Головна » 2012 » Серпень » 30 » Німеччина і влітку казка
18:21
Німеччина і влітку казка
  Журналістика в Німеччині і журналістика в Україні – дві різні практики під однією теорією. У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича викладачі навчили, що таке пошук інформації, звіт, замітка, інтерв’ю. У німецькій журналістиці теоретично ці поняття відрізняються мінімально. Проте реалії зовсім інші.
Якщо у нашому місці виходиш на тротуар і одразу отримуєш болючу тему «Дороги Чернівців», то у Мюнхені з пошуком тем все набагато складніше. За пів дня активного бродіння містом в надії «викопати» щось цікавеньке, траплялися лише вуличні музиканти, колоритні баварські костюми та ігри в м’ячик, якими забавляють себе місцеві пенсіонери. Єдина надія на ексклюзив почала накльовуватися при зустрічі з безхатченком. Проте і вона виявилася марною. «Мій» безхатченко спав на матраці за 200€ (подарунок від перехожої), а випрошених за день грошей вистачало на хліб, ковбасу і пиво. Щось «чорне», на чому можна було б розігнатися журналісту, я так і не знайшла.
  Приблизно так виглядав тиждень, проведений у Мюнхені. Ще один тиждень присвятили теорії. В проміжках між цим нам показували редакції німецьких ЗМІ, знайомили з відомими баварськими політиками та запрошували на різні прес-конференції. Ці тижні стали найяскравішим епізодом літа, не зважаючи на те, що були вони роботою, а не відпочинком.
   На семінар підвищення кваліфікації для молодих журналістів «Оstkurs 2012» з’їхалися учасники з 9 країн – України, Росії, Литви, Чехії, Болгарії, Угорщини, Румунії, Грузії, Боснії та Герцеговини. Розповісти про свою країну, місто, університет було не менш цікаво, ніж послухати журналістів з інших країн. Під час перебування в Німеччині, складалося враження, що ти також і в Болгарії, і на мить переносишся в Грузію, і подорожуєш Литвою… Відчуття таке, ніби зранку розбиваєшся на багато кусочків, кожен з яких черпає свою інформацію. Ввечері ці кусочки збивалися докупи і осмислити все за день вже було не в силах. Насичений графік вимагав сну.
   Те, що німці найпунктуальніші люди світу, дійсно правда. Організація семінару, яку взяв на себе IFP, була на вищому рівні. Хвилина в хвилину, секунда в секунду.
  Вразили умови, в яких працюють журналісти. Одна з відомих німецьких газет «Süddeutsche Zeitung» розміщується на 26 поверхах з сотнями кабінетів та надсучасним обладнанням. Натомість депутати місцевого парламенту обговорюють політичні проблеми у скромному 2-поверховому приміщенні.
Організовуючи семінар для людей зі Східної та Центральної Європи, німецькі партнери подбали про всі витрати. Їжа, проживання, навчання, поїздка були безкоштовними.
   «Німеччина – зимова казка», – писав Генріх Гейне. Можу додати, влітку вона також виявилася казкою.

*Щиро вдячна кафедрі журналістики, яка дала знання професії (1 вимога участі у семінарі) і кафедрі іноземних мов, яка підтримала знання німецької (2 вимога).

Світлана ШПУНЯР
Фото 1. Заняття
Фото 2. Відвідини баварського ляндтагу
Фото 3. Фотосесія учасників від фотографа Spiegel

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 774 | Додав: | Теги: Німеччина, стажування, журналістика | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 1
1 Нікуся  
0
кусочків
-українською шматочків

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]