей і визнання незаконним утворене там ОСББ суд залишив без розгляду, оскільки позивачі (власники), які мешкають у Запорізькій області, не з"являлися до суду. Отже, люди залишаються жити в гуртожитку, але приватизувати його не можуть, оскільки не завершена кримінальна справа щодо продажу гуртожитку бізнесмену із Запоріжжя. Підсудні - голова правління Чернівецького цукрового заводу Іван Чебан та арбітражний керуючий Микола Філюс - на підписці про невиїзд.
Люба Смолдирєва, 4 курс
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 833 | Додав: | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]