Головна » 2010 » Квітень » 14 » Пулітцерівську премію отримав 23-річний журналіст!
17:04
Пулітцерівську премію отримав 23-річний журналіст!
Лауреатом найпрестижнішої номінації авторитетної в журналістиці Пулітцерівської премії - "За служіння суспільству" - стала регіональна газета Bristol Herald Courier, повідомляє РИА "Новости". Невелике видання з тиражем ненабагато більшим за 30 тисяч екземплярів представило серію робіт про зловживання з митом на газ, в результаті якого були внесені зміни у місцеве законодавство. Журналістові, що порушив тему, - Деніелу Джілберту - 23 роки, і це тільки початок його творчої кар'єри.

Лауреатом Пулітцерівської премії вперше стало інтернет-видання. Веб-сайт ProPublica отримав головну премію в престижній номінації "розслідування" у співпраці з New York Times Magazine. Другим лауреатом у цій номінації стала газета Philadelphia Daily News.

Премію за найкращу карикатуру отримало зображення президента США Барака Обами пера художника Марка Ф'єра. Темою карикатури стала політика, яка проводиться Білим домом щодо лідера Афганістану Хаміда Карзая.

На малюнку Карзай тримає кілька ящиків для бюлетенів, пропонуючи усміхненому президентові США з акцентованими вухами проголосувати "за" відразу кілька разів.

Церемонія оголошення лауреатів цієї престижної премії завжди розглядається як ревне змагання між найбільшими газетами, зокрема, New York Times і Washington Post. Нинішнього року перемогла Washington Post, отримавши вищі нагороди у чотирьох номінаціях - "міжнародне життя", "нарис", "коментар" і "критика".

Щоденна газета New York Times у цьому році взяла тільки дві нагороди - "висвітлення внутрішніх проблем" і "роз'яснювальна журналістика". У 2009-му неофіційне змагання виграла саме New York Times з перемогою у п'яти номінаціях.

Лауреати Пулітцерівської премії за 2010 рік були відібрані з-поміж понад тисячі поданих журналістських робіт у 14 номінаціях. Урочиста церемонія нагородження відбудеться 24 травня.


Довідка

Пулітцерівська премія - одна з найпрестижніших нагород США в сфері журналістики, літератури і музики. Премія заснована на гроші, заповідані спеціальному фонду газетним магнатом Джозефом Пулітцером - одним з батьків "жовтої преси".

Премія вручається щороку (з 1917-го) в перший понеділок травня опікунами Колумбійського університету. Формальне оголошення про присудження премії за традицією робить президент Колумбійського університету в квітні кожного року. Грошова премія порівняно невелика - 10 тис доларів, проте престиж нагороди вкрай високий.
На даний час премія вручається за 21 номінацією. 14 з них пов'язані з журналістикою: "висвітлення місцевих новин", "висвітлення міжнародних новин", "редакційний коментар", "художня критика", "журналістське розслідування", "карикатура" тощо. Престижну нагороду отримують не лише представники великих газет на кшталт The New York Times або The Washington Post, а й журналісти маловідомих місцевих видань. Також журі щорічно вручає золоту медаль за "служіння суспільству".

Літературна премія вручається у шести номінаціях: "художня література", "документалістика", "драматургія", "поезія", "історична література", "біографія". Лауреатами літературної премії Пулітцера в різні роки ставали Ернест Хемінгуей, Лі Харпер, Теннессі Уїльямс, Артур Міллер ("Смерть комівояжера"). У здобутті премії щороку бере участь більш як 2 тис претендентів.

 

NEWSru.ua

Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 959 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Lara  
0
але це і до дуже високого рівня зобов'язує, такої планки тепер буде дуже важко втриматись...

1 Acropolis  
0
погано, що він отримав цю премію в такому віці. так не важко і зазнатися!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]