Головна » Новини студентського життя
« 1 2 3 4 5 ... 8 9 »
  Майже рік тому чернівчани побили рекорд за кількістю людей, вдягнутих у вишиванки, які одночасно зібралися в одному місці - 4 189 осіб. Цей рекорд був зафіксований у Книзі рекордів України.

Цьогоріч День вишиванки відзначали на один день раніше - 4 травня. Він є ювілейним, бо проводиться уже вп´яте. Свято урочисто відкрили о 13.00 в головному корпусі Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича. Після урочистих промов ректора Степана Мельничука та губернатора краю Михайла Папієва студенти влаштували флеш - моб. Вони, вишикувавшись у формі літер, створили слово "ЮНЕСКО". 

 А о 15.00 в галереї Ратуші  студенти ЧНУ представляли старовинні буковинські сорочки з колекції заслуженого діяча мистецтв України Миколи Шкрібляка.


Хотілося би, щоб День вишиванки став щорічним і мав свою постійну дату.


... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 1098 | Додав: Нікуся | Дата: 04.05.2012 | Коментарі (6)

   26 квітня у приміщенні Профспілки студентів о 17.30 відбулася лекція-семінар на тему: «Тайм менеджмент або як студенту використовувати час». Організатором заходу виступив Студентський Центр Зайнятості. Семінар провів Олександр Леонтюк.
   За словами Олександра Леонтюка, семінар створений з метою допомогти студентам правильно організувати свій робочий день, раціонально використати свій час та показати найголовніші пріоритети, які мають бути на першому місці.
   Під час лекції розглядалися актуальні проблеми, які виникають у студентів, в тому числі і мотиви, що змушують студентів шукати роботу. У зв'язку з цим, також говорили про те, як можна поєднати роботу і навчання, як правильно розподіляти свій час і вміння складати щоденний план обов'язків. Тут учасники, завдяки тестам, могли перевірити, наскільки правильно та з користю планують свій робочий день.
   Наприкінці Олександр Леонтюк познайомив учасників з 5-ма простими правилами, яких треба дотримуватись, щоб досягти успіхів у всьому:
  •  Не братися за безліч справ упродовж одного дня;
  •  Починати день із більше складних, важливих і менш приємних, а закінчувати день більше прос ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 932 | Додав: Aurika | Дата: 26.04.2012 | Коментарі (6)

  Сьогодні на кафедрі журналістики для студентів 4 курсу відбувся тренінг з журналістського розслідування.
   Його провів колишній головний редактор інформаційного агентства «Буковина онлайн», а нині відомий медіа-тренер Микола Костинян. Об’єктом більш як трьохгодинного заняття став Інтернет як база для проведення розслідувань. Студенти познайомилися з різноманітними пошуковими системами та їх можливостями, практично спробували їх продіагностувати – віднайти теми для майбутніх розслідувань. Як виявилося, поштовхом до написання власних матеріалів такого характеру можуть стати цілком офіційні документи, розміщені в мережі Інтернет – достатньо вміти знайти їх у павутині, при чому це можна зробити й тоді, коли вони вже зняті з офіційних сайтів, але збережені у спеціальному виді пам’яті - кеш. Особливо зацікавили майбутніх журналістів можливості розширеного пошуку у різних системах, перспективи розслідування у блогах та соціальних мережах. Присутні проаналізували аудиторію соціальних мереж, досвід відомих журналістів-розслідувачів, які саме в них здобувають свою аудиторію, причому іноді більшу за аудиторію їхніх ЗМІ. Було наголошено й на ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 716 | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (2)


Щорічно 19 квітня філологи відзначають День філологічного факультету. Проте цього року лише святковим вечором не обійшлось: відбувся 2 етап всеукраїнської олімпіади з української мови за професійним спрямуванням та книжковий ярмарок.

  Філологічний факультет як окремий підрозділ ЧНУ ім. Ю. Федьковича постав у 1940 році. З того часу почали відкриватися все нові і нові кафедри. Сьогодні їх налічується сім: кафедра сучасної української мови, історії і культури української мови, української літератури, зарубіжної літератури і теорії літератури, слов´янської філології, румунської філології та журналістики. Тут працює 11 професорів, близько півсотні доцентів та двох десятків асистентів. Студентів тут понад тисячу, і кожного року цей факультет відкриває нові таланти.
  До дня філологічного факультету студенти організували книжковий ярмарок, кошти з якого будуть віддані на благочинність. 18 та 19 квітня проводився 2 етап всеукраїнської олімпіади з української мови, призерів якої нагородили на святковому вечорі.
  Свято відкрив вітальною промовою декан філологічного факультету Борис Іванович Бунчук. А далі ведучі Володимир Півторак та Оксана Ціпліцька представляли милозвучні голоси вокалістів. Першими виступили призери загальноукраїнського конкурсу "Заспівай з викладачем" Лариса Василівна Бережан та Максим Скрипій з піснею пр ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 723 | Додав: Нікуся | Дата: 19.04.2012 | Коментарі (0)

18 квітня відбулося засідання Чернівецького прес-клубу реформ.
Темою стало створення українського документального фільму "Срібна Земля".
    Першими містами, де презентували розквіт та становлення "срібної" землі, стали Ужгород, Львів,Тернопіль та Івано-Франківськ.
   А сьогодні  продюсер фільму Тарас Чолій, Микита Васильченко - актор, Ігор Наконечний - заступник керівника чернівецького "Пласту" зустрілися із журналістами Чернівецької області. Ігор Наконечний із радістю запропонував продюсеру презентувати фільм чернівчанам, адже вважає, що Чернівці багато в чому схожі на Закарпаття своєю історією становлення. І хоча нашому краю не вдалося здобути незалежність, але ми так само були відділені від інших частин України. Однією з не менш важливих причин стало святкування 100-річчя організації "Пласт". Серед інших причин - пластуни (зокрема і буковинські) використовують гімн закарпатських колег "Гей, пластуни, гей юнаки!", який написали і вживали на Закарпатті в той важкий період, про який йдеться у фільмі. А перший гімн Пласту - "Цвіт України і краса" - був написаний основоп ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 778 | Додав: Нікуся | Дата: 18.04.2012 | Коментарі (0)


На кафедрі журналістики відбувся тренінг для студентів ІІ-ІV курсів на тему «Літери: Основи типографії»
  Його провів фахівець у галузі видавничої справи та натхненник багатьох подібних навчальних заходів Микола Ковальчук. Тренінг розроблений на основі викладацької програми пана Миколи, вже апробованої ним у Києво-Могилянській академії. Студенти мали змогу ознайомитися зі шрифтами – їх походженням та розвитком, змінами, зумовленими поступом технологій, звернули увагу на анатомію шрифту. Проте більша частина тренінгу присвячувалася програмі Adobe InDesign, у якій сьогодні макетуються практично чи не всі друковані видання. З цього погляду захід, який плавно перейшов у своєрідний майстер-клас, був особливо корисний. Учасники зосередилися на середовищі Adobe InDesign, на його об’єктах, спробували безпосередню попрацювати з текстом. Попри те, що навчальний день затягнувся довше запланованого, зацікавлені в опануванні програми InDesign не покинули аудиторію і засвоїли всю заплановану тренером програму. При побажанні аудиторії такі тренінги у майбутньому можуть бути продовжені, хотілося б розвинути започатковану співпрацю в напрямку ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 703 | Дата: 06.04.2012 | Коментарі (0)

  Ганс-Юрґен Гаймзьот навчався у Фрайбурзькому університеті, де згодом захистив докторську ди­сертацію. Із 2008 року перебуває на дипломатичній службі. Зараз виступає Послом ФРН в Україні.
  У п'ятницю 23 березня о 13:30 в Червоній залі ЧНУ Ганс-Юрґен прочитав доповідь для студентів, викладачів та всіх зацікавлених на тему «Академічна свобода».
 Ми навчаємось в особливому місті. Воно має своє обличчя та забарвлення. Таким різнобарв'ям та поліетнічністю з українських міст, окрім Чернівців, можуть похвалитися хіба що Львів та Одеса. Особливо тісними для Чернівців колись були зв'язки з німецькою мовою та культурою. Цікавий і той факт, що Юрій Федькович починав писати німецькою мовою.
  У німецькомовному просторі з українською мовою пов'язаний міф. І відтепер він наповнюється новим життям. Сьогодні українську та німецьку культуру пов'язує міжнародний поетичний фестиваль "Meridian Czernowitz", а також центр Gedankendach (з нім. - як гарно та поетично звучить - дах для думок).
   ЧНУ - заповітна охоронна територія для ду ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 731 | Додав: Нікуся | Дата: 23.03.2012 | Коментарі (4)

23 грудня  2011 року
у Блакитній залі ЧНУ ім.Ю.Федьковича
відбулося засідання круглого столу,
де розглядалися проблеми збереження
арітектурної спадщини нашого міста.



Попри всі переваги та досягнення дизайну, кожного з нас іноді турубує думка, що за останні років десять наші вулиці починають змінюватися ззовні. Зважаючи на те, що Чернівці мають незліченну кулькість  архітектурних пам'яток, місто є одною з історико-архітектурних перлин.
Саме цей факт поставили під питання факультет історії, політології та міжнародних відносин та кафедра будівництва і архітектури ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Серед учасників - історики, архітектори, чиновники. За сприянням ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 959 | Додав: Нікуся | Дата: 27.12.2011 | Коментарі (0)

Шановні студенти!
MERIDIAN CZERNOWITZ пропонує Вам стати учасниками безпрецедентної події - участі у презентаціях нової довгоочікуваної книги Юрія Андруховича "Лексикон інтимних міст".
Сторінка прес-конференції: http://vkontakte.ru/event31632936
Сторінка розкладу презентацій книги: http://vkontakte.ru/event31835079
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 753 | Додав: Нікуся | Дата: 07.11.2011 | Коментарі (2)

24 жовтня в Чернівецькому прес-клубі реформ молоді представники національних меншин з різних регіонів України розповіли про навчання в таборі "Ватра толерантності", що проходило в Криму з 30 серпня до 3 вересня.
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 824 | Додав: drigaartjom | Дата: 25.10.2011 | Коментарі (1)