Головна » 2011 » Листопад » 22 » Про специфіку роботи на телебаченні чернівецьким журналістам розповів відомий у Франції тележурналіст Стефан Маньє
23:23
Про специфіку роботи на телебаченні чернівецьким журналістам розповів відомий у Франції тележурналіст Стефан Маньє
  Про специфіку роботи на телебаченні майбутнім і теперішнім чернівецьким журналістам розповів відомий у Франції тележурналіст Стефан Маньє. Його запросили провести дводенний семінар для студентів. Пан Маньє також зустрівся із діючими журналістами. Останніх цікавили думки старшого колеги буквально про все: "ваш улюблений жанр" "ваша думка щодо свободи слова в Україні"….

  Перші хвилини прес-конференції журналісти мали змогу поставити питання і до першого сеrретаря посольства Франції в Україні Емануеля Берара, поки той мав час до запланованої зустрічі. Чи правомірно Чернівці називають "маленьким Парижем" - запитували його думки. Пан Берар вважає, що наше місто швидше "маленькиq Відень чи Прага".

  Eменуель Берар, перший секретар Посольства Франції в Україні: «Я чув, що так називають Чернівці, але не згоден. За моїм уявленням тут дуже відчутний дух центральної Європи. А Париж - це західна Європа».

  Сфера його інтересів в Україні - друковані ЗМІ. Українську пресу він назвав потужною і якісною. Стефан Маньє розповів, що під час семінарів для студентів він робив акцент на солідарності журналістів. Звертав увагу на те, що їм потрібно мати одну направленість, працювати за високими етичними стандартами. Чи впливає і як технічний прогрес на роботу ЗМІ - одна із тем семінару. Класичним медіа нині дуже важко конкурувати з інтернeтом у плані швидкості розповсюдження інформації, - сказав пан Маньє, однак роль журналіста інформаційної сфери цей факт не змінює, - вважає він.

  Стефан Маньє, тележурналіст із Франції: «Ми вважаємо у Франції, що роль журналіста полягає в тому, щоб не стільки бути першим у розповсюдженні інформації, стільки бути переконаним, що ти розповсюдив доконану, перевірену і правдиву інформацію».

  Хоч і потрібно намагатися випередити своїх колег, - додав журналіст, та не робити із цього абсолютного пріоритету.

  Питання про ставлення до свободи слова в Україні, про умови роботи журналістів здалися пану Маньє дуже об’ємними, однак він висловив упевненість, що шлях до тих стосунків, які є між владою і ЗМІ у Франції, українські ЗМІ здолають.

  Стефан Маньє розповів, що його улюблений жанр - репортаж, бо він знайомить його із різними цікавими людьми, від яких він багато вчиться, а найскладніше, вважає він, писати репортажі на теми культурні. На запитання про те, чи вік журналіста означає і досвід, журналіст із сорокарічним досвідом відповів: «Я вважаю, що журналіст може вважати себе повноцінним навіть у 10 років, коли пише свої перші статті для стінної газети в своїй школі. Я вже це вважаю за серйозну журналістську діяльність».

  Серед журналістських питань не змогла проникнути із запитанням до С.Маньє студентка ЧНУ Любомира Воєвідка, чи через скромність, чи ще чогось. На цю зустріч вона прийшла не як на семінар.

  До речі, у прес-анонсі, серед іншого, було зазначено, що Стафан Маньє автор книги про теле- та радіожурналістику.

Оксана Зима. Телеканал «Чернівці».
фото Романа Пазюка ("УВ")
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 676 | Додав: | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]