Головна » Статті на довільні теми
« 1 2 ... 7 8 9
Мати хобі – це класно. Цікавитися мистецтвом ще краще. А щоб захоплюватися сучасним мистецтвом треба мати талант для особливого бачення світу. Обдарованих 10 березня у Будинку естетики та дозвілля виявився повен зал. Саме там відбувся показ сучасного іспанського короткометражного кіно. Презентувалися 8 кінокартин різних режисерів. Серед представлених була й картина Борі Кобеаґи «Перший раз», що номінувалася на нагороду Краща короткометражка на іспанському кінофестивалі. В одинадцять хвилин стрічки вкладений глибокий сюжет, який показує що перший раз може бути першим ще раз, особливо якщо відчутна різниця у віці. Були також романтичні історії про кохання та роботи у жанрі жахів.
Організацією вечорів займається кіноклуб КОМПОТ, і безпосередньо його засновник – Юрій Хорунжий.
- Мета таких заходів показати чернівчанам кращі роботи світових режисерів. Хочемо щоб глядач мав альтернативу попсовим блокбастерам і не цікавому телевізору. Ідея організації такого клубу у мене народилася ще під час навчання в університеті, але реалізувалася тепер. В цьому нам допомагає Міжнародний фестиваль візуального мистецтва Wiz-art. Ми обираємо теми, вони привозять зі Львова підбірки фільмів.
- Мені сподобалася сьогоднішня презентація – розповідає студентка Леся Крушельницька. – Цікавими мені були майже всі стрічки, окрім однієї, де йшлося про чоловіка, що не впізнав своєї дружини. Для розуміння фільмів сприя ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 798 | Дата: 24.03.2010 | Коментарі (2)

136 журналістів у світі сьогодні знаходяться в тюрмах. З них 60 - нештатні кореспонденти, за якими не стоїть ні одне видання і які практично позбавлені підтримки. Співробітники Інтернет-видань складають половину всіх журналістів, позбавлених волі. Найбільше таких журналістів в Китаї, Ірані та на Кубі. В порівнянні з минулим роком кількість ув'язнених журналістів збільшилася на 11 людей.

Більшості з ув'язнених пред'явлено звинувачення у розголошенні державних таємниць, діях проти національних інтересів. Бувають звинувачення, які не мають відношення до журналістики. Декому взагалі формально не пред'явлено жодних пояснень. Через таку ситуацію "Комітет із захисту журналістів" проголосив пріоритетною кампанію за визволення журналістів всього світу.

Українські журналісти на ряді інтернет-ресурсів заявляють про своє обурення з цього приводу та підтримку ув'язнених колег. Пам'ятаймо про тих, хто сьогодні знаходиться за ґратами режимів!
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 838 | Дата: 13.12.2009 | Коментарі (0)

      Ось уже вдруге чернівчани збираються у сквері, де буде встановлено пам’ятник жертвам голодомору. Місце освячене і над композицією працює скульптор Іван Салевич. Цьогоріч зійшлося кілька сотень людей, серед них – чимало молоді. У багатьох в руках – запалені свічки та лампадки.
      До місця майбутнього пам’ятника під траурний реквієм лягли вінки і живі квіти, а також – колоски пшениці. Пам'ять об’єднала духовенство різних конфесій у спільній молитві. «Вічну пам'ять!» підхопили присутні. До заходу долучилася молодь з національною символікою та прапорами «Нашої України» й ВО «Свобода». До присутніх звернувся голова обласної ради Олександр Грушко з проханням хвилиною мовчання пом’янути загиблих. Звучали свідчення тих, хто пережив страшні часи. Один з виступаючих повідомив: в його селі померло 750 земляків, були дні, коли ховали по десять-дванадцять людей…
       Згадали й голод 1947-го: ями з жомом, біля яких люди шукали порятунку й нерідко помирали від страшної кислоти, опухлих дітей, сотні свіжих могил… Вразили спогади сина, батько якого, працюючи на залізниці, пайок віддавав їм – малим дітям, а сам одного разу так і не дійшов додому. Обласний том «Національної книги пам’яті жертв голодоморів 1932-33, 1946-47 років в Україні. Чернівец ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1004 | Дата: 13.12.2009 | Коментарі (0)


На Буковину приїдуть український письменник і правозахисником Євген Сверстюк і відомий літературознавець Леонід Череватенко.
Творча зустріч з митцями пройде завтра (8 грудня) у блакитній залі Чернівецького Національного Університету імені Юрія Федьковича о 14:30.

У програмі зустрічі – презентація нових книг Євгена Сверстюка „Правда полинова”, „Не мир, а меч” та книги спогадів про Миколу Лукаша, упорядковану Леонідом Череватенком.

Запрошуються усі шанувальники українського слова.


повідомила: науковий співробітник ЧНУ  Ірина Марко
на фото: Є.Сверстюк (зліва), Л.Череватенко (зправа)

Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 948 | Додав: Lara | Дата: 07.12.2009 | Коментарі (0)

16 жовтня в ЧНУ відбулася презентація книги «Екстракт 150» із серії «Бібліотека газети «День» за участю головного редактора Лариси Івшиної.

Газета "День" – єдине в Україні періодичне видання, що заснувало власну бібліотеку на основі журналістських матеріалів. Починаючи з 2002 р., світ побачили книги «Україна Incognita», «Дві Русі», «Війни і мир», «Апокрифи Клари Ґудзик», «День і вічність Джеймса Мейса», «Почему ОН нас уничтожал?», «Джеймс Мейс: ваші мертві вибрали мене», «Мої університети». Рішенням Міністерства освіти України від 2008 р. вони рекомендовані як допоміжні матеріали для вивчення історії в старших класах та на перших курсах вузів.

Видання «Україна Incognita» розкриває історії життя яскравих особистостей, чиї імена уславили Україну. У книзі «Дві Русі» простежено, якими історичними шляхами розвивалися Київська Русь і Русь Московська, а книга «Війни і мир» являє собою сучасний погляд істориків, філософів, письменників на непрості історичні взаємини українського і польського народів. В «Апокрифи Клари Ґудзик» увійшли кращі зразки народної мудрості. Книга Лариси Івшиної «Мої університети» стала своєрідною візиткою кількох університетів України. Видання «День і вічність Джеймса Мейса» та «Джеймс Мейс: ваші мертві вибрали мене» споріднені тематикою голодомору, а продовженням теми стала книга С.Кульчицького «Почему ОН нас уничтожал?» – наукова публіцистика, підсумок 20-річної д ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1078 | Дата: 18.10.2009 | Коментарі (0)

Одним з найбільш спірних питань в українському медіа-просторі є дієвість етичних журналістських кодексів. Це питання, яке безпосередньо торкається щоденної фахової діяльності працівника ЗМІ і щодо якого в самому журналістському середовищі поширені різні - нерідко полярні - погляди. Якою має бути сучасна журналістика? Якими правилами повинен користуватися медіа-працівник, щоб відповідати високому званню фахівця в цій галузі? Які "правила гри" діють в українському інформаційному просторі? І чи можна працювати в ЗМІ, не порушуючи професійних стандартів? Ці питання є об'єктом дискусії для слухачів курсу "Журналістська етика". Роздумами діляться студенти 408 групи спеціальності "Журналістика" Іванна Бедей та Діана Вайпан. Раді будемо почути ваші роздуми у коментарях (Василик Л.Є.)

Моє розуміння журналістської етики

Трохи більше трьох років тому одна п’ятнадцятирічна дівчина із упевненістю в очах та головою, набитою неймовірно амбітними планами, вперше переступила поріг університету. У той момент перед нею були відкриті всі двері, не було ні заборон, ні обмежень. Ця дівчина була готова подолати навіть найважчі перешкоди. Принаймні так їй тоді здавалося…
А ще трохи раніше їй довелося прийняти чи не найважливіше рішення у своєму житті: вибрати майбутню професію. ... Читати далі

Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1423 | Дата: 30.09.2009 | Коментарі (2)

"Червона Рута 2009 - афера, яку розрулювали кияни" - саме так про цьогорічний ювілейний фестиваль "Червона Рута", говорить наш колега-журналіст Тарас Піц. Пропоную усім, хто хоче дізнатися про закулісні секрети і афери заходу прочитати його матеріал (подаю в оригіналі, як він звучав на радіо, нажаль без повних розшифровок інтерв'ю):


КОР: Ювілейна „Червона Рута”, про значимість і потрібність якої вже було сказано багато пафосу відбулася. За київським сценарієм у столиці Буковини намагалися зробити щось схоже на той вибух, який пролунав на всю Україну у 1989 році. Тоді, на порозі незалежності України фестиваль став своєрідним детонатором, що сколихнув від радянського застою всю країну, змусивши замислитись українців про майбутнє своєї держави і рішуче йти до його покращення. Тоді фестиваль запалив зірки Василя Жданкіна, Братів Гадюкіних, Тризубого Стаса, Віки, та багатьох інших. Марія Бурмака протягом життя часто згадує „Червону Руту” 1989-го, адже тоді її патріотичну налаштованість і відстоювання національних інтересів ледь не вигнали з Університету в Харкові, де на той час вона навчалася.

БУРМАКА: (Ділиться спогадами і очікуваннями від нинішньої „Рути”.

КОР: Тепер же дійство нагадувало радше „Свято для галочки”. З виділеного державою мільйону гривень столичні організатори фестивалю напередодні дійства отрима ... Читати далі

Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 1720 | Додав: Lara | Дата: 29.09.2009 | Коментарі (3)

1-10 11-20 ... 61-70 71-80 81-87