Головна » 2010 » Жовтень » 29 » Чи стане публічна інформація відкритою для журналістів?
23:51
Чи стане публічна інформація відкритою для журналістів?
Шановні колеги!
Просимо розмістити інформацію щодо необхідності підтримки законопроекту "Про доступ до публічної інформації" на ваших медіа ресурсах.
Заклик про підтримку законопроекту «Про доступ до публічної інформації» (№2763)
В Україні наразі чинний закон «Про інформацію» (1992), норми якого фактично дозволяють державним службовцям зловживати правом на обмеження доступу до інформації. 2005 року Україна зобов’язалася ухвалити закон, який би полегшив доступ до офіційної інформації. Приблизно у 70 країнах світу існують окремі закони про доступ до інформації. На пострадянському просторі відповідні закони ще не прийняті лише в Україні та Білорусі. Крім того, ухвалення закону до доступ до публічної інформації є однією з вимог Ради Європи до України.
   Зараз на розгляді у Верховній Раді України перебуває законопроект «Про доступ до публічної інформації» (№2763), внесений народним депутатом України Андрієм Шевченком 11 липня 2008 року. У підготовці цього документа взяли участь представники семи громадських організацій.
   Торік законопроект був проголосований у першому читанні, але 9 липня 2010 року Верховна Рада не підтримала його у другому читанні та в цілому. Нещодавно, 22 жовтня 2010 року, цей законопроект знову винесли на голосування у Верховній Раді України, проте він не набрав необхідної кількості голосів, тож розгляд перенесли на 2 листопада. За результатами «сигнального голосування», законопроект не здобув необхідної кількості голосів, незважаючи на позитивне рішення профільного комітету. Більшість членів профільного парламентського комітету підтримують цей законопроект, однак у залі депутати від владної коаліції отримують вказівку не голосувати – і законопроект провалюється. Проте за інформацією з різних джерел фракція Партії регіонів поки налаштована не голосувати за законопроект «Про доступ до публічної інформації».
   На голосування 2 листопада буде винесений той самий текст, за який депутати від Партії регіонів не віддали своїх голосів цього разу. Адже після погодження профільного комітету, відповідно до регламенту, правки до законопроекту вносити заборонено.
   21 жовтня, напередодні поточної сесії парламенту, учасники громадського руху «Стоп цензурі!» вдруге звернулися з листом до голови Верховної Ради України Володимира Литвина та голів депутатських фракцій із закликом ухвалити законопроект «Про доступ до публічної інформації» (№2763). Під зверненням підписалися 450 журналістів та представники 150 громадських організацій, котрі підтримали заяву журналістського руху «Стоп цензурі!», однією з вимог якої є ухвалення такого закону. Два тижні тому ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій закликала українську владу прийняти закон про доступ до публічної інформації. Заступник глави Адміністрації Президента України Ганна Герман запевнила, що буде зроблено все, аби цей законопроект у Верховній Раді ухвалили. «Ми будемо робити все, щоб проект закону про доступ до інформації, який був розглянутий Радою Європи, якнайшвидше був ухвалений у парламенті. ‹…› Президент дуже стурбований тими випадками, які трапляються з журналістами в Україні, й просив мене ще раз передати вам, що всі випадки насильства проти журналістів і випадки перешкоджання роботі журналістів він буде тримати на особистому контролі і зробить все, щоб винні в цьому були покарані», – запевнила Ганна Герман.
   У разі повторного провалу голосування у Верховній Раді, яке залежить винятково від Партії регіонів, почесним лідером якої є президент України Віктор Янукович, а головою – прем’єр-міністр України Микола Азаров, закон про доступ до інформації буде фактично похований.
Googl-група MediaUkraine
Категорія: Журналістика в Україні та світі | Переглядів: 587 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]