Головна » 2011 » Квітень » 18 » Від заснування цієї газети минуло 126 років
21:40
Від заснування цієї газети минуло 126 років
   Мабуть, для кожного з тих, хто опановує професію журналіста, варто відвідати музей Ю.Федьковича – першого редактора газети «Буковина», як і зупинитися на довший час у відтвореній працівниками музею меморіальній редакції видання. Студенти І курсу напряму «Журналістика» відвідали музей цими днями.
  Засновано його ще у 1945 році. Спочатку він розміщувався в одному із залів Чернівецького університету, а потім в 1962 році був перенесений на вул. О.Кобилянської у приміщення Чернівецького краєзнавчого музею. Остаточно визначились з місцем розташування в 2004 році. Тепер музей знаходиться в останньому прижиттєвому помешканні Ю.Федьковича на Соборній площі, 10. В розміщеній тут же редакції у 1885 році вийшов перший номер газети «Буковина». Цей же будинок був і осідком буковинського товариства «Руська бесіда».
  У кількох кімнатах відтворено життєво-творчий шлях Ю.Федьковича – письменника, освітянського та громадського діяча, редактора першої на Буковині української газети. Вони об
єднані у літературну та меморіальну частини. Літературна експозиція пропонує відвідувачам познайомитися з прижиттєвими виданнями творів буковинського автора, рукописами деяких з них. Сюди варто зайти й заради чудової колекції старовинних листівок з видами міста у позаминулому столітті.
  В меморіальній експозиції представлено житло письменника, кімнату приміщення товариства «Руська бесіда» та відтворену редакцію газети «Буковина». Унікальні експонати – музичні іструменти, фотографії, перші друкарські машинки, примірники газети – висвітлюють історію становлення української преси на Буковині. Музей розповідає багато невідомого про всім відомого Юрія Федьковича та нагадує про історію газети, яка є найстаршою в нашому краї.

Орищук Юлія, студентка 110 групи

напряму «Журналістика»  


Категорія: Статті студентів | Переглядів: 649 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]