Головна » 2013 » Вересень » 20 » Директор львівського видавництва ПАІС презентував у ЧНУ навчальну літературу
12:04
Директор львівського видавництва ПАІС презентував у ЧНУ навчальну літературу

Ігор Паславський провів сьогодні лекцію-презентацію для студентів спурналістика» та «Видавнича справа та редагування» на філологічному факультеті ЧНУ ім.Ю.Федьковича.

Що таке сучасне видавництво? З чого почати? Як вирішити проблему первинного капіталу? З відповідей на ці запитання розпочав свою розповідь Ігор Іванович, стаж якого як видавця – 19 років. За цей час він побував у 21 країні світу і познайомився з новітніми технологіями виробництва. Також 22 роки займається викладацькою діяльністю на факультеті журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка. Його видавництво починалось у непростих дев`яностих, з однієї холодної кімнати, де на столі стояв комп’ютер і телефон. Друк замовляли безпосередньо в міській друкарні. Свою справу він розпочав з дружиною (прикладним математиком), з їх ініціалів і складається назва видавництва.

 Видавши першу книгу у 1997 році (тиражем 1600 примірників), реалізовували її майже 10 років. Тому порадив студентам – майбутнім спеціалістам з видавничої справи – особливу увагу звертати на вивчення мережі збуту. «Найстрашніше для видавця, коли про книгу знає лише він та автор», – каже Ігор Паславський. Важливу роль також має вибір авторів та книг, які видавництво збирається випускати та просувати на ринку. У середньому, за словами Ігоря Івановича, з 10 проектів – 2 збиткові, 2 прибуткові, а решта мають середній рівень рентабельності. Він навіть розробив класифікацію типів авторів, які звертаються в українські видавництва.  Співпраця з тими, які не надто довіряють видавцям, особлива проблема галузі.

Звернув увагу, що попит на професію літредактора перевищує пропозицію, в той час як більше потрібні менеджери зі збуту книжкової продукції. Проблема добору кадрів у видавництвах стоїть досить гостро, адже бажаючих працювати багато, а можуть мало – не витримують ритму. Порадив особливу увагу звертати на курс оволодіння технічними засобами масової комунікації.

 Наголошує, що студентам варто вчитися бути універсалами. Навів приклад паризьких журналістів, які є одночасно операторами, тележурналістами, радіожурналістами та блогерами; окрім того, самі собі водії – їздять на завдання на мотоциклах.  Йому імпонує концепція кросмедійності. Не випадково, одна з книг, яку він презентував, – «Універсальний журналіст» Девіда Рендола.

Видавництво Ігор Паславський порівняв з валізою без ручки – нести важко, кинути шкода.

На запитання студентів, як досягти успіху, відповів, що варто працювати, йти до мети, реалізовувати себе, освоювати ті ділянки роботи та фахи, які інші не в змозі опанувати. Презентував підручники з теорії, історії журналістики та видавничої справи.

Студенти активно реагували на лекцію запрошеного гостя, ставили запитання, а також змогли придбати підручники для навчального процесу.

 

Лариса Раренко



Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 808 | Додав: Lara | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]