Головна » 2011 » Жовтень » 8 » Питання античності в сучасноті - безмежне. Античність - тут і тепер.
00:13
Питання античності в сучасноті - безмежне. Античність - тут і тепер.
  6-7 жовтня у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбулася перша конференція із класичної філології
  На даний час філологічний факультет - один із найбільших в університеті. Тут навчається близько 1000 студентів, працює понад 100 викладачів (60 % із них кандидати наук), 13 професорів.
   Можна запевнити, що класичний університет не може існувати без класичної філології. Ми повинні бачити світ у великому контексті і розмаїтті. Тому метою конференції були пошуки орієнтирів у розвитку класичної філології в Україні.
    Мені вдалося побувати на пленарному засіданні конференції, яке відбулося в Червоній залі ЧНУ, про яке би хотіла розповісти і вам.
   Одне із найцікавіших питань засідання - сучасна освіта.
   Студент повинен бачити себе у певній професії.
   Його потрібно зацікавити "живим” матеріалом.
   Першим виступив кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри румунської та класичної філології ЧНУ Жерновей Георгій Якович, який розповідав про класичну філологію в Чернівецькому університеті від часів її заснування до сучасного етапу.
   Для цього, власне, потрібно поділити існування університету на декілька періодів.
   Період перший - 1885-1918 - австро-угорський.
   Період другий - румунський, з 1918року, коли німецьку мову змінює румунська, зростає багатомовність та інтерес до класичних мов.
   У 1919 відкрито дві нових кафедри - латинської та давньогрецької мов. Вивчення мов збільшується до 10 годин на тиждень - 6 год. латинської (4 год. граматики і 2 семінарів) та 4 год. на давньогрецьку мову.
   Саме в румунський період класична філологія досягає свого розквіту.
   Після 1940 до 1991 - радянський період. Тут все зрозуміло.
   Після 1991 року, в український період, прагнення до вивчення мов знову з’являється. 
   Друга доповідь - від професора Львівського національного університету ім.Івана Франка Андрія Содомори. Розповідаючи про античність у сучасному світі, він зазначає, що ми часто говоримо про слово, яке було закорінене у національний грунт. 100 років тому Соломія Крушельницька співала пісню "Згорнути весь світ до себе”. І вона згорнула його своєю любов’ю до народу і Батьківщини. Це античність, бо кожен поет оспівував любов до Вітчизни.
   50 років тому доповідач взявся за письмо. Переклав грецьку оду "До друга”. Перша спроба пера - "Жива античність”(третє видання). Вона мала найбільший успіх. Проте сьогодні він шкодує, що назвав цю книжку саме так, адже античність не може бути мертвою. Людина ходить по землі в реальному просторі, але покликана жити в духовному. Як казав Сенека: "Жити і бути - не одне і те ж”.
  Одна із студенток Києво-Могилянської академії запитала у Андрія Івановича: "А де ж античність в людині, яка їде в метро?" А ось де: ти відчуваєш страх перед технічним прогресом. Міф про Антея - не казка, а прозріння. Людина відривається від землі не тільки тілом, а й душею. І проблеми наші не тільки психологічні, а й екологічні. Якось, йдучи на роботу, помітив жінку, що вела дочку в дитячий садок. Побачивши жовтий листочок, який падав, сказала малій: "Дивися, листочок летить”. Летить - не падає, а саме летить. Так гарно і мелодійно. Так натхненно.
   Чернюх Богдан Васильович - завідувач кафедри класичної філології Львівського національного університету імені Івана Франка - розповідав про кафедру класичної філології цього університету, яка бере основи ще з 17 століття. А з 18-го починає свій розквіт, котрий досягає апогею у 20 столітті.
   Під час Другої світової війни університет був закритий, а викладачі працювали не за спеціальністю. Після війни кафедра була відновлена. За останні роки на кафедрі видано багато навчальної літератури, а латинська викладається на всіх факультетах.
   Останні два доповідача представляли КНУ ім.Т.Шевченка. Шинкарук В.Д. - доктор філологічних наук, професор кафедри загального мовознавства і класичної філології КНУ - розповідав про категорії оцінки у латинській мові. А докторант цієї ж кафедри - Лучканин С.М. - про деякі загальномовознавчі ідеї в українській та румунській історико-філологічній думці 17-19 столітть, їх типологічну універсальність та ідіоетнічність.
   Мова - це давність, яка розгортає свої необмежені потенційні можливості.
   Питання античності в сучасності - безмежне. Античність - тут і тепер.

Вікторія Яшан, студентка І курсу
спеціальності "Журналістика"

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 862 | Додав: | Теги: перша конференція латиністів у ЧНУ | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]