Головна » 2010 » Липень » 30 » Екстазі будеш? Ні? Доведеться!
00:53
Екстазі будеш? Ні? Доведеться!
 Скакун Ольги, 408 група
ЛСД, екстазі, фен, гашиш, план, смойл - це тільки мізер тих назв, що входять до розряду «клубних наркотиків» і, за легендою, на цілу ніч дарують рай. Енергія зсередини, енергія ззовні, енергія в крові — щось на кшталт реклами одного з енергетичних напоїв, тільки набагато потужніше, набагато екстремальніше, набагато кайфовіше. Десь приблизно так описують свій стан ті, хто став потенційним любителем «нічних батарейок». Ніяких проблем, ніяких турбот, ніяких клопотів, тільки релакс і насолода. Та, як виявляється згодом, проблеми з'являються. І не малі, і не тільки у  «тусовщиків».

Поліна К. досить часто відвідує дискотеки у Чернівцях. Про те, що відбувається у нічних клубах і в які неприємності можна «влипнути», дівчина обізнана добре. Тому обережність - правило № 1 для неї. Правило № 2 - жодних модних речовин, здатних штучно підняти настрій.
Якось, після чергової дискотеки, Поліна прокинулась з легким запамореченням та дивним, донині незнайомим їй, відчуттям. Кілька хвилин дівчина намагалась «прийти в себе» і зрозуміти, що з нею коїться. Та дарма. Останнє, що вона згадала - столик в нічному клубі, нові знайомі і пляшка з шампанським. «Невже я могла аж так ...?» -шокована своїм станом Поліна.
Спроба дівчини піднятись з ліжка закінчилась сильною кровотечею з носа та запамороченням. «Ні, це не шампанське», - зробила вона висновок і зателефонувала подрузі, з якою й була на дискотеці.


Та почувалася не краще. Єдине, в чому вона була стовідсотково впевнена, це те, що окрім того таки клятого шампанського дівчата нічого більше не пили. Напрошується єдиний висновок - у шампанське дівчатам підсипали якусь «чудодійну» речовину. Але здати кров для аналізу вони не наважились. «Боюсь, що це обернеться проти мене. Я ж нікому не докажу, що насправді не вживаю ніякої наркоти, - пояснює Поліна. - Чи добре це, чи ні, але, зізнаюсь, я до самого вечора тоді відчувала щось дивне, ніби мене ще «тримає», - ділиться дівчина.
Через деякий час Поліна дізналася про свою неадекватну поведінку у нічному клубі, про те, що вона, як ніколи, танцювала, «відривалась», розважалась.

Інцидент з дівчатами на дискотеці не єдиний. Майже про кожен клуб у Чернівцях ходить легенда, пов'язана з наркотиками. Міф це чи реальність, може сказати лише той, кого це торкнулось особисто.

«Одного разу я зайшла з друзями в нічний клуб. Це було приблизно два роки тому. До мене підійшов хлопець з дивним запитанням: чи я тут новенька. Я відповіла, що новенька, бо й справді в тому клубі була вперше. І запропонував якийсь наркотик. Назви не пам'ятаю, бо страшенно злякалася тоді. З тих пір дискотека у мене асоціюється з чимось брудним.

Це точно не для мене», - розповідає Світлана С. Хоча для декого це «саме те». Чим же приваблюють молодь наркотичні препарати і чому мода на них не проходить ніколи?

«Причина перша і найпростіша - цікавість спробувати те, що заборонено. Через неї лави наркоманів поповнюють здебільшого підлітки. Саме у їхньому віці відсутній фактор фільтрування: що насправді є потрібним, а що - абсурдом. Причина друга і найнебезпечніша - бажання бути «крутим», або Я це роблю тільки тому, що так робить мій старший друг. В такій ситуації спрацьовує навіть не так потяг до наркотиків, як до «високого рівня друга». І причина третя - лікування депресії, яку насправді наркотиками ще ніхто ніколи не вилікував», - пояснює психолог Наталя Зеленова. Хоча слова «наркотик» і «лікування» стоять поряд. Спочатку тому, що наркотиками «лікують» свій поганий настрій, потім тому, що ними «лікують» свій гарний настрій, потім наркотиками «лікують» наслідки поганого або гарного настрою, а потім лікують залежність. Уже насправді лікують.

«Та ні. Мені до залежності ще далеко! Я просто розважаюсь! А «балуюсь» в такий спосіб лише на дискотеках! Це ж круто і класно! Ніякої втоми, ніякого виснаження! Буває, що за ніч на диско можу скинути до 3 кілограмів, але вже за два дні набираю ту саму вагу. Не можу сказати, що такі речовини шкодять мені, час від часу приносять задоволення. В такі моменти на світ дивлюся зовсім іншими очима. Щоб там не казали лікарі, такі штуки допомогають збагнути смак життя!», - в захваті від «пігулки кохання» Олена Б.


«Пігулкою кохання» інколи називають екстазі. Саме цей наркотик користується найбільшою популярністю серед «клаберів». Хоча ніхто й не здогадується, що танці під екстазі перетворюються на танці під похоронну музику. Екстазі часто містить галюциногени, що діють на розум і змушують людей відчувати і бачити ті речі, яких насправді немає. Спочатку екстазі поліпшує сприйняття кольору, звуку, посилює відчуття дотику чи пестощів. Потім дається взнаки повною виснаженістю, депресією, розладами сну, проблемами з пам'яттю, тремтінням тощо. Як наслідок - потреба ще в одній, зрозуміло, вже у більшій кількості, дозі.

І це тільки один, ніби найдоступніший і легкодіючиЙ, препарат. Кадилак, ясність, екста, ейв, любов, смайлик, сніжок, танки, калачі, колеса - це ще далеко не весь перелік вуличних назв цього наркотика. Придбати його можна чи не в кожному нічному клубі Чернівців. Адміністратори та охоронці лише плечима знизують, мовляв, це все міф і в їхньому клубі такого немає, можливо десь в іншому, але не тут. І так у кожному.

Чому ж тоді побачити шприц на танцполі, проковтнути якусь речовину, підсипану в бокал з випивкою, врешті погодитись на пропозицію пригостити себе якимось «дурманом» - не проблема? Кому вигідні такі махінації і хто за них відповідає? На жаль, на такі питання «простим смертним» відповіді не почути. Звідусіль лунають тільки страшні дані про зростання кількості захворювань
на ВІЛ/СНІД у Чернівцях.

«Цифри, які я назву, не порадують, - запевняє виконавчий директор Фонду «Нова сім'я» Лариса Меланіч. - Місто наше маленьке, проте через наші проекти пройшло понад 5 тисяч наркозалежних. Тільки за останній рік - близько трьох. Здебільшого, це молодь віком від 14 років. Проте є й дорослі, кому вже 50-60».

Проблема ось тільки в тому, що змусити себе спробувати «наркоти» в сотні разів легше, ніж змусити себе лікуватись. А якщо поряд завжди «добрий» старий чи новий знайомий, у якого під рукою «саме те, що тобі зараз треба», то питання вирішується тільки бажанням жити, навіть якщо це пропонують тільки раз і тільки на дискотеці.

«Дискотеки - це нормально, поки ви не почали вживати жодних стимуляторів. Якщо ж почали, то будете думати, що люди, які радять вам кинути, - дурбилони. Ви починаєте вважати, що знайшли щось вражаюче, і ніхто не повинен заперечувати вам. Коли це починає вам подобатись, вже занадто пізно - ви потонули», - розповідає з власного досвіду Петро П.

Виявляється, наркотичні препарати випробовують силу волі людини, здебільшого молоді. Такі, здавалося б, банальні слова «спробувавши раз, ти обов'язково спробуєш вдруге» вимірюються ціною в життя. Шкода тільки, що розуміють це одиниці.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1442 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Vitalia  
0
Проблемна тема, вражаючі цифри...але написано класно, легко.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]