Головна » 2014 » Квітень » 9 » Студенти Сходу і Заходу зруйнували стереотипи
11:44
Студенти Сходу і Заходу зруйнували стереотипи

   Упродовж трьох тижнів у рамках навчально-дозвіллєвої програми Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича приймав студентів зі Східної України – Луганська, Харкова та Дніпропетровська. «Схід і Захід разом» - під таким гаслом пройшли усі гостини на Буковині, які довели те, що Україна є неподільною, суверенною та єдиною державою.


     Кожна група студентів перебувала у ЧНУ п’ять днів. Вони відвідували лекції, ходили на екскурсії по визначних місцях та храмах області, знайомилися з історією та традиціями буковинського краю, спробували себе у народних ремеслах, а також відвідували музеї, театр, скуштували страви буковинської кухні. Їх познайомили з роботою факультетів, науковою бібліотекою, ботанічним садом ЧНУ. Особливе враження залишили екскурсії у фортецях Хотина і Кам’янця-Подільського. Молоді люди радо стали гостями ефіру обласного радіо.
    Студенти східних вузів особисто переконалися у тому, що в Чернівцях їм щиро раді. Ейфорія від розмаїтих вражень, приємна втома від насиченої програми – так гості охарактеризували те, що залишиться в їхніх спогадах про поїздку на Буковину. Багато хто із гостей зазначив, що хоче сюди приїхати ще, а, можливо, і навчатися тут на магістратурі – навіть сама атмосфера ошатного університету, який увійшов до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, по-особливому налаштовує, – зізнаються вони.
   «Такі поїздки, насправді, дуже важливі для самих студентів – пересвідчившись на власному досвіді, що ніякої суспільної ворожнечі не існує, ці студенти уже не дозволять ошукати себе недостовірною інформацією. Дуже важливо, щоби молодь розуміла: міф суспільної ворожнечі нав’язаний штучно і його потрібно розвіювати», –вважає проректор з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу Тамара Марусик.
    Перебування у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича для студентів завершилося зустріччю з ректором, де вони відкрито ділилися своїми враженнями від міста та передали договори про співпрацю між вузами.
    Степан Мельничук, ректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича зазначає: «Для університету це важливо. В якому плані? Університет – це не лише навчальна і наукова структура, вона має й якусь місію й іншу, суспільну, виховну. У зв’язку з останніми подіями в Україні ми вважаємо, що така робота дуже важлива, вона мала б сприяти консолідації суспільства, бо хоч ми завжди кажемо, що Схід і Захід разом, а він, на жаль, далеко не разом, тому нам дійсно потрібно робити все для того, щоб Україна була цілісною».
   Співпраця налагоджена, контакти між Сходом і Заходом – є. Мета навчально-дозвіллєвої програми досягнена – міфи про ворожнечу між регіонами України розвінчані. І уже є перший результат – 24 квітня до Чернівців приїде студентський театр з Дніпропетровська з постановкою «великого льоху» Тараса Шевченка, що стане ще одним містком між Сходом і Заходом України.


 

Олена СЛАВСЬКА

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 849 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]