Головна » 2011 » Липень » 24 » Ми навіть не помічаємо зірок на небі.Ми просто не піднімаємо голову.
16:48
Ми навіть не помічаємо зірок на небі.Ми просто не піднімаємо голову.

Кожній людині дається життя. І перед кожним постає питання: для чого ми живемо? Хтось присвячує себе сім’ї, а хтось - роботі. Хтось вибирає професію для того, щоб тільки мати гроші, а комусь вона приносить дуже велику радість.   

  У кожної людини є свої буденні проблеми, які позбавляють часу для розуміння глобальних питань. Ввечері, йдучи  вулицею, ми навіть не помічаємо зірок на небі. Ми просто не піднімаємо голову. А над такими питаннями, чи є життя на інших планетах? чи існують інші цивілізації? роздумують дуже мало людей.   

 З давніх-давен люди спостерігали зірки. Для первісних кочових племен, які займалися мисливством, дуже важливою обставиною було чергування темних безмісячних та світлих місячних ночей, що вимагало спостережень за зміною фаз Місяця.       

  Народи Межиріччя, Єгипту та Китаю спостерігали схід Сонця вранці і його захід ввечері для орієнтації в просторі. А для встановлення напрямку вночі-запам’ятовували розташування на небі яскравих зір.

  Назви планети дістали вже в ІІІ тис. до н.е., а понад 4000 р.т. зародилась астрологія. Біля 150 р. н.е. Птолемей розробив геоцентричну модель світу, за якою Земля була центром, а Коперник «зрушив Землю, зупинивши Сонце»(геліоцентрична модель світу). Перший телескоп збудував Галілео Галілей. Його телескопічні спостереження відкрили нову епоху в астрономії. Стало зрозумілим, що планети – небесні тіла, які схожі на Землю. Істотно, виникало питання – чи існують інші зірки з планетними системами, крім Сонця. Такі сміливі ідеї висловлював у XVI ст. Джордано Бруно: «…Існують несчисленні землі, що обертаються навкруги своїх сонць... У цих світах мешкають живі істоти…». Ісаак Ньютон, в свою чергу, відкрив закон всесвітнього тяжіння і заклав основи небесної механіки.

  У 2009 році виповнилось 400 років, як Галілео Галілей вперше використав телескоп для дослідження об’єктів Всесвіту. Відтак Міжнародна Астрономічна Спілка оголосила 2009 рік Міжнародним Роком астрономії. ЮНЕСКО підтримало таке рішення. 20 грудня 2007 року 62-га Генеральна Асамблея ООН також прийняла відповідну резолюцію. Для нас це була добра нагода осмислити внесок астрономії в наше життя, а також зрозуміти, яку роль відіграє наука в розвитку рівноправного й мирного суспільства.

  Саме в цьому році я почала цікавитися астрономією. Тоді мені випала надзвичайна можливість поїхати в  Кримську астрофізичну обсерваторію, в Бахчисарайському районі Криму, у селищі Научне. Залучення до астрономічних спостережень та досліджень приносить величезну радість — радість самостійного пізнання навколишнього світу.

  Люди, які присвятили своє життя астрономії, зробили дуже великий внесок в наше життя. Бо саме вони, покинувши буденні проблеми, задумувалися над чимось більшим. Вони відкривали нові і нові закони, висловлювали свої припущення щодо існування інших зірок, планет, цивілізацій. Та перш за все, вони вірили в те, що вони можуть дати людству свій внесок, який залишиться майбутнім поколінням. Бо їх захоплення - найцікавіше у всьому світі.

 




Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 927 | Додав: Нікуся | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]