Головна » 2012 » Червень » 15 » Небезпека книжок чи приміщення в центрі міста?
01:43
Небезпека книжок чи приміщення в центрі міста?
   Кожен має право на останнє слово… Так само і я, довго вагаючись після рішення про закриття книгарень, все ж таки вирішила сказати поки що останнє слово у всій цій ситуації. Надихнула мене на це подяка директорів книгарень всім небайдужим та особливо молоді. Так ось...
 Останніми місяцями у Чернівцях точилася запекла боротьба між молоддю та міліцією за право читати книги на сходах ОДА. Бо саме таким чином небайдужа до проблеми реорганізації книгарень молодь висловлювала свій протест. Сім книгарень планують реорганізувати в одну, оскільки вони ніби то є неприбутковими.
Влада запевняє, що обласні комунальні підприємства книготоргівлі на межі банкрутства — було проведено аудит їх фінансової звітності за минулий рік та перший квартал 2012 року. У всій цій ситуації простежувався один позитив: ми маємо небайдужу до майбутнього міста молодь. Проте рішення прийняли і протести не допомогли.
  Постає запитання: що буде з іншими приміщеннями, якщо книгарні перевезуть в одне? Їх здадуть в оренду?

  Можливим прикладом тут може стати колишня книгарня «Кобзар».
У 1998-му міська рада здавала приміщення в оренду. За дев’ять років дозволила власниці викупити у міста цей об’єкт.
Підлягав приватизації у 2007 році шляхом викупу орендарем як таким, що здійснював невід’ємні поліпшення орендованого об’єкту. Це рішення сесії. Об’єкт був приватизований. А відповідно до статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, — пояснив Віталій Михайлішин, секретар Чернівецької міської ради.

  Навесні 2008 року Блок Національних Сил Буковини протестував і вимагав від колишнього мера Чернівців не допустити перепрофілювання у банківську установу чи інший торговельний заклад книгарні «Кобзар», яка працювала на Ратушній площі міста ще за часів Австро-Угорщини.

  
Тепер тут
— ні книг, ні сувенірів, ані вивіски. Був «Кобзар», стало казна-що, — нарікають перехожі. Стару назву книгарні зняли, нове ймення магазину присвоїти ще не встигли. Те ж саме поступово відбувалося з книгарнею «Мистецтво» та ще декількома, розташованими на вулиці Шевченка.
  А в той час як
колективи книгарень бояться, що влада захопить їхні приміщення, розміщені в центрі Чернівців, влада запевняє, що профіль книгарень буде збережено, а об’єднання тільки покращить роботу, молодь читає книги.
  Так ось, книги небезпечні тим, що вони підбурюють людей до змін, можуть їх навчити мислити і мріяти. А такі люди для влади ой які небезпечні. Та й не потрібні.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 597 | Додав: Нікуся | Теги: книгарні, влада | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]