Головна » 2010 » Грудень » 9 » Старий знайомий ВІЛ: боятись чи ігнорувати?
10:50
Старий знайомий ВІЛ: боятись чи ігнорувати?
У напівтемному коридорі тягнуло хлоркою. Санітарка у масці робила вологе прибирання. За двадцять восьма – у поліклініці № 2 починався робочий день.
Під кабінетом інфекційних захворювань самотньо тулився старшокурсник Юрій. Його хвилювання відчувалося навіть на відстані, пробуджуючи в душі тонкі ниточки тривоги. Він вирішив здати аналіз крові на наявність у ній антитіл до компонентів вірусу імунодефіциту людини саме першого грудня, коли світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
- Я довго не міг наважитись це зробити, – розповів хлопець. – Але сьогодні, коли на кожному кроці роздають безкоштовні презервативи і радять берегтись, просто не можу залишатися сам на сам з власною невизначеністю.
  Юрій не зміг розповісти друзям і родичам про свої підозри, тому у такий психологічно важкий день у своєму житті залишився наодинці з собою. Хлопець м’яв у руках шарф і постійно поглядав на годинник – найважчим для нього було дочекатись приходу медсестри.
  Через кілька хвилин до Юрія приєднались кілька студентів з направленнями на звичний аналіз крові. Ми поцікавилися, чи знають вони про відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, і попросили розказати про своє ставлення до ВІЛ-інфікованих. Юля, студентка третього курсу юрфаку, розповіла:
- Я зовсім забула, що такий день відзначається сьогодні. У наш час СНІД став «загальносуспільним надбанням» і настільки влився у повсякденне життя, що всі ці застереження і повідомлення вже просто «приїлись». Особисто до ВІЛ-позитивних ставлюсь нейтрально, але серед моїх знайомих таких нема.
  Запропонувавши студентам пройти тест на наявність антитіл, отримала відмову. Студентки пояснили це тим, що вони впевнені у своїх партнерах і користуються презервативами.
- Сьогодні СНІД уже не такий страшний, як раніше, – додала четвертокурсниця Катерина. – Більше потрібно боятися грипу.
  Медсестра Ольга Криворчук пояснила, що за останній рік кількість бажаючих обстежитись на ВІЛ зменшилась порівняно з попередніми роками. Частіше з такою потребою стикаються хлопці, аніж дівчата. У цьому навчальному закладі ще жодний аналіз на ВІЛ не був позитивним. Загалом за останні роки кількість ВІЛ-позитивний людей в Україні знизилась, проте серед них побільшало жінок.
  Старшокурсник Юрій, заходячи до кабінету, перехрестився і зітхнув. Для когось ВІЛ – це лише соціальна реклама, а хтось з останніх сил ховає свій страх в кулак, аби взяти до рук результати тесту, який розкладе по поличках усе подальше життя.
Кернична Діонісія, студ. 3-го курсу
спеціальності «Журналістика»
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 675 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]