Головна » 2012 » Липень » 24 » Про Майстерню Вуличних Акцій загалом
01:19
Про Майстерню Вуличних Акцій загалом
  З 18 по 20 липня у Києві за ініціативи Центру Громадянських Свобод проходив навчально-практичний семінар «Майстерня Вуличних Акцій»
   Більше 20 молодих активістів, які були відібрані із різних куточків України, протягом трьох днів мали змогу поринути у тонкощі планування та організації успішних вуличних акцій; можливість дізнатися про практику ефективних вуличних акцій прямої дії від їх організаторів; спробувати свої власні сили у розробці та практичному проведенні власної вуличної акції та познайомитися з відомими в Україні експертами та тренерами.
   У програмі передбачалися такі навчальні модулі:
— зміст та ефективність вуличних акцій;
— планування та організація вуличної акції крок за кроком;
— технологія мобілізації населення;
— особиста безпека учасників та взаємодія з правоохоронними органами;
— правове регулювання свободи мирних зібрань в Україні;
— налагодження співпраці із ключовими медіа країни/регіону;
— розробка вдалих інформаційних матеріалів;
— формулювання та трансляція основного «сигналу» акції;
— практична реалізація акції, яка буде розроблена самими учасниками.
MVA_1
MVA_2
На фото:Ганна Гопко, Олександр Солонтай, Тетяна Мазур
MVA_5
На фото : Вадим Пивоваров, Юрій Білоус
MVA_4
На фото: Володимир Чемерис
MVA_7
На фото:Євгенія Малих
MVA_6
MVA_3
На фото: «Серый кардинал» Олександра Делеменчук
   Проте відпочити учасникам не вдалося. Підйом, сніданок, тренінг, кава-пауза, тренінг, мозковий штурм, обід, тренінг, тренінг, десятихвилинна кава-пауза, вечеря та ще два тренінги. Однак досвіду було чимало. Ефективне обговорення, завдання та розв'язання у групах проходило під чуйним керівництвом фасалітаторів Боярського Назарія та Олександри Матвійчук .
   Викладачами-експертами були:
- Олександр Солонтай (член нацкомітету ГК МВАРТА, експерт Інституту Політичної Освіти),
- Тетяна Печончик (керівник Центру інформації про права людини),
- Олександра Матвійчук (Голова правління Центру Громадянських Свобод),
- Володимир Чемерис (член правління Інституту «Республіка», член правління Української Гельсинської     Спілки, учасник «революції на граніті» 1991 року, співкоординатор акції «Україна без Кучми»),
- Ганна Гопко, Тетяна Мазур, Вадим Пивоваров, Євгенія Малих, Юрій Білоус та ін.
  У п’ятницю 20 липня під стінами Верховної Ради відбулася вулична акція...
MVA_vr
MVA_vr_1
   У п’ятницю 20 липня біля будівлі Посольства Республіки Білорусь в Україні (м. Київ, вул. Коцюбинського, 3) відбулася вулична акція солідарності української громадськості із білоруськими журналістами та громадськими активістами під назвою «Слово — є, свободи — немає!».
  Головною метою акції став протест проти придушення свободи слова у Республіці Білорусь.
  Під час акції учасники навчально-практичного семінару «Майстерня вуличних акцій» розіграли перформенс, за яким люди шукають СЛОВО в межах НЕ СВОБОДИ, вони прагнуть сказати «НІ – злочинним діям диктатора», але їх спроби щоразу закінчуються поразкою.
   Так, символічно заклеєні роти, зв’язані руки та закриті ноутбуки продемонстрували основні досягнення О.Лукашенка за 2012 рік.
   Як відомо, лише за цей тиждень у Білорусі були заарештовані ряд активістів антиядерної кампанії, зокрема Тамара Сидоренко, Олексій Казлюк, Андрій Ожаровський, Михайло Мацкевич та ін.
   Нагадаємо, масові арешти і затримання активістів, журналістів, правозахисників відбуваються у Білорусі чи не щотижня, найсвіжіші з яких – арешти Романа Протасєвіча, Владзіміра Єрьомєнка і Романа Васільєва, а також Антона Суряпіна, якого обвинувачують у «ведмежому десанті». Окрім цього, не менш резонансними є засудження Василя Парфенкова та затримання журналіста газети «Виборча» Анджея Почобута.
   Як зазначив один із учасників акції Ігор Процик: «Дана вулична акція дала можливість висловити українській молоді підтримку та солідарність білоруським журналістам, членам громадських та правозахисних організацій та просто активістам щодо свободи слова в Білорусі, тим, хто сьогодні зазнає утисків від сьогоднішньої білоруської влади».
   Таким чином, молодь, що приїхала із різних куточків України, висміяла абсурдність дій білоруської влади та застерегла громадськість щодо розгортання білоруського сценарію в Україні.

MVA_bil_2
MVA_bil_1
   У п’ятницю 20 липня під Головним управлінням МВС України відбулася акція протесту з вимогою припинити переслідування молодих громадських активістів.
  У театралізованій формі молоді люди показали затримання та переслідування молоді міліцією та іншими держорганами.
   «Стоп свавіллю влади!», — вимагали молоді активісти.
- Ми не можемо мовчати, бо кожен із нас може стати наступним — заявили мітингувальники.
   Як відомо, останнім часом посилились переслідування активістів з різних регіонів України (Ганна Ющенко та Катерина Аврамчук, Назарій Боярський, Олександр Кисельов, Тетяна Шахтарська, Ірина Земляна, Дмитро Пилипець, Максим Кицюк, Олександр Гаврилюк та інші).
   Наприкінці до маніфестантів вийшов представник МВС, який пообіцяв «передати звернення».
 
MVA_mvd_1
MVA_mvd
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 741 | Додав: Нікуся | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]