Головна » 2013 » Грудень » 1 » Нобель за бозон Хіггса
21:34
Нобель за бозон Хіггса

 На початку жовтня оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізики за 2013 рік. Ними стали – професори бельгієць Франсуа Англер та шотландець Пітер Хіггс. Премію вручено за відкриття бозону Хіггса завдяки експериментам на Великому адронному колайдері. До відкриття бозона Хіггса причетні й українські науковці. Проект реалізовувався 17 років, до якого причетні 6 науковців, в тому числі і українські.

Франсуа Англер та Пітер Хіггс, дослідили так званий "механізм Хіггса" — процес, за допомогою якого поле, що наповнює простір, надає іншим елементарним частинкам масу, й квантом якого виступає бозон Хіггса. У розробці теорії, крім Хіггса і Енглера, брали участь Карл Хаген, Том Кіббл і Джеральд Гуральник, а також Роберт Браут, який помер у 2011 році.

 Існування бозона Хіггса було передбачене в рамках Стандартної моделі - найбільш загальноприйнятою на сьогодні теорії, що пояснює природу фундаментальних фізичних взаємодій, проте експериментально вона поки що не доведена. Фізики шукають хіггсівський бозон, аналізуючи наслідки зіткнень елементарних частинок в коллайдерах. У таких зіткненнях народжуються нові частинки, які потім каскадно розпадаються також з народженням нових частинок. Одна з частинок, яка, згідно з теоретичними розрахунками, може народжуватися (й одразу розпадатися) в подібних зіткненнях - це бозон Хіггса. У залежності від того, яка маса цієї частки, будуть відрізнятися і каскади її розпаду.

Нещодавно фахівці, які аналізують дані, що були зібрані на ВАК(Великому адронному колайдері), представили перші результати, які визначають масу бозона Хіггса. Згідно з висновками фахівців, маса цієї частинки не повинна розташовуватися в межах від 144 до 207 гігаелектронвольт. З урахуванням інтервалів, отриманих вченими з Теватрона, можлива маса бозона потрапляє у «вікно», яке передбачають екзотичні різновиди Стандартної моделі. Церемонія нагородження відбудеться 10 грудня у Стокгольмі.

Цікаві факти про нобелівську премію з фізики:

 - Протягом 1901-2012-го років, нобелівську премію з фізики отримало 106 осіб;

 - 47 премій з фізики вручалися лише одному лауреату (одній особі, а не групі вчених - авт.);

 - Цією премією було нагороджено лише дві жінки;

 - Джон Бардін отримував Нобеля із фізики двічі;

 - Наймолодшому лауреату, який будь-коли отримував премію з фізики було 25 років. Лоуренс Брагг, у 1915-ому році отримав її разом зі своїм батьком;

 - Середній вік всіх лауреатів премії з фізики становив 55 років;

 Попадюк Ірина

 

Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 498 | Додав: Ірина | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]