Головна » 2013 » Жовтень » 14 » Ефект Леонардо да Вінчі
06:59
Ефект Леонардо да Вінчі

Леонардо да Вінчі – геніальний художник, архітектор, військовий інженер та  всім відомий винахідник, і досі залишається людиною-загадкою.

Щоб загострити своє сприйняття світу, поліпшити пам'ять і розвинути уяву, Леонардо практикував спеціальні психотехнічні вправи.  
Він ніби знав еволюційні ключі до таємниць людської психіки. Так, один із секретів Леонардо да Вінчі полягав в особливій формулі сну: він спав по 15 хвилин кожні 4 години, скорочуючи таким чином свій добовий сон з 8 до 1,5 годин. Завдяки цьому геній економив відразу 75 відсотків часу сну, що фактично подовжило його час життя з 70 до 100 років!

Леонардо да Вінчі хотів багато здійснити і все встигнути, тому якщо б він спав як всі – 7-8 годин на добу, то навряд чи, він зміг би те зробити . Тому можна вважати, що Леонардо поряд з численними винаходами, винайшов спосіб короткого, але дієвого сну, який в наш час отримав назву ефект Леонардо да Вінчі. Ефект да Вінчі дав можливість винахіднику не тільки подовжити своє існування, але і «зекономити» час для творчої праці.

Але, варто памятати, що сон да Вінчі, це не звичайний нічний сон, з його ритмами повільного та парадоксального сну, чи денна дрімота. Це, швидше сон, який нагадує гіпнотичний транс. Після п’яти хвилинного трансу, людині здається, що вона спала щонайменше півгодини, підвищується відчуття свіжості та легкості в більшу кількість разів, як після звичайного сну. Тобто виходить, що Леонардо впливав на свою свідомість, як гіпнотерапевт впливає на свідомість своїх пацієнтів.

В історії відомий тільки один випадок, коли один Сербський дослідник хотів випробувати на собі ефект Леонардо да Вінчі. Випадок трапився близько двадцяти років тому. Дослідник, який вивчав можливості людської психіки, впродовж двох років проводив експеримент над своєю свідомістю. Ефект да Вінчі не завдав досліднику ні фізичних, ні психічних наслідків для його здоров’я, навпаки поліпшилась працездатність, та об’єктивні фізіологічні показники науковця. Причина, через яку він не продовжив експеримент – дуже банальна, він не зміг заповнити вільний час від сну.

Отже, треба сказати, що ефект Леонардо да Вінчі підходить далеко не всім людям, а тільки тим, які вмотивовані творчістю в найширшому сенсі, і яким для втілення її не вистачає часу.

Ірина Попадюк

Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 632 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]