Головна » 2010 » Травень » 21 » Cтартували «сатиричні стусани» для влади
20:40
Cтартували «сатиричні стусани» для влади
Сьогодні 21 травня в Україні стартував Всеукраїнський конкурс політичних гострословів «Сатиричні стусани». Його ініціатори – Студентська альтернатива «Наступ» та Громадянський рух «АнтиТабачна кампанія». Керівник проекту – письменник Сергій Пантюк.

     Захід розпочався рівно о 12.00 і об’єднав столицю (сьогодні там біля пам’ятника Голохвастову та Проні Прокопівни пройшла його презентація) та регіони – до нього приєдналася молодь Луганська, Харкова, Донецька, Одеси, Кіровограда, Чернівців, Львова та Острога. Об’єктом флеш-мобу є загалом українська влада, але перший його етап присвячений діяльності нинішнього міністра освіти Дмитра Табачника та його заступника Петра Кулікова, який в інтерв’ю каналу «СІТІ» назвав студентів – учасників протестних акцій в Україні – «бидлом». Ось його слова: "Студент. Він повинен сидіти в аудиторії - оце студент. А це все БИДЛО!"  (Переглянути відеодоказ можна за посиланням: http://citi-tv.kiev.ua/news/10/03/31/2043.html

      Організатори зазначають:
-          Здавна відомо, коли ворога неможливо перемогти силою, його перемагають сміхом. Висміяний громадянами король завжди виявляється голим. І український народ у цій царині майстер особливий – навіть у найчорніші дні своєї історії рятувався сміхом. А сьогодні це особливо на часі – те, що наші можновладці творять з неймовірно серйозними фізіономіями, має викликати не лише обурення та злість, а й виступати об’єктом висміювання.


У Чернівцях учасники акції зібралися біля магазину «Букініст», директор якого Мар’я Львівна Лібанова постійно підтримує молодіжні проекти. Не зважаючи на дощову погоду, перед мікрофоном з натхненням читалися вірші українських класиків (В.Стуса, Л.Костенко) та авторські тексти. Йшлося про згортання свободи слова, антиукраїнську політику влади, її байдужість до молодіжних проблем. Акція привернула увагу перехожих. Чернівчани зупинялися послухати поетичний стьоб і, судячи з реакції, були явно задоволені почутим (дехто навіть аплодував). Представники розташованого навпроти обласного відділення УМВС не втручалися у таке несподіване дійство. Особливо розвеселив присутніх озвучений студентами варіант національного гімну у виконанні міністра освіти (текст наводимо в оригіналі):

«Ще нє умерла в Українє нє слава ні воля,
Ще нам браття молодєє пасміхнється доля.
Згінуть наші вараженькі, як раса на сонцє,
Запануєм і мі браття у сваєй старонцє.
Душу й тєло мі паложем за нашу свабоду
І пакажем, що мі, браття, бидлівськаго роду».
Вчіть-бо, діти, в школах, вишах, як ма гімн звучати –
Так читав сам міносвіти, з дозволу сказати.
А як вивчите, скажіть, на йго рідній мові:
-Не за бидло нам, міністр, за страну обідно…

     Всеукраїнський конкурс політичних гострословів «Сатиричні стусани» безстроковий – заходи триватимуть, «поки він не виконає своєї місії щодо оздоровлення суспільства до стану обрання ним адекватної влади». Наразі його підтримали письменники брати Капранови, Дмитро Мамчур, громадські діячі Євген Золотарьов та Сергій Пархоменко. Інформаційну підтримку надав і сайт «Інша література» (www.inlit.com.ua) – він пропонує учасникам конкурсу надсилати авторські гумористично-сатиричні твори (народні усмішки, сатиричні мініатюри, коломийки, співанки, частівки, епіграми, карикатури) на адресу insha_literatura@ukr.net (кращі з них щотижня публікуватимуться на сайті та на інших інтернет-ресурсах). Десяти найкращим авторам обіцяють премії – книги корифеїв сміху П.Глазового, С.Руданського, Остапа Вишні і одне «творєніє» Д.Табачника з наклейкою «Нагрузка» чи «Для здачі на макулатуру». А завершиться перший етап студентських гострословів 18 червня – міні-фестивалем під Міністерством освіти чи президентським палацом на Банковій.
Соната

Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 925 | Додав: sonata | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]