Головна » 2010 » Вересень » 30 » Його називали Буковинським Златоустом
22:27
Його називали Буковинським Златоустом
   У Мармуровій залі Чернівецького університету імені Ю. Федьковича сьогодні, 30 вересня, відбулася урочиста академія, присвячена 75-річчю від дня народження Анатолія Добрянського – викладача філологічного факультету, неперевершеного лектора, якого ще за життя називали Буковинським Златоустом.
    Його словом починалися творчі концерти чи не всіх найвідоміших буковинських і не тільки письменників, композиторів, загалом творчих людей. У його піднесений голос в притихлих аудиторіях вслухалося не одне покоління філологів, навіть забуваючи конспектувати лекції – кожна з них перетворювалася на мистецький виступ.
    Академію провів доцент кафедри української літератури професор Богдан Мельничук – його колега і товариш. Прозвучали авторські вірші, переклади, уривки зі щоденникових записів Анатолія Добрянського. Хор студентів і викладачів педагогічного факультету виконав його твори, покладені на музику (деякі з них вже стали народними піснями). Спогадами ділилися ті, кому пощастило на спілкування з цією незабутньою людиною. У залі були присутні його колишні студенти, колеги-кафедрали, нинішня молодь, для більшості якої почуте стало відкриттям. Серед уважних слухачів – нинішній і колишній ректори університету Степан Мельничук та Степан Костишин, проректор Тамара Марусик, Заслужений артист України Іван Дерда, поетеса Тамара Севернюк, літературознавець Елеонора Соловей…
     Під час заходу було презентовано книгу, присвячену життю та творчості знаного буковинця. Її представив його колишній учень, а нині директор «Академвидаву», доцент Інституту журналістики Василь Теремко. За своє життя Анатолій Миколайович зібрав понад 20 тисяч книг. Завдяки його зібранню в Чернівцях створено муніципальну бібліотеку, вдячними читачами якої є не лише студенти університету, а й загалом мешканці міста.
    Наприкінці академії до присутніх звернулася сестра Анатолія Добрянського, подякувавши за пам'ять про брата.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 752 | Додав: | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 2
2 sonata  
0
Ми - випускники 1991-го - були його учнями, як і сотні інших, нам пощастило

1 DoRiaNa  
1
Була на цій зустрічі. Багато чого цікавого дізналася про цю видатну людину. І власне атмосфера дійства була надзвичайно світлою і приємною! Стало дійсно прикро,що я не була знайома з Анатолієм Добрянським особисто...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]