Головна » 2010 » Листопад » 19 » Експертно про ЗМІ
18:55
Експертно про ЗМІ
Результати дослідження в рамках проекту «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» презентував у Блакитній залі ЧНУ відомий медіа експерт, кандидат філологічних наук, голова Комітету «Рівність можливостей» та керівник моніторингових проектів Асоціації «Спільний простір» Олександр Чекмишев.
  Організаторами виступили кафедра журналістики та Чернівецьке обласне громадське об'єднання "Центр соціального партнерства".  Партнер заходу  Анна Сороховська, представляючи його, розповіла, що проект є спільною акцією Європейського Союзу та Ради Європи. Ще у 2008 році вони почали діяльність за такими трьома напрямками, як підтримка вдосконалення нормативно-правової бази діяльності медіа на всеукраїнському рівні; підвищення професійних та етичних стандартів журналістської професії; сприяння діалогу між ЗМІ, місцевою владою та громадськістю. Проект виконувався на загальноукраїнському рівні у шести базових областях (Донецькій, Чернівецькій, Херсонській, Черкаській, Рівненській та Сумській) та спирався на такі базові індикатори, як відображення суспільної різноманітності, наявність моделі суспільного мовлення, рівень саморегуляції ЗМІ, стан правової культура, довіра громадян до ЗМІ, безпека журналістів.
  Олександр Чекмишев розповів, що його проект стосувався підвищення професійних та етичних стандартів журналістської професії та сприяння діалогу між ЗМІ, місцевою владою і громадськістю. Зокрема було здійснено моніторинг найвпливовіших ЗМІ кожного регіону (телебачення, радіо, преса, інтернет) з питань, що свідчать про рівень відображення аудиторії та їх проблем, спроможність до саморегуляції, володіння професійними та етичними стандартами, правову культуру тощо та проведено анкетування місцевих експертів, журналістів та топ-менеджерів. Фокус-групове дослідження аудиторії місцевих ЗМІ провів Фонд «Європа ХХІ». Дослідження тривали у дві хвилі: з 1 квітня по 31 травня 2009 р. та з 20 липня по 20 вересня 2010 р. Головна мета проекту - підвищити поінформованість громади щодо місцевих проблем через активізацію ролі медіа у громадському діалозі. Були відібрані основні професійні та соціально-демографічні групи регіону: підприємці, службовці, пенсіонери та студенти. Що стосується представлення проблем регіону, то розглядалися такі, як низький рівень економічного розвитку; високий рівень безробіття; значна заборгованість з виплати платні; погіршення екологічної ситуації; демографічна криза.
   Дослідження показало, що маніпулятивні технології використовувалися в місцевих ЗМІ, як правило, в матеріалах на політичну тематику. Мали місце випадки не відокремлення фактів від реклами. Найбільш поширеними порушеннями професійних стандартів були використання оціночних суджень, незбалансованість, не відокремлення фактів від коментарів, неоперативність подачі інформації, використання агресивної лексики, сприяння загостренню конфліктів. Питання редакційних кодексів, статутів чи будь-яких інших актів саморегуляції, як і загалом журналістського життя, в буковинських ЗМІ практично не висвітлювалися. Друга хвиля показала, що потенціал журналістів області досить високий, проте з огляду на політичні події, зміни керівництва області та стилю його діяльності, умови, в яких ЗМІ могли б яскравіше проявити вищий рівень засвоєння професійних та етичних медіа-стандартів, стали значно складнішими та такими, які ускладнюють зростання згаданих стандартів.
 Більш докладно з результатами дослідження можна буде ознайомитися, звернувшись на кафедру журналістики ЧНУ.
соната
фото - Романа Пазюка, "УВ"
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 748 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]