Головна » 2013 » Березень » 31 » Крос-медіа: і теорія, і практика…
20:23
Крос-медіа: і теорія, і практика…
  Наприкінці березня викладачі кафедри журналістики ЧНУ взяли участь у програмі «Тitch and titch» в рамках Темпус-проекту «Крос-медіа і якісна журналістика». Програма являла собою серію семінарів та тренінгів із цифрових медіа. Відбувалася вона у румунському місті Сібіу, куди з’їхалися учасники з України (представники шести вузів), а також Молдови, Румунії, Німеччини та Австрії.
  Три дні учасники «Тitch and titch» працювали у форматі крос-медійної конвергентної редакції. Спочатку вони обговорили принципи роботи у такому форматі, заслухали доповідачів, які виклали основи редакційної діяльності, спрямованої на публікацію контенту на різних журналістських платформах, а потім і самі запропонували свої теми, урізноманітнивши їх оригінальними кутами подачі матеріалу. Кожна міні-редакція у ньюзрумі спершу представила свій проект одним реченням, щоб зацікавити колег, а надалі розробила план публікації з елементами журналістського розслідування. Тема для всіх була одна – економіка Німеччини. Теги – нафта, Кувейт, ціна на бензин.
  Кафедра журналістики сформулювала власний проект таким чином – «Дороги у Німеччині можуть стати такими, як у Росії?». Джерелами інформації стали офіційний сайт Міністерства економіки Німеччини, повідомлення газети «Financial Times» з інформацією про вихід Німеччини на третє місце у світі за експортом нафти (переважно з Кувейту), офіційний сайт нафтопереробного заводу в країні (їх є чотири) з вивченням асортименту продукції, зокрема бітуму, необхідного для виробництва асфальту… Врешті, вдалося вивести залежність якості доріг у країні від нафтових поставок з Кувейту, а також вийти і на інший ракурс подання проблеми – політичний: взаємини уряду демократичної Німеччини (Ангела Меркель) з конституційною монархією Кувейту (еміром, шейхом Сабахом аль-Ахмедом ас-Сабахом). Не обійшлося і без живого джерела інформації: журналіст-репортер у своїй уявній подорожі час від часу порівнював німецькі дороги з українськими та російськими (ними він мандрував під час Євро-2012).
  Кожна кафедра також запропонувала крос-медійні платформи для публікування свого матеріалу, зокрема у нашому випадку це аналітична стаття для друкованого ЗМІ та он-лайн видання з використанням інфографіки (зростання нафтової імпортозалежності Німеччини у роках), обговорення теми у блозі, його представлення у відеосюжеті.
  Крім суто семінарів та тренінгів, учасники, попри насичену програму, мали змогу ознайомитися з містом Сібіу та його околицями (відвідали одне традиційно румунське, а одне німецьке село), відчули атмосферу міста, що постала на перетині двох культур, поповнили словниковий запас (до речі, на вулицях міста можна було цілком порозумітися, володіючи мінімальним словниковим румунсько-німецьким запасом). Сусідня Румунія приємно вразила: чистою на вулицях, охайністю будинків, їх незвичною старонімецькою архітектурою, стриманістю та внутрішньою скромністю в облаштуванні кірх… Навіть погодні умови нас не торкнулися, адже засніжені гірські перевали спочатку розчищали, а вже потім відновлювався рух транспорту. Тож ніяких авралів, які в режимі «звісток з погодніх фронтів» переповнили український Інтернет, тут не відчувалося.
  Наступний «Тitch and titch» відбудеться у червні. А поки кафедра чекає гостя – керівника Темпус-проекту «Крос-медіа і якісна журналістика» Ральфа Кендльбахера, який відвідає ЧНУ цього місяця.

 

 

 


Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 1420 | Додав: | Теги: крос-медіа, Темпус | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]