Головна » 2010 » Березень » 6 » Історія кафедри журналістики
22:02
Історія кафедри журналістики
Кафедра журналістики як окрема структура філологічного факультету функціонує з 1 вересня 2007 р.
Підготовка спеціалістів за напрямом „Журналістика” в Чернівецькому університеті здійснюється з 2002 р. Зараз на денній і заочній формах навчається понад 160 студентів. Спеціальність „Журналістика” акредитовано за освітньо-кваліфікаційним рівнем „Бакалавр” та „Спеціаліст” і здобуто ліцензію за освітньо-кваліфікаційним рівнем „Магістр”.
На кафедрі журналістики працюють 2 кандидати філологічних наук, доценти (Л.Є.Василик, А.Ю.Гречанюк), 1 кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент (Т.С.Гринівський), 1 кандидат наук із соціальних комунікацій, асистент (О.М.Дзвінчук) та 4 асистентів (Ю.Г.Мельничук, О.О.Жук, О.З.Ножак, В.Я.Барчук). Очолює кафедру член НСЖУ к. філол. н., доцент Л.Є.Василик.

У період свого становлення кафедра журналістики активно працює над підготовкою кандидатів і докторів наук. Так, закінчує перебування в докторантурі Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка доц. Л.Є.Василик (до друку підготована монографія «Концептуальна публіцистика на шпальтах літературно-художніх видань кін. ХХ – поч. ХІХ ст.: дискурс національної ідентичності»). Захистили кандидатські дисертації Т.С.Гринівський та О.М.Дзвінчук.

Наукова проблематика кафедри охоплює кілька аспектів: дослідження актуальних питань українського журналістикознавства, історії української журналістики, зокрема журналістики Буковини, особливостей сучасних засобів масової інформації тощо. Науковці кафедри вивчають проблемні питання, повязані з теорією журналістики, інформаційною політикою та безпекою, комунікаційними технологіями, журналістською етикою, прикладними питаннями фахової майстерності. Основну увагу дослідники приділяють вивченню історії вітчизняної видавничої справи. Зокрема, ними проаналізовано здобутки і втрати друкарства в незалежній Україні, з’ясовано причини, які призвели до кризи в галузі книготворення, простежено трансформацію ролі видавничої продукції у суспільстві – визнання творів друку як духовної цінності за часів колишнього Радянського Союзу до прагматичного значення у період ринкових відносин, на конкретних прикладах доведено, що розвиток книговидання країни безпосередньо залежить від державної політики у цій галузі.

Колективом кафедри видано методичні рекомендації, навчально-методичні комплекси, конспекти лекцій з важливіших навчальних курсів, серед яких – «Історія української преси на Буковині» (доц. Гречанюк А.Ю.), «Історія зарубіжної журналістики» (доц. Гринівський Т.С.), «Журналістська етика» (доц. Василик Л.Є.), «Зв’язки з громадськістю. Жанровий поділ PR-текстів» (доц. Гринівський Т.С., асист. Ножак О.З.), «Проблематика засобів масової комунікації» (доц. Копистинська І.М., асист. Мельничук Ю.Г.) та ін.

Науковці кафедри беруть активну участь в українських та міжнародних наукових конференціях та семінарах, доц. Василик Л.Є. – у роботі науково-методичної комісії МОН України з журналістики, друкуються у наукових фахових виданнях. Викладачі кафедри виступають на нарадах-семінарах, організованих відділом видавництв, поліграфії та книгодрукування ОДА для редакторів регіональних ЗМІ, самі поєднують науково-викладацьку діяльність з практичною журналістикою, друкуючись у всеукраїнських та регіональних періодичних виданнях, входять у редколегію газети «Університетський вісник».

Студентами та викладачами кафедри проводяться заходи з відзначення Дня солідарності журналістів усього свтіу, Дня памяті загиблих журналістів, Дня журналістики та інших фахових дат. Відбуваються зустрічі з провідними журналістами і видавцями краю. Діє інтернет-видання спеціальності «Журналістика» reporter.cv.ua. Студенти спеціальності «Журналістика» беруть участь у студентських конференціях та олімпіадах, успішно поєднують навчання із роботою в обласних і районних газетах, на радіо і телебаченні Буковини.

Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 1088 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]