Головна » 2010 » Вересень » 26 » Перші кроки у новому проекті
20:42
Перші кроки у новому проекті
«ЗМІ і формування громадянського суспільства» – участь у такому проекті запропонували кафедрі журналістики ЧНУ колеги з Німеччини. Один з організаторів на початку вересня відвідав вуз і ознайомився зі специфікою підготовки журналістів на філологічному факультеті, а вже 14 вересня українську сторону було включено у роботу над спільним проектом поруч з аналогічними центрами підготовки медіа-фахівців з університетів Пассау (Німеччина), Нови Сад (Сербія), Клуж та Сібіу (Румунія), Сараєво (Боснія і Герцеговина), Сегед (Угорщина). Від України участь у ньому візьмуть також Інститут журналістики (Київ) та Одеський університет.
   Що ж спонукало фахівців з підготовки мас-медійників об’єднатися у спільних наукових пошуках? Гість кафедри журналістики пан Тіло Краузе говорить:
- В останні роки стрімко росте кількість ЗМІ в країнах, що розвиваються, та у державах молодих демократій, а також спостерігається розуміння вирішальної ролі журналістики у формуванні громадянського суспільства, що спонукає готувати професійні кадри. Саме ЗМІ покликані інформувати суспільство, контролювати владу, розвивати суспільні дискусії, сприяючи тим політичному, економічному, соціальному і культурному розвитку. Спільні концепції у їх підготовці ми хотіли б виробити та впроваджувати. Причому, готувати медійника-універсала, який однаково успішно, зважаючи на вимоги ринку і оперативну потребу в інформації, зможе працювати як для друкованого видання, так і для інформагентства чи радіо- або телеформату.
    Проект розрахований на три роки. Фінансуватиметься він міністерством освіти Німеччини та структурними підрозділами ЄС, чия діяльність спрямована на розвиток демократій на теренах Європи та пострадянських країн. Об’єднаються в ньому теоретики й практики ЗМІ. Участь чернівецька сторона візьме вперше. Як підкреслив директор Міжнародного відділу ЧНУ Сергій Луканюк, який і запросив гостей в ЧНУ, робота у ньому зможе підняти авторитет нашого вузу, сприятиме кращим контактам з колегами-партнерами у реалізації спільних навчальних та дослідницьких планів.
    У задумах організаторів – поділитися досвідом щодо викладання журналістських дисциплін, обмінятися викладачами та студентами, які, як сподівається Тіло Краузе, могли б стажуватися у міжнародних ЗМІ. Приємно, що посилюється саме практична складова підготовки журналіста, адже проект сприятиме розвитку базових навичок майбутніх працівників друкованих та онлайн-ЗМІ, радіо- та тележурналістів безпосередньо в редакціях газет, на радіо та ТV. Студенти матимуть змогу опанувати новітні мультимедійні технологій, вивчити найновіші технології пошуку і збору інформації. Ті, хто нині вивчає журналістику, цьому дуже раді і вже мріють прилучитися до нової справи.
    Перший консорціум учасників проекту «ЗМІ і формування громадянського суспільства» пройшов 22-26 вересня в Сібіу (Румунія). У ньому взяв участь викладач кафедри журналістики Остап Ножак. Про плани, основні концепції, усі ідеї і пропозиції сподіваємось повідомити найближчим часом.
reporter.cv.ua
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 798 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]