Головна » 2010 » Грудень » 17 » Філософія німих зображень
21:18
Філософія німих зображень

      В одну мить увесь світ може перетворитися на незнайомця. Ми спостерігатимемо за звичайними пересічними подіями, але не побачимо в них нічого  буденного. Ми заглядатимемо крізь призму очей зустрічних людей, але й там все буде здаватися невпізнанним. Філософія німих зображень. Ось що  інверсує наше життя.
     Фотопортрети – це зовсім не прості зображення навколишнього світу в хороших гамах та кольорах. У них можна розгледіти найвищі цінності людського буття. Через них  до нас доноситься неабияка мораль.  У фотографіях заховані найкращі естетичні надбання суспільства. Кожен фотохудожник намагається власним світоглядом відкрити для  пересічних людей незнайому частину життя. Через скельце об’єктиву оживають не озвучені раніше ідеї та думки. Справжнє мистецтво так і зароджується.
     Канадський фотохудожник та фотожурналіст Франсуа Гав’єр Сарразін ( Francois-Xavier Sarrazin) , який відвідав 17 грудня ЧНУ ім. Ю.Федьковича, вважає, що лише фотографії здатні залишатися незмінними та справжніми впродовж свого існування.  За його поглядами,  світлини є невід’ємним джерелом філософії. За допомогою фотокартин можна не лише зберегти пам’ять  про важливі події, але й сформулювати чітку суспільну думку. Саме тому будь-які журнали та газети намагаються наповнити сторінки певними зображеннями. Таким чином читач має змогу краще та ефективніше сприйняти ту чи іншу інформацію, навіть уявно перенестися в місце, де відбувалася описана подія. Проте при створенні та використанні фотографій завжди слід пам’ятати про поняття етики, щоб ні в якому разі не порушити права на конфіденційність будь-якої людини, що навіть випадково може потрапити в об’єктив.
     Франсуа поділився із журналістами та викладачами кафедри журналістики деякими особливостями роботи із фотографіями, розпочинаючи від загальних понять про фотомистецтво та закінчуючи наочними прикладами як власних робіт, так і робіт своїх фаворитів, на кшталт Віджі (Wegge), Сильвестра Сальгадо (Silvester Salgado) та Роберта Капи (Robert Capa).
     Щодо фотокартин самого Сарразіна, то аудиторії були запропоновані деякі світлини із його персонального блогу:
     http://fxsarrazinphoto.blogspot.com/
    Більш детально фотохудожник розповів про зображення, на яких були  присутні моменти реклами. Адже, як відомо,  реклама має величезний вплив на масову аудиторію  і не завжди цей вплив є позитивним. 
    Також Фрасуа поділився з присутніми деякими фото з найбільш близької йому тематики. Як стало відомо, йому  імпонує працювати на вулиці та в метро, де  спеціально для фотозйомки ніхто не позує.
     Ще були показані світлини, де порушувалася проблема песимізму європейського населення. Як зазначив Сарразін, люди не вміють насолоджуватися відпочинком та розвагами.
     Подекуди розповідь канадського гостя перебивалася питаннями студентів та викладачів, на які той охоче відповідав.
   Загалом  зустріч із  фотохудожником залишила по собі легку ауру роздумів над реальністю. Філософія світу... Філософіія життя... Філософія німих зображень...   
                                  Фото Франсуа Гав’єра Сарразіна
              Підготувала матеріал студентка 111 групи Шкромида Іванна

Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1088 | Додав: DoRiaNa | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 4
2 TiNkA  
0
Розумниця!)))

4 DoRiaNa  
0
дякую, хороша biggrin

1 sonata  
0
молодці, першокурсники respect - оперативно

3 DoRiaNa  
0
стараємся!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]