Головна » 2011 » Жовтень » 2 » Представники влади, НГО та ЗМІ вивчали, як працює доступ до інформації
20:29
Представники влади, НГО та ЗМІ вивчали, як працює доступ до інформації
   «Механізмом доступу до публічної інформації можуть скористатися всі. Але, безумовно, особливо важливий він для журналістів, оскільки від нього часом прямо залежить можливість виконувати професійні обов’язки» - пише Роман Головенко на сайті mediasapiens. Тож Перший осінній тренінг з доступу до публічної інформації, організований 30 вересня у Чернівцях за проектом Ради Європи та Міжнародної підтримки медіа й Чернівецького обласного ГО "Центр соціального партнерства", привернув увагу.
  Тренерами на ньому виступили Оксана Ващук (інформаційно-правовий центр "Наше право"), Ігор Розкладай (Інститут медіа-права), Святослав Цеголко (заступник шеф-редактора 5 каналу) та Роман Головенко (Інститут масової інформації). Організатори запропонували рекомендації, як владним органам максимально ефективно працювати за Законом «Про доступ до публічної інформації» та як представникам ЗМІ подати інформаційний запит у такий спосіб, щоб мінімізувати можливість відмови та уникнути перешкод в отриманні інформації.   
  Обговорювалися питання:
- що таке доступ до інформації та для чого потрібен відповідний закон;
- прозорість влади за новим законом;
- запити на інформацію;
- відповідальність та захист державних службовців, як захистити своє право на доступ до інформації.
  Учасники Першого осіннього тренінгу дізналися немало правових моментів та спірних колізій, які можуть виникнути при наданні інформації, та отримали відповіді, як саме правильно вибрати ті чи інші рішення. Як виявилося, Закон треба гнучко розуміти залежно від конкретних потреб. Про ці моменти говорили в дискусіях, які час від часу виникали при обговоренні проблеми.
  Корисними виявилися і практичні завдання: представникам НГО й ЗМІ запропонували подати інформаційний запит, а органам влади – відповісти на нього.
  Святослав Цеголко наголосив: "Мені цей закон дуже допоміг. Ми не мали інформації, щоб написати про власників дорогих особняків під Києвом. В результаті наших запитів на сайті "Української правди" з'явилася серія журналістських розслідувань "Хто живе в Кончі Заспі?". Ми повинні добитися його дієвості. Наразі ж він лише починає застосовуватись. Так, з 450 депутатів лише кілька десятків відповіли на запит від "Стоп цензурі!" щодо своїх доходів. Важливо розуміти і те, хто є розпорядником запиту. У наведеному випадку - податкова. Наразі наш український закон на 9 місці у рейтингу, але, звичайно, він був би значно нижчим, коли б оцінювалося його виконання... Один з останніх проектів - спроба журналістів дізнатися про легітимність коаліції "тушок" у Верховній Раді. Конституційний суд відмовив - і зараз ми передали справу у Європейський суд". 
  Щодо судових справ відносно порушення Закону, медіа-тренер назвав такі дані по області: від часу його вступу в силу (9.05.2011) маємо шість актів прокурорського реагування, двох чиновників уже притягнуто до відповідальності. Тож захистити своє право на інформацію можна, головне - робити це теж вчасно і відповідно до Закону. 
  На завершення Першого осіннього тренінгу всім учасникам були роздані навчально-методичні матеріали. З ними можна ознайомитися на кафедрі журналістики. Вони будуть корисні студентам, які вивчають медіа-законодавство, а також тим, хто уже працює у ЗМІ.
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 579 | Додав: | Теги: Про доступ до публічної інформації | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]