Головна » 2010 » Квітень » 8 » Гральний бізнес в новій упаковці
17:06
Гральний бізнес в новій упаковці
Розслідування

З минулого року гральний бізнес в Україні перебуває поза законом. Саме таке рішення прийняв український парламент після трагічних подій в залі ігрових автоматів Дніпропетровська, під час яких загинуло десятеро осіб. Передбачається розробка законопроекту про можливість виведення ігрового бізнесу в спеціальні зони. Цікаво лише, а де саме наші вельмишановні народні обранці бачать можливість введення таких зон? В Чорнобильській зоні чи під Києвом (який сенс тоді було взагалі забороняти його у столиці?). Переважна більшість громадян, а це біля 75% негативно ставляться до можливості відновлення роботи ігрових залів.

Кореспондент Буковини вирішив особисто відвідати інтерактивні клуби Чернівців, які мов гриби повиростали на місцях колишніх ігрових залів та переконатися в тому, що насправді вони і далі процвітають під ширмою Інтернету.

Біля одного із цих клубів в центрі міста бачу, як школяр, років чотирнадцяти нишпорить в себе по карманах в пошуках дрібних грошей і радісно вигукує знайшовши бажану суму. Цікаво, а що він забув тут у той час, коли в школах ще тривають уроки? Заходжу всередину і на мене одразу буквально накидується адміністратор з пропозицією допомогти. Інтересуюся в нього як пограти в азартні ігри на комп’ютері. Кілька разів озирнувшись довкола, підводить мене до комп’ютера. Виявляється, що все дуже просто. Мені виписують своєрідний чек, чи то ваучер з паролем і на моніторі з‘являється баланс електронних грошей. Далі все за наступною схемою. Прикинувшись, що і гадки не маю, як і в що грати, прошу його мені пояснити суть процесу. Після натиснення на спеціальне поле на екрані, виводиться вікно із великим вибором азартних ігор. Запитую, які з них користуються найбільшим попитом серед відвідувачів? Мені радять пограти в „Олівера” та „ Барабани”. Гра триває до закінчення внесених коштів. Мені вдається виграти десять гривень, які і обмінюю в адміністратора на чек. Наостанок мені пропонують каву та безкоштовний флаєр на одноразовий Інтернет.

В інших інтерактивних клубах, що по вулиці Головній, ситуація майже аналогічна. Інтернетом ніде навіть і не пахне. Всі грають виключно в азартні ігри з метою отримання виграшу. Після побаченого виникає запитання: Хіба кудись зникав ігровий бізнес з міста? Очевидно, що ні, він просто пішов у підпілля. Власники цих залів не лише залишилися у програші, а тільки виграли! Це пов’язано із тим, що монітори значно менші за громіздкі автомати і їх можна наставити у значно більшій кількості.. А це вже відчутний прибуток в кишені.
Але чи не найбільшим ляпом у законі є заборона букмекерської діяльності. І це перед очікуваним футбольним Євро-2012! Адже у всьому світі букмекерська діяльність йде поряд із проведенням спортивних подій. Самі букмекери називають їхні контори ”грою інтелектуалів”. Але що ж насправді являє собою цей бізнес і чи кращий він за ті ж самі ігрові автомати?

Заходжу в одну із контор Чернівців і бачу наступну картину: кілька моніторів на яких висвітлено спортивні події поточних днів та коефіцієнт ставки на кожну конкретну. Двоє чоловіків щось пояснюють молодому хлопцеві, як саме зробити ставку в Інтернеті. Без проблем підходжу до столика і беру так звану „лінію” з переліком спортивних подій дня. Запитую, як зробити ставку на футбольний матч? Виявляється все дуже просто. Я вибираю варіант прогнозу на матч: нічия, перемога чи поразка. А далі, вношу 50 гривень – така мінімальна сума. Мені видають чек із цифровою комбінацією. Залишається тільки чекати на результат поєдинку і забрати виграш у випадку вдалого прогнозу.

Але якщо не вгадав? Тоді молодим людям хочеться ще і ще раз повторити спробу в надії на матеріальний прибуток. Так виникає азартна залежність, яка призводить до постійного перебування в конторі, трати останніх коштів та внутрішнього загнивання особистості. Ні про яку „інтелектуальну гру” тут і мови бути не може!

На фоні всіх цих порушень, мимоволі закрадається думка: а чи не закривають очі на всі ці порушення НАШІ податківці та доблесні працівники міліції? Чи можливо вони не знають про те, що ігровий азартний бізнес і далі функціонує під прикриттям Інтернету? Автором цієї статті особисто виявлено біля десятка порушень законодавства і це лише в кількох закладах міста. Що ж відбувається на окраїнах, в районах, чи на селі? Створюється враження, що ніхто і не намагається боротися із цією „нечистю”, крім журналістів та громадських активістів.
Олександр КОРКОІЛ, журналіст газети "Буковина"
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 843 | Додав: Acropolis | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 4
4 Acropolis  
0
Це синонімічні слова. Можемо посперечатися. І повір, обидва варіанти є правильними))!

3 sonata  
0
Відома стаття, читала її в "Буковині" і ще на одному з сайтів - практично журналістське розслідування можна склати автоматом biggrin Удачі!
щодо статті - підприємці радо потирають руки: колись які податки треба було заплатити (!), а тепер всі гроші лягають в кишеню. Податкова вже нічого не стягне - бізнес-явища як такого нема. Міліція "не помічає", як і багато чого іншого. Здається, що діє негласний мораторій на цю тему для правоохоронців. Було ж/р цієї проблеми на одному з центральних телеканалів - висновок: прикритття грального бізнесу в Україні здійснюється на рівні ВР

2 Lara  
0
безкоштовний флаєр на одноразовий Інтернет - що таке "одноразовий ітернет"???))) це типу ти ще окрім того, що гроші на рахунок вносиш ще і за інтернет їм платиш?)))а наступний раз не будеш?))оце "подачка" вигідний бізнес)))
і про слова "інтернетом ніде навіть і не пахне" - тобто там інтернету як такого взагалі немає, тобто всі ігри запускаються прямо з комп`ютера чи все ж через інтернет?

1 Lara  
0
"Інтересуюся в нього" - мабуть Ти мав на увазі - "цікавлюсь" ))?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]