Головна » 2010 » Жовтень » 18 » Козацька Покрова на Січі
17:50
Козацька Покрова на Січі
Свято Покрови Пресвятої Богородиці на Червонодібровській Січі цього річ проводили вперше, а саме 16 жовтня. Розпочалося свято зі святкового богослужіння у церкві на січі. Далі свою роботу розпочали ковалі, які у висновку викували іменну дошку. Розважати гостей приїхали народні колективи з Івано-Франківщини і, звичайно, не обійшлося без буковинських творчих гуртів. Виступи затягнулися на кілька годин, адже всі учасники хотіли показати свої уміння.
   Розважитися можна було катанням на коні. Грілися гості ароматною кавою та смачними чаями, які привіз підприємець з Тернопільщини. Також подумали організатори і про дітей. Охочі могли випробувати себе і у винагороду отримували подарунки. Найзахопливішим став виступ учнів досвідчених майстрів, молодих козаків та козачок. Дівчата та хлопці ходили по склу, лягали на цвяхи та впевнено вправлялися з мечами, списами та палицями. Опісля були конкурси для молоді. Хлопці та дівчата шукали один на одному прищепки та билися мішками. 
  Яскравим виявився виступ івано-франківського гурту «Коралі». Хлопці розігріли усіх своїм запальними танцями. Гуцульська трембіта музикантів викликала захоплення у місцевих жителів. Очікуваним чудом стало запаленням ватри під моросіння дощу. Чудо сталося: чотирьохметрова ватра запалала, навколо неї, за традицією, почали водити хороводи та співати пісень.
  Козацьке свято вдалося на славу!
Віталія Гузьо


Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 872 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Vitalia  
0
Дякую за підтримку!

1 Lara  
0
Дуже шкодую, що не могла поїхати - мабуть, дійсно свято було гарним! Я напередодні робила 10-хвилинний репортаж із співзасновником Січі - Валерієм Одайським (в ефірі був 15 жовтня - тоді ми запрошували усіх охочих приїхати на свято), а вчора для новин підготувала такий коротенький репортаж:

ДИКТОР: Унікальна в Україні Січ, що в селі Червона Діброва Глибоцького району, зібрала з нагоди Дня українського козацтва та свята Покрови – козаків з усієї України. Червонодібровську Січ заснували ще 5 років тому, але цього року тут вперше пройшло урочисте свято. Із співзасновником українського шаоліню – справжнім козаком Валерієм Одайським та його учнями спілкувалась Лариса Репка.

(матеріал Л.Репки)
КОР: Валерій Одайський- голова Чернівецької обласної федерації лицарських єдиноборств, колишній вчитель фізкультури з села Червона Діброва, нині завідує будинком культури і живе у Ворохті, де продовжує виховувати нових козаків - навчає молодь українського бойового мистецтва, зокрема рукопаш-гопаку
ОДАЙСЬКИЙ: ………
КОР: Говорять його учні: Сергій та Назар
ЙОГО УЧНІ:............
КОР: У Валерія на голові оселедець, майже завжди він одягнений у вишиванку, а обличчя його усім знається знайомим: його пам’ятають за кліпом Руслани «Дикі танці», де він знімався, співпрацює і з Сашком Положинським, гуртом «Гайдамаки» та іншими бажаючими стати козаками.
5 років тому здійснилась його мрія, разом із Валерієм Чоботарем – вони заснували на Буковині справжню Січ, де силами добрих людей побудували дерев’яну церкву, декілька куренів та майстерень, влітку тут діє спортивно-духовний табір для дітей та молоді. Нове покоління загартовують у дусі патріотизму, духовного і здорового способу життя, навчають бути справжніми козаками!
ОДАЙСЬКИЙ: …………
КОР: День козацтва розпочали з богослужіння в церкві на Січі. На святі демонстрували майстер-класи з козацьких бойових мистецтв, виступали аматорські та народні колективи, відбувались козацькі забави, увечері присутні співати і грілися біля справжньої ватри, для молоді організували українську козацьку дискотеку, виступив Івано-Франківський гурт «Кораллі». На афішах свято зазначалося: вхід у вишиванці та для добрих людей безкоштовний. Добрих людей, які поважають минуле рідної землі, виявилось дуже багато - вони з’їхалися на Червонодібровську Січ з усієї України і відчули себе справжніми козаками і козачками!
(кінець плівки)
Л.Репки


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]