Головна » 2011 » Квітень » 1 » «GEDANKENDACH» привіз зірку німецького кіно
13:43
«GEDANKENDACH» привіз зірку німецького кіно
 У Малому залі Центрального палацу культури відбувся літературно-музичний вечір, присвячений творчості буковинської поетеси Зельми Меєрбаум-Айзінґер.

  Його організаторами виступило українсько-німецьке культурне товариство при центрі «GEDANKENDACH» Чернівецького університету. Завдяки підтримці фонду Schloss Neuhardenberg стало можливим запросити до Чернівців одну з найвідоміших акторок сучасної Німеччини, яка знялася у понад 60-ти стрічках – Іріс Бербен. Остання вже давно захоплюється творчістю Зельми й зізнається, що саме ця любов привела її на Буковину. Свого часу Іріс Бербен навіть озвучила вірші молодої поетеси у аудіо-книжці під назвою «Я тугою огорнута».
  У виконанні акторки прозвучали поетичні тексти Зельми німецькою мовою, а професор ЧНУ Петро Рихло запропонував їх українські переклади. У перервах між читанням віршів усі присутні мали можливість насолодитись чудовою класичною музикою.
Очікувалося, що на вечір завітає посол ФРН в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот, але через певні обставини взяти участь у заході він не зміг. Щоправда, пан посол передав вітання усім буковинцям у листі, який надіслав спеціально до вечора.
  Нагадаємо, що Зельмі Меєрбаум-Айзінґер було лише 18 років, коли вона загинула у трудовому таборі в Трансністрії. Юна поетеса встигла написати тільки 57 віршів, які представлені в альбомі «Збір квітів». Дивовижним чином його вдалося врятувати: подруга Зельми вивезла альбом в Палестину, а шкільний вчитель Зельми Герш Сеґал видав збірку поезій своїм коштом. У 70-х рр. їх «відкрив» для європейського читача німецький журналіст Юрґен Зерке.
  З 80-х рр. минулого століття дедалі частіше зʼявляються публікації поезій Зельми в Німеччині, Австрії та Ізраїлі. Трагічна та зворушлива доля авторки, а також її літературне обдарування стають темою літературних заходів та перформансів.
  За можливість поспілкуватися з Іріс Бербен висловлюємо подяку професорові кафедри зарубіжної літератури та теорії літератури Петрові Рихлу та асистенту цієї кафедри Оксані Матійчук.

Лілія Шутяк

Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 734 | Додав: | Теги: «GEDANKENDACH» | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Lara  
0
шикарне фото

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]