Головна » 2011 » Червень » 3 » Наші студенти в Польщі
23:08
Наші студенти в Польщі
Упродовж півтора десятка років Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича тісно співпрацює з багатьма європейськими вузами, особливо з польськими.
  Плідною є співпраця філологічного факультету ЧНУ з Інститутом Східнослов’янської філології Ягеллонського університету. Угода про співпрацю цих структурних підрозділів двох потужних вузів передбачає обмін науковими кадрами для читання лекцій, написання спільних підручників, проведення спільних симпозіумів, конференцій, культурно-мистецьких заходів. Та особливу цінність в угоді має пункт, який передбачає взаємний обмін групами студентів з метою набуття передового наукового та навчально-методичного досвіду.
   У рамках входження до Болонської системи навчання для наших студентів цьогорічна поїздка з 20 по 26 травня була особливо корисною і цікавою. Керівником студентської групи у складі 12 осіб був призначений доцент кафедри історії та культури української мови Ігор Грималовський. Незабутній тиждень, проведений у Кракові, залишиться у пам’яті завдяки тому, що господарі добре продумали та організували насичену програму нашого перебування на польській землі. Відзначимо, що левову долю у цьому відіграли студенти Ягеллонського університету, починаючи від першої зустрічі на залізничному вокзалі, поселення у фешенебельному готелі для студентів «Piast» і до прощального студентського фуршету. А між тим була участь в традиційних Ювеналіях – святі студентів, зустріч зі студентами краківської україністики біля вогнища, екскурсія на ферму, де розводять племінних красенів-коней. Надто цікавою і повчальною для нас, з погляду того як треба поважати і берегти власну культуру, були відвідини Підземного музею міста Кракова. А ще ми стали свідками відкриття у Кракові гуцульського фольклорного фестивалю.
   Чернівецьким студентам, безперечно, запам’ятаються корисні зустрічі та заняття на кафедрі україністики, які організовував та й сам проводив магістр Пшемислав Томанек. Зокрема, ми побували на зустрічі з гостею із Києва – відомою українською письменницею та перекладачкою Євгенією Кононенко. Вона презентувала свою нову книгу есеїв «Героїні та герої». Один із вечорів був проведений у джаз-клубі «Друкарня», де глядачі стоячи аплодували студентському театрові «Русская карусель» за чудову акторську гру.
   І наостанок власне про те, заради чого ще наші студенти їздили до дружнього вузу. 25-26 травня на кафедрі україністики відбулася VI конференція молодих науковців «Україна протягом століть» за участю студентів та аспірантів Київського національного університету ім. Т.Шевченка та Харківського національного університету ім. В.Каразіна.
   Наш філологічний факультет репрезентували науковими доповідями Антоніна Аністратенко, Тетяна Кушнір та автор цих рядків. Вони у своїх виступах порушили актуальні проблеми української мови, літератури та журналістики. Окрім секції з літератури, мови, культури, на конференції працювала секція з історії, політики та економіки. Участь у такому науковому зібранні для наших учасників стала доброю і повчальною школою апробації власних наукових досліджень.
   На жаль, кілька проведених у Кракові днів швидко минули, проте збагатили нас духовним та практичним досвідом навчального процесу одного з найповажніших університетів Європи.

Юлія Попович,
студентка напряму «Журналістика»
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 697 | Додав: | Теги: Краків студенти конференція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]