Головна » Про журкафедру
« 1 2 3 4 5
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 1240 | Додав: Нікуся | Дата: 29.07.2011 | Коментарі (1)

  Уже понад шість років ЧНУ імені Юрія Федьковича співпрацює з Краківським педагогічним університетом. Взаємний інтерес науковців з обох сторін привів до обговорення спільних проектів і в галузі журналістики. Зокрема про це говорили 10-12 травня представники обох вузів у Польщі. Делегацію від України очолили перший проректор Роман Петришин, директор Центру славістичних студій Ярослав Редьква та директор видавництва «Рута» Василь Бакай.
  Напрацьовуючи шляхи подальшої співпраці, сторони досягнули домовленості про обмін викладачами. Тож наприкінці вересня кафедра журналістики чекає з циклом відкритих лекцій професора Краківського педагогічного університету та завідувача кафедри мультимедійних засобів Агнєшку Огоновську. Сподіваємося на співпрацю у вивченні мас-медійних тенденцій в Україні та у Польщі, обговорюватиметься ідея обміну студентами, викладачами, а також науковими публікаціями з метою розширення діалогу між нашими ЗМІ та для подальшого поглиблення польсько-українських контактів.
 
  На фото: Краків - прекрасне і неповторне місто з тисячолітньою історією
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 586 | Дата: 28.05.2011 | Коментарі (0)

У чотирьох містах України пройшов унікальний інтерактивний медіа-проект "Інше місто".  
  Із 28 березня до 17 квітня у ньому взяли участь журналісти Рівного, Чернівців, Полтави і Чернігова. Упродовж трьох тижнів четверо журналістів, тимчасово переселившись в інше місто, вивчали і описували його, щоденно виконуючи завдання. Все – задля того, аби у вигляді живого, інтерактивного реаліті-проекту показати читачам та інтернет-користувачам справжній стан туристичного потенціалу чотирьох міст із різних регіонів – і немов би зі сторони подивитися на власне місто. Учасниками проекту стали видавничий дім "ОГО” (Рівне), Медіахолдінг "Молодий буковинець” (Чернівці), Видавничий дім "Жовта газета” (Полтава) та Чернігівська Медіа Група (CMG).
  Від «МБ» у проекті працював випускник кафедри журналістики ЧНУ Михайло Салітра. Журналіст, переїхавши на три тижні в інше місто, щодня отримував завдання-квест: скажімо, дослідити вокзали чи готелі, дізнатись про найпопулярніші туристичні місця, "протестувати” місцевий громадський транспорт, дізнатись, як і де туристу в іншому місті можна культурно відпочити, отримати допомогу медиків, правоо ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 759 | Дата: 26.04.2011 | Коментарі (1)

Журналістика визнана МОН України однією з творчих професій, тож, щоб опанувати цей фах, вже наступного року абітурієнтам ЧНУ доведеться складати творчий іспит. Як це відбуватиметься – зацікавить, мабуть, потенційних вступників. Тож коротко про важливіше.
  У вузі вирішили відмовитися від обов’язкової наявності публікацій, оскільки це створить нерівні можливості для абітурієнтів: значно легше буде опублікувати свої матеріали випускникам чернівецьких шкіл, ніж, наприклад, абітурієнтам з віддалених сіл. Та засвідчити свої здібності у письмовій формі, вступники, безумовно, повинні. Таким випробуванням стане змодельована прес-конференція, у якій вони візьмуть участь та викладуть почуте на папері. Гостями майбутніх журналістів стануть відомі працівники ЗМІ та редактори чернівецьких видань, які впродовж години поділяться з молоддю своїм творчим досвідом та думками про нинішній стан української журналістики. Наступні півтори години абітурієнти присвятять творчості – викладуть почуте у довільній формі, яскраво та креативно, сміливо й нестандартно. І не в останню чергу – грамотно!
  Робота оцінюватиметься екзаменаційною комісією від 100 до 200 балів. Тож є сподівання, що фах опановуватимуть справді ті, хто володіє словом.
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 767 | Дата: 06.12.2010 | Коментарі (3)

«ЗМІ і формування громадянського суспільства» – участь у такому проекті запропонували кафедрі журналістики ЧНУ колеги з Німеччини. Один з організаторів на початку вересня відвідав вуз і ознайомився зі специфікою підготовки журналістів на філологічному факультеті, а вже 14 вересня українську сторону було включено у роботу над спільним проектом поруч з аналогічними центрами підготовки медіа-фахівців з університетів Пассау (Німеччина), Нови Сад (Сербія), Клуж та Сібіу (Румунія), Сараєво (Боснія і Герцеговина), Сегед (Угорщина). Від України участь у ньому візьмуть також Інститут журналістики (Київ) та Одеський університет.
   Що ж спонукало фахівців з підготовки мас-медійників об’єднатися у спільних наукових пошуках? Гість кафедри журналістики пан Тіло Краузе говорить:
- В останні роки стрімко росте кількість ЗМІ в країнах, що розвиваються, та у державах молодих демократій, а також спостерігається розуміння вирішальної ролі журналістики у формуванні громадянського суспільства, що спонукає готувати професійні кадри. Саме ЗМІ покликані інформувати суспільство, контролювати владу, розвивати суспільні дискусії, сприяючи ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 793 | Дата: 26.09.2010 | Коментарі (0)

"Жаринка" – саме так називається родинна газета, аналогів якій на сьогодні нема. Детальніше про свій публіцистичний винахід для передачі та розповсюдження родинної пам'яті нам розповів асистент кафедри журналістики Остап Зіновійович Ножак.

– Остапе, розпочнімо нашу розмову з доволі традиційного запитання: Як з'явилася ідея створення такої нестандартної газети?
– Напевно, причин кілька. По-перше, я з дитинства, з одинадцяти років, збираю свій родовід, записую дані про всіх-всіх родичів, близьких, далеких, невісток, зятів... Роблю це у вигляді схеми. Але виходить не дерево, як це прийнято, а дуже широкий кущ з гілками моїх шістнадцятьох прапрадідів і прапрабаб та їхніх нащадків. Наразі маю дані про 1600 людей. Звичайно, родовід постійно збільшується, бо народжуються нові члени і з'являється інформація про невідомі гілки. Газету я створив для окремої гілки – нащадків мого прапрапрадіда Дмитра Жарого (так сталося, що ці родичі найбільше горнулися одні до одних). Це перша причина. Друга – я родом з Галичини, краю національної свідомості. Не скажу, що я лізу на барикади захищати національні інтереси, але маю все-таки відчуття причетності до батьківщини – не як території, а як людської пам'яті, "колективного підсвідомого" ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 947 | Дата: 21.09.2010 | Коментарі (2)

Видавництв у Чернівцях чимало, а от вищого навчального закладу, котрий хоча би мав відповідну спеціальність – жодного. Керівники таких підприємств кажуть, що фахівців їм доводиться виховувати самотужки. Чи готуватимуть таки у столиці Буковини професіоналів видавничої справи, знає Ольга Андріцька.
     Ліля, студентка: «Дуже було б добре, якби з’явилась така спеціальність як «Видавнича справа і редагування». Зараз у нас, на жаль, її немає, але я чула, що цьогоріч відкривається така спеціальність. Я вступала три роки тому на журналістику і, можливо, було б під питанням, куди вступати, якби я знала, що існує видавнича справа».
    Студентка Чернівецького національного університету імені Федьковича Ліля не єдина в свій час мріяла про видавничу справу. Таких чимало, проте і досі жодний вищий навчальний заклад не має факультету із відповідною спеціальністю.
    Ірина, студентка: «Варто розширити коло пропозицій для вступників. «Видавнича справа та редагування»? Думаю, там, багато можливостей».
    Думку студентів повністю розділяють практики видавничої справи.
   Василь Дроняк, директор видавництва «Книг ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 827 | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

Кафедра журналістики як окрема структура філологічного факультету функціонує з 1 вересня 2007 р.
Підготовка спеціалістів за напрямом „Журналістика” в Чернівецькому університеті здійснюється з 2002 р. Зараз на денній і заочній формах навчається понад 160 студентів. Спеціальність „Журналістика” акредитовано за освітньо-кваліфікаційним рівнем „Бакалавр” та „Спеціаліст” і здобуто ліцензію за освітньо-кваліфікаційним рівнем „Магістр”.
На кафедрі журналістики працюють 2 кандидати філологічних наук, доценти (Л.Є.Василик, А.Ю.Гречанюк), 1 кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент (Т.С.Гринівський), 1 кандидат наук із соціальних комунікацій, асистент (О.М.Дзвінчук) та 4 асистентів (Ю.Г.Мельничук, О.О.Жук, О.З.Ножак, В.Я.Барчук). Очолює кафедру член НСЖУ к. філол. н., доцент Л.Є.Василик.

У період свого становлення кафедра журналістики активно працює над підготовкою кандидатів і докторів наук. Так, закінчує перебування в докторантурі Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка доц. Л.Є.Василик (до друку підготована монографія «Концептуальна публіцистика на шпальтах літературно-художніх видань кін. ХХ – поч. ХІХ ст.: дискурс національної ідентичності»). Захистили кандидатські дисертації Т.С.Гринівський та О.М.Дзвінчук.

Наукова проблематика кафедри охоплює кілька аспектів: дослідження актуальних питань ук ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 1085 | Дата: 06.03.2010 | Коментарі (0)