Головна » Статті викладачів, лаборантів і т.д.
« 1 2 3 4 5 »
Сьогоднішній день – спомин про усіх, хто загинув, виконуючи свій професійний обов’язок, обстоюючи правду. Досі професія журналіста залишається найбільш небезпечною, а страхові компанії навіть відмовляються страхувати життя тих представників ЗМІ, які працюють в зонах воєнних конфліктів та ведуть кримінальну хроніку. За останнє десятиліття у світі загинуло 630 наших колег - переважно у «гарячих точках» та від рук найманих убивць. Найбільш небезпечною країною за кількістю вбивств та рівнем безкарності є воєнний Ірак. Друге місце займає Росія (у Москві було вбито 33 журналісти і тільки двоє злочинців покарано). Більшість злочинів, звичайно ж, не розкрито. На жаль, світова тенденція смертності представників «четвертої влади» почала переходити із трагедії у звичну статистику.
  В Україні за офіційними даними загинуло 63 журналісти (неофіційно називають 100). Київ теж лідирує – тут вбито 19 працівників ЗМІ. Голова НСЖУ Ігор Лубченко зазначив: «Нам відомі факти, коли вбивство журналіста видається за побутовий злочин, який не пов'язаний з професійною діяльністю, хоча в багатьох випадках є свідчення, що в загиблих зникали чи матеріали, підготовлені до друку, ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 741 | Дата: 17.09.2010 | Коментарі (0)

5 вересня у рамках Міжнародного поетичного фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ» у Червоній залі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича відбулася перша у світі презентація видання листування відомого письменника Пауля Целана і Густава Хомеда «Пауль Целан і Ґустав Хомед: «Мені потрібні Твої листи».
    Книжку представила Барбара Відеманн, яка разом із Юрґеном Кьохельом упорядкувала згадане видання.
       У 1938 році Целан, перебуваючи у м. Тур (Франція), написав довгого листа своєму шкільному товаришеві Густавові Хомеду у Чернівці. Так розпочалося найдовше Целанове листування, яке тривало до 1970 року.
      У фінальній кореспонденції, Целан відтворює свою сповнену відчаю ситуацію і водночас ще раз формулює важливі позиції власної поетики. Із листів Хомеда можна довідатися не тільки про долю Целанових друзів, які залишилися в радянських Чернівцях, але й про шлях солдата Червоної армії, котрий на власні очі бачив Освєнцім та обвуглений труп Ґеббельса в підкореному Берліні й котрий у ролі перекладача брав участь у Нюрнберзькому процесі.
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 631 | Дата: 09.09.2010 | Коментарі (0)

Перед самим початком навчального року кабмін прийняв кілька постанов, що стосуються освіти. Ними регламентується й перелік платних послуг, що можуть надаватися у вишах: названі як ті, що вже дуже давно є платними (наприклад, ксерокопіювання або отримання другої вищої освіти), так і нові («пеня» за пропущені заняття і за послуги бібліотек в позаурочні години). Студенти кажуть: неофіційно в деяких вузах за це вже давно беруть гроші.
    Чи будуть в ЧНУ вводити «пеню» за пропуски - коментує проректор з виховної роботи Тамара Марусик:
- Дискусії щодо можливої плати за пропущені студентами заняття ведуться вже давно. Все тому, що такі послуги незаконні. Тож, визнавши їх, кабмін пішов на легалізацію протиправного явища. Університети згідно положення про власне самоврядування мають право самим визначатися в цьому питанні. Думаю, більшість наших викладачів не схильні підтримати постанову. Вона несоціальна по відношенню до студентства і не принесе позитиву.
- Тобто, якогось виховного впливу, на що, вочевидь, сподівалися її ініціатори, вона таки не матиме?
- Навряд чи. Подумаймо, на кого розраховане таке рішення? Студент в умовах Болонського процесу й так розуміє, наскільки актуальн ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 711 | Дата: 02.09.2010 | Коментарі (0)

200 студентів ЧНУ віком від 18 до 20 років висловилися на тему: причини, наслідки і «перспективи» вульгаризації сучасного мовлення. Його провела відомий мовознавець, професор кафедри історії та культури української мови Надія Бабич. Це майбутні журналісти (20 чол.), юристи (50 чол.), економісти (50 чол.), теологи і релігієзнавці (30 чол.), філологи (42 чол.) та випадкові співрозмовники (8 чол.). За результатами опитування помітно, що частина молоді визнає вульгаризацію як незаперечний факт, вважає його закономірним та навіть наводить аргументи для виправдання. Найпоширенішими тезами відповідей, які мали форму твору-роздуму, стали:

1. Українська мова в чистому вигляді майже не збереглася.
2. Практично у всіх сферах мовної практики вживаються вульгаризми.
3. Мова наша не має ніяких перспектив розвитку.
4. Вульгарні слова є невід’ємною складовою мовлення більшості людей.
5. Люди ненавидять суспільство і хочуть «красномовно» його образити.
6. Ми деградуємо!
7. Усі мови зіткнулися з вульгаризацією, але найбільше вона, очевидно, уразила Україну.
8. Живемо, як у курнику: що дадуть, те й маємо. Ми не спроможні щось зробити? Хто володар нашого життя? Всім байдуже!
9. Вульгаризація – теж хвороба, як і СНІД, вона проникла в наші домівки. Той, хто вживає вульгаризми, є носієм мовної інфекції.
10. Суспільство ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 867 | Дата: 11.08.2010 | Коментарі (2)

       Ще 26 червня ц. р. була заблокована Інтернет-сторінка журналу «Універсум» http://www.universum.org.ua/


   Це посилання добре відоме читачам, адже за ним впродовж десяти років розміщувалися матеріали видання. Сьогодні ж шеф-редактор «Універсуму» Олег Романчук повідомив: «Творяться в Інтернеті воістину незбагненні речі… Від учора – 31 серпня 2010 року – за цією адресою оселився якийсь російськомовний «Универсум». Справді, набираючи відому назву, відкриваєш зовсім незнайомий сайт, на якому… "Перевозки грузов из Китая", "Китай – лучшие цены", "Бизнес в Китае" (?)

... Читати далі

Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 969 | Додав: sonata | Дата: 01.08.2010 | Коментарі (5)

Сьогодні 21 травня в Україні стартував Всеукраїнський конкурс політичних гострословів «Сатиричні стусани». Його ініціатори – Студентська альтернатива «Наступ» та Громадянський рух «АнтиТабачна кампанія». Керівник проекту – письменник Сергій Пантюк.

     Захід розпочався рівно о 12.00 і об’єднав столицю (сьогодні там біля пам’ятника Голохвастову та Проні Прокопівни пройшла його презентація) та регіони – до нього приєдналася молодь Луганська, Харкова, Донецька, Одеси, Кіровограда, Чернівців, Львова та Острога. Об’єктом флеш-мобу є загалом українська влада, але перший його етап присвячений діяльності нинішнього міністра освіти Дмитра Табачника та його заступника Петра Кулікова, який в інтерв’ю каналу «СІТІ» назвав студентів – учасників протестних акцій в Україні – «бидлом». Ось його слова: "Студент. Він повинен сидіти в аудиторії - оце студент. А це все БИДЛО!"  (Переглянути відеодоказ можна за посиланням: http://citi-tv.kiev.ua/news/10/03/31/2043.html

      Організатори зазначають:
-          Здавна відомо, коли ворога неможливо перемогти силою, його перемагають см ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 921 | Додав: sonata | Дата: 21.05.2010 | Коментарі (0)

Шановні журналісти! Як учасник Googl-групи MediaUkrainе отримала повідомлення, яке анонсує захід на захист свободи слова. Винесена на обговорення проблема минулого тижня стала однією з помітніших у ЗМІ і викликала численні дискусії. Дані про цензуру оприлюднила «Телекритика». Читайте за посиланням: http://www.telekritika.ua/medialiteracy/2010-05-16/52985 До вашої уваги – позиція українських журналістів.

В Україні поширюється вірус цензури! Треба терміново діагностувати стан свободи слова і виробити методи її захисту. Вірус цензури зачепив ще не всіх – його можна зупинити, поки не почалася епідемія. 


21 травня о 9.30-12.00 у приміщенні Національного університету «Києво-Могилянська академія» відбудеться дискусія «Медіапрогноз 2010: вірус цензури». У ній візьмуть участь найавторитетніші журналісти, телеведучі, головні редактори усіх найвпливовіших ЗМІ України, топ-менеджери, медіавласники, медіаексперти, представники дипломатичного корпусу та усіх журналістських організацій. 


Голова оргкомітету та модератор: Олег Рибачук, Центр UA
Серед спікерів: Анна Безулик (телеведуча), Андрій Куликов («Свобода», ICTV), Савік Шустер («Шустер Live», ТРК Україна), Сергій Лещенко («Українська правда»), Юлія Мостова («Дзеркало тижня»), Микола Рябчук (письменник), Віталій Портн ... Читати далі

Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 723 | Дата: 17.05.2010 | Коментарі (0)

Протягом шести днів, з 2 до 7 травня, у містечку Ворзель, що на Київщині, відбувався традиційний семінар української творчої молоді, організований столичним видавництвом «Смолоскип». Цього разу – вже шістнадцятий. Участь у ньому взяли найактивніші представники з кожного регіону України. Чернівці на цьому семінарі, окрім вашої покірної слуги, представляли головний редактор проекту «bukovynaonline» Микола Костинян, а також поетка Христя Венгринюк.

Відповідно до захоплень, учасники семінару умовно поділялись на «політологів» та «митців». Кожен із них мав можливість
показати себе на численних круглих столах, у підготовці оригінальних фотороманів, перфоменсів і випуску газет. Тематика обговорень під час засідань була найрізноманітнішою: від державної інформаційної політики як фактору розвитку патріотизму до проблем сучасної освіти під час впровадження Болонського процесу. Серед мистецьких тем найцікавішими виявились питання, пов’язані з українськими книжковими відзнаками та літературними преміями, графіті як зразком вуличного мистецтва, станом літературної критики в Україні тощо. Окрім того, кожного вечора молоді поети та письменники виступали зі своїми творами перед вдячною аудиторією.

У рамках семінару також була організована зустріч із провідними авторами сучасності – письменницею Оксаною Забужко, білорус ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 731 | Додав: sonata | Дата: 17.05.2010 | Коментарі (1)

 Вшановуючи пам'ять загиблих у Другій світовій війні, 8 травня чернівчани поклали вінки і квіти до пам’ятника полеглих у лавах Буковинського куреня. Біля монументу, відкритого ще у 1995 році, щорічно збираються ветерани та представники національних сил. Щоправда, п’ятнадцять років тому міська влада заборонила його встановлення, проте під впливом громадської думки відмінила власне рішення.

Цьогоріч ініціативу вшанувати пам’ять буковинців, які воювали в лавах ОУН-УПА, висунув Український народний дім. Його голова Володимир Старик звернувся із запрошенням до всіх політичних сил краю, представників влади, громадськості із закликом долучитись до акції.

Захід не мав політичного характеру, оскільки організовувався громадськістю, тож буковинці, які взяли в ньому участь, зібралися не під тиском рішень тих чи інших політиків, а справді за власним бажанням. Присутні тримали прапори «Нашої України», ВО «Свободи», КУНу, Блоку національних сил Буковини, а найбільше – національних прапорів. Ні мер міста Микола Федорук, ні новий губернатор області Михайло Папієв участі в акції не взяли. Натомість на ініціативу відгукнулися і приєдналися до вшанування пам’яті загиблих земляків окремі депутати міської та обласної ради, серед них – колишній губе ... Читати далі

Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 803 | Додав: sonata | Дата: 10.05.2010 | Коментарі (0)

    Програма "Засоби масової інформації" Міжнародного фонду "Відродження" оголосила конкурс "Розвиток нових медіа та підтримка використання нових комунікаційних технологій у діяльності ЗМІ".

Його мета - підвищити професійний рівень журналістики в Україні та сприяти збереженню незалежності ЗМІ через опанування ними новітніх - Інтернет та мобільних - майданчиків, залучення нових аудиторій та підтримку зворотного зв'язку зі споживачами інформації. Учасниками конкурсу можуть стати громадські організації, що працюють у сфері нових комунікаційних технологій та ЗМІ; засоби масової інформації (у тому числі Інтернет-ЗМІ); вищі навчальні заклади.

    Фінансова підтримка надаватиметься проектам, що передбачатимуть проведення тренінгів щодо "нових медіа" для журналістів (нові бізнес-моделі, соціальні мережі, використання блогів, Твіттеру, цифрових інструментів спільної роботи, етика онлайн-журналістики, робота з джерелами інформації, пошук в Інтернеті, онлайн-імідж, інтернет-реклама і PR, юридичний захист онлайн-контенту, популяризація свого сайту, конвергенція між традиційним ЗМІ та онлайн-версією, платні послуги на сайті, аналіз цільових аудиторій, закриті та відкриті бази даних, онлайн-моніторинг тощо).

Організатори готові також підтримати перекладачів з іноземних мов для забезпече ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 751 | Додав: sonata | Дата: 28.04.2010 | Коментарі (0)