Головна » 2012 » Серпень » 1 » Лише троє з 450 нардепів – доброчесні
19:19
Лише троє з 450 нардепів – доброчесні


  25 липня під час круглого столу «Чесний аудит народних депутатів» громадянський рух «Чесно» презентував результати незалежного моніторингу відповідності нардепів найелементарнішим вимогам доброчесності. З усього парламентського загалу цим критеріям відповідають лише троє. І з них – жодного буковинського!

   Аналітики руху  «Чесно» аналізують діяльність нардепів за шістьома критеріями, розробленими громадськими експертами, активістами, юристами та журналістами. А саме: відсутність фактів порушень прав і свобод людини, незмінність політичної позиції (іншими словами, чи перебігав депутат з однієї партії в іншу), непричетність до корупційних дій, прозорість задекларованих доходів і майна та їх відповідність способу життя, особисте голосування в парламенті, участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

   Таким критеріям доброчесності з 450 народних депутатів відповідають лише позафракційний Микола Томенко, Олександр Гудима з БЮТ та Володимир Лановий, який став нардепом від НУНС лише у червні цього року.  Цікаво, що 17 депутатів порушили лише одне правило —  особисте голосування. А 419 хоча б раз не голосували особисто.
    Результати дослідження коментували чернівецькі експерти Ігор Бабюк - директор Буковинського центру виборчих технологій, та доцент кафедри політології й державного управління ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ігор Гаврада.
 
Окрім дослідження, співзасновник громадянського Руху Чесно, який об’єднує 12 громадських організацій, Олег Рибачук та регіональний координатор Руху Андрій Зінченко  презентували «Чеснометр», з яким можна ознайомитися на сайті  chesno.org.  За словами Олега Рибачука, це інструмент, який допоможе виборцям обирати народних депутатів, керуючись не емоціями, а головою, себто аналізом конкретних фактів. Також завдяки цьому сайту кожен виборець може ознайомитися з професійними файлами депутатів у відповідності до розроблених «любителями часнику» критеріїв.
   Як відомо, Рух Чесно має емблемою часник, який особливо полюбляють українці, бо він вбиває віруси, знімає наврочення та лікує від багатьох недуг. Часникова, так би мовити, ідея народилася під час 24-годинного мозкового штурму 60-ох учасників Руху. Молоді люди зробили запис гіпотетичного майбутнього сайту і вийшло – chesno.com.
   Вадим Міський, співкоординатор Руху Чесно у Чернівцях, зазначив, що аналіз діяльності діючих депутатів – лише перший етап роботи. Попереду дослідження потенційних мажоритарних кандидатів до ВРУ по всій країні.
   Координатори закликали громадян не бути байдужими та долучатися до співпраці. Зважаючи на те, що ідея створення такого Руху витала у повітрі, народ із захопленням її підхопив. Як наголосив Олег Рибачук, саме люди в провінції підказали їм переходити від гасла «фільтруй раду» до – «фільтруй владу».  
  

Вікторія ЯШАН, «Версії»
Переглядів: 649 | Додав: Нікуся | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]