Головна » 2010 » Грудень » 5 » «Доба» у фокусі медіа-дослідження (за моніторингом О.Чекмишева)
17:30
«Доба» у фокусі медіа-дослідження (за моніторингом О.Чекмишева)
Газета «Доба» позиціонує себе як громадсько-політична газета. Приблизний обсяг знаків – 90000. Виходить щотижня у четвер. Упродовж першої хвилі моніторингу виявилося, що «Доба» в цілому висвітлює тематику дуже обмежено. Чимало подій, які висвітлювались іншими ЗМІ, не знайшли відображення на сторінках цього видання. Слід також зауважити, що чітке відділення фактів від коментарів не простежується. В газеті досить сильна суспільно-політична аналітика. За звітний період найактивніше у нейтральній тональності висвітлювались проблеми селян та підприємців, найпасивніше - пенсіонерів. Найактивніше у позитиві згадувались службовці, найпасивніше – підприємці.
  Щодо висвітлення основних соціально-економічних проблем регіону, найбільше у нейтральній тональності згадувались теми зростання цін на продукти та комунальні послуги, найменше - проблеми відновлення інфраструктури області після повені. Найактивніше у негативі висвітлювалась проблема звільнення, безробіття та заборгованості по виплатам заробітньої плати. 2.04.09 вийшла стаття-дослідження, автор якої намагався знайти роботу за оголошенням і попереджав інших шукачів про можливі небезпеки. Відчувається негативна забарвленість («треба, мабуть, вмирати з голоду, аби погодитись на таку принизливу роботу», «…не що інше, як "розводняк"»), проте в незначному обсязі. Ця стаття орієнтує читача в період кризи, але вона залишилась поодиноким випадком чіткої орієнтації на потреби читача.
  Щодо етики зафіксовано упередженість, негативне забарвлення. Мали місце замовні статті на користь різних політичних сил. Трапляється журналістський суб’єктивізм та безпідставні узагальнення: 19.08 «Чернівецькі вузи знаходять нові спеціальності» - коментар журналіста Д.Луканюка: «…студентам платної форми доведеться викинути на навчання 6000 гривень…»
  Упродовж другої хвилі моніторингу журналісти газети «Доба» найбільше матеріалів у нейтральній тональності присвятили проблемам підприємців (оподаткування, виробництво, торгівля). Також активно висвітлювались проблеми студентства (вступна кампанія), селян та пенсіонерів. Протягом місяця не згадувались тільки службовці. Серед соціально-економічних проблем області найчастіше піднімалася проблема зростання цін на продукти та комунальні послуги (нейтральна тональність), трохи менше повідомлень з приводу відновлення економіки області після повені та безробіття. Журналісти інформували про порядок призначення субсидій, аналізували причини подорожчання продуктів та зростання цін на комунальні послуги. Проблеми повернення кредитів, банківська криза та трудова міграція не згадувались протягом місяця зовсім.
  Разом з тим журналісти видання активно піддавали критиці (негативна тональність) як відновлення області після повені, так і зростання цін на продукти та комунальні послуги. У матеріалі «Техногенне цунамі» (29.07 Ю.Чорней) наголошується на небажанні місцевої влади прислухатись до порад науковців для уникнення повтору масштабних паводків в області. У статті «Кредитна історія українських виборів» (12.08) В.Стефанець пише, що «…Влада…відчайдушно обіцяє субсидій» та жорстко критикує дії влади як чинної, так і попередньої. У матеріалі «Газові навіювання губернатора Папієва» (29.07) йдеться про марні обіцянки влади стримати підвищення тарифів та ріст цін.

Медіа-експерти:
1. Які проблеми, слабкі сторони у підборі чи подачі новин, іншої інформації Ви помітили у регіональних ЗМІ?
Перша хвиля
1) надмірне авторське бачення головних проблем краю
2) за подачею новин розрахована переважно на міського читача
3) багато статистичної інформації (прес-релізи тощо)
4) слабка аналітика соціально-економічних проблем
Друга хвиля (аналогічні відповіді)
2. Які новини підбираються чи подаються краще тими чи іншими регіональними ЗМІ?
Перша хвиля
1) суспільно-політичні питання, місцеве політичне життя
2) небайдужа до "важких доль", допомагає вирішувати проблеми
3) соціально-політичні
Друга хвиля (аналогічно).

Журналісти:
1. Які проблеми, слабкі сторони у підборі чи подачі новин, іншої інформації Ви помітили у регіональних ЗМІ?
Перша хвиля
1) брак місцевої інформації
2) Поєднання інформації і власних суджень
3) домінуюча політична за ангажованість
Друга хвиля (аналогічно)
2. Які новини підбираються чи подаються краще тими чи іншими регіональними ЗМІ?
Перша хвиля
1) соціальні теми
2) публіцистичний аналіз місцевого політбомонду, аналітичні проблемні матеріали
3) Культура, спорт
4) соціальні, економічні, політичні, молодіжні, культурно-мистецькі, спортивні
Друга хвиля (аналогічно)

Топ-менеджери:
1. Які проблеми, слабкі сторони у підборі чи подачі новин, іншої інформації Ви помітили у регіональних ЗМІ?
Перша хвиля
1) Мало цікавих матеріалів
2) Невідокремлені коментарі від новин
3) Заангажованість на місцеву владу
Друга хвиля (аналогічно)
2. Які новини підбираються чи подаються краще тими чи іншими регіональними ЗМІ?
Перша хвиля
1) соціально-побутові
2) Непогані розслідування
3) політичні
4) аналітика
Друга хвиля
1) соціально-побутові
2) розслідування
3) політичні

Думки:
- «Щодо політичної кризи, недовіри до влади, то цю проблему висвітлюють такі газети, як «Доба»...
- «Подають негативно конкретно «Доба»… Бо це є кричущі теми, справді цікаві. Зараз існує така тенденція щодо вбивств, аварій. Воно не сприяє якомусь нормальному сприйняттю, формуванню особистості, інтересів і т.д.»
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 708 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 Vitalia  
0
чому мені сподобалося:
1. Такі дослідженя дають змогу орієнтуватися у спрямуванні кожного видання. Обираючи, яку саме газету виписати на наступний рік, кожен охочий може вибрати саме те що йому найближче. (За одним номером принципів редакції не визначиш)
2. При виборі місця працевлаштування журналіст може переглянути дослідження, чим спростить собі завдання (купувати стоси газети і аналізувати концепцію видання).
3. Для курсових і дипломних студентів такі дослідження просто НЕОБХІДНІ!

3 Просто_Іван  
0
Пане головний редакторе "Доби", НЕДОПРАЦЬОВУЄТЕ!..
Чому не врахували, що Вас промоніторить сопливий невдаха, протерши від сивухи чи кака-коли заспані вічки... Не пишіть для свого читача, думайте про монітори...

4 sonata  
0
Проект мав назву «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» і проходив у дві хвилі - за 2009 та 2010 рр. А його ініціатор Олександр Чекмишев - кандидат наук, голова Комітету «Рівність можливостей» та керівник моніторингових проектів Асоціації «Спільний простір», доцент Інституту журналістики. Думаю, він професійна людина і не варто переходити на особистості. Принаймні, студентам було цікаво познайомитися з технологією моніторингу на презентації в Блакитній залі ЧНУ

2 sonata  
0
Сергій, відчувається ваше захоплення першою журналістською практикою. А щодо газети - не "переймайтеся" так, такі моніторинги потрібні: дають кращі уявлення про видання та можливості його покращити

1 VaLiK  
0
а про вступну кампанію писав я)))))) нехай, що хочуть те і кажуть, а "Доба" для мене - найкраща. Редактор просто супер!))))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]