Головна » 2010 » Квітень » 30 » Найбільше задоволення Христі Венгринюк приносить…Творчість!!
20:51
Найбільше задоволення Христі Венгринюк приносить…Творчість!!

 Ми з Христею  поспілкувалися у літературному  кафе, де вона давно вже не гість. Багато хто знає, що молода письменниця  на пару з іншими колегами там часто  проводить літературні вечори, виставки, різного характеру дійства, на яких молоді таланти розкривають себе.

      Може хтось не бачив, для тих скажу, що Христя Венгринюк дуже вродлива тендітна дівчина з величезними голубими очима, приємним голосом та щирою усмішкою.

- Скажи, будь-ласка, чому саме Христя?

- Коли виходила найперша моя книжка, мені було 17 років і редактор просто порадила підписатися як Христя –маленька дівчинка… Але як бачите, з часом це не змінилося, я  так і залишилася Христею. Навіть мої студенти мене називають Христя Юріївна. 

- Ти готуєш зараз якусь нову книжку, чи проект?

- Десь так 3 рукописи у мене «висять» вдома, але я думаю, що найближчим часом вони не вийдуть і  на це є декілька причин. Криза - це само собою, але найголовніше: я хочу повністю пережити і  переосмислити ці книжки, щоб через кілька років не довелося шкодувати про написане. Наступні мої видання мають бути більш зрілими, для старшої аудиторії.

- А ти вже  про щось шкодуєш? 

- Так, на жаль, у мене є претензії і зауваження до моїх книжок, тому я стараюся їх ніколи не перечитувати і навіть вдома не тримаю. І хоч я не сильно захоплена тими своїми книжками, але все-одно вони як мої діти, я їх дуже люблю. Мені приємно іноді уявляти, що вони десь далеко поїхали, їм там добре і вони вже не повернуться. Такий собі пройдений етап, треба іти далі.

- Чим ще, крім  письменницької діяльності, ти  займаєшся ?

- Відео-поезія. Вже цілий рік ми з Сашком  Горським знімаємо кліпи на  власні вірші та вірші інших  молодих поетів, класиків. З таким  проектом ми їздили по всій  Україні, були в Росії, Варшаві. Нам там перекладали вірші і англійською, і російською, польською не перекладали, бо поляки розуміють нашу мову. Нещодавно ми були в Ужгороді на фестивалі «Березневі коти» - це фестиваль еротичної літератури, де ми демонстрували відео-поезію. У рамках фестивалю проводяться виставки фотохудожників і митців пензля, читання віршів та прозових текстів (іноді з музичним чи відеосупроводом), бодіарт, літературні слеми, тематичні вечірки з міксами ді-джеїв-cicarrones-ів. Цікавими є фестивальні флеш-моби. Можливо, скоро навіть вийде книжка «Березневі коти» і я буду одним зі співавторів.

- А як редактори, читачі сприймають еротичну творчість, вживання ненормативної  лексики і подібні речі, яких не було у класиків? Чи бувають  з цим проблеми?

- Бувають непорозуміння… Кожен еротику сприймає по-своєму. В одній з книжок був лише маленький натяк на інтим, а редактор сказав, шо це якесь недолуге порно. Так само з нецензурною мовою: іноді вона виправдана для змісту, але далеко не всі це сприймають.

- Ти не відчуваєш себе часом якоюсь дивною, надто фанатичною, щодо творчості?

- Дивною, не схожою  на інших ні, не відчуваю, а от фанатичною, певно що так! От якби до мене спустився янгол і сказав: обирай - або дуже гарна сім"я, або література. Я б обрала літературу. Я не знаю, як можна жити, не читаючи, не пишучи, не думаючи ні про що важливе. Я переживаю навіть за те, що література може піти якимось не таким напрямком, чи зникне якась течія і мені не буде що читати. У мене просто істерика, коли бачу, що сучасний процес відходить. Не дай Боже зникне Емма Андієвська чи інші, яких так люблю. Я дуже боюся, що залишиться одна попса. Я її просто не переношу ні в якому з мистецтв.


- Чому віддаєш перевагу на телебаченні?

- Я можу подивитися новини, animal planet чи іншу пізнавальну передачу. Дуже не люблю, коли батьки вмикають всілякі шоу, передачі. Мене прикро вражає оця шоу-бізнесова оголена попса – така дешева, брудна  і нецікава!Є круті гурти, харизматичні, талановиті, популярні і не шляхом розкручування, а завдяки саме творчості.  А коли оця попсова біда вилазить на сцену- це трагедія. Такі пісні, які вони співають, я вже тут можу скласти: Я його розлюбила, привела додому і помила…  Оцей популізм голих тіл – це ні до чого! Це не мистецтво! Чоловіки перестали звертати увагу на своїх жінок. А нащо? Коли по телевізору жінки з ідеальним оголеним тілом, звабливо рухаються, куди там простим дружинам до них!?
 
-В тебе  є фанати?
 
 - Є люди, які мене цінують, цікавляться моєю творчістю, здебільшого близькі, а є і фанати з маніакальними проблемами, які пишуть дуже страшні листи, приносять під двері такі-собі «подарунки», пишуть анонімно на сайтах різні дивні речі. Іноді страшно йти додому. А  можуть квіти подарувати - це приємно!
 
- Подруги   тобі не  заздрять?
 
- Такого просто не може бути, бо я товаришую з мистецьким середовищем: письменники, художники, співаки. Кожен займається своєю справою і рухаємося ми різними напрямками, підтримуючи одне одного.
 
- Що думаєш  про наш передчасний cором  на Євробаченні? 
 
- Альоша мені  сподобалася, вона крута, але  я неймовірно погано ставлюся  до плагіату. За це треба карати! Наша Україна як завжди..!
 
- Хотіла б  жити в іншому місті чи іншій  країні ?
 
 - Точно ні. Це найкраще місто: тут постійно щось відбувається, тут недорого жити, тут гарно, затишно. Звісно, хотіла б поїхати по світу більше. Хотіла б у Мексику. Була вже у Франції, Австрії, Німеччині, Чехії, Росії, Болгарії, Польші, Білорусії … Ну і що там такого? Тут мені значно краще!
 
- Що скажеш про нового міністра освіти?
 
- Це якраз та тема, через єдино яку я б могла залишити Україну. Вся наша влада тепер проросійська, і це аж ніяк не сприятиме розвитку нашої держави!
 
- Кажуть що ти вегетаріанка. Це особливість організму, чи принцип?
 
- Це принцип. Я дуже люблю тварин. Вже 12 років не їм м"яса. Я проти одягу зі шкіри. Вважаю, що вже хай носять шкіру людей, якщо носять шкіру тварин!
Тетяна Пономарчук
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 1414 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]