Головна » 2011 » Вересень » 14 » Чернівецький прес-клуб реформ може опинитися без приміщення
22:52
Чернівецький прес-клуб реформ може опинитися без приміщення

   Без даху над головою залишаться не лише наші колеги-журналісти. "Безпритульними" можуть виявитися Буковинський центр розвитку і реконструкції та саме товариство "Знання України", яке орендує нинішній офіс у міської ради. Про це розповів працівникам ЗМІ на засіданні прес-клубу голова правління цієї громадсько-просвітницької організації Ярослав Курко. Уже за тиждень 20 вересня міська влада спробує виселити з орендованого приміщення всі тутешні організації.

  А справа тягнеться ще з травня. Саме тоді "Знання" отримало від департаменту економіки міської ради повідомлення про припинення договору оренди. Об'єднання поставили перед фактом: за три дні звільнити орендовану площу. Ще й попередили, що "у разі несвоєчасного повернення орендарем майна … він сплачує орендодавцю додаткову компенсацію за використання майна в розмірі подвійної орендної плати по день передачі". Директор департаменту економіки Чернівецької міської ради Світлана Хімійчук вважає, що перевірка товариства, яке орендує приміщення площею 254 кв. м, виявила ряд порушень (відсутність страхування майна, неврегулювання земельних питань з департаментом містобудівного комплексу і земельних відносин, не прописану в угоді суборенду), тож через це й розірвали договір.

  Проте не було враховано, що товариство "Знання України" має майже півстолітню історію і позбавлення його приміщення практично призведе до ліквідації цього громадського об'єднання. Переживши радянський режим, воно може зникнути вже в незалежній Україні, а самим журналістам, які за його підтримки з 1999 року збираються тут на засідання Чернівецького прес-клубу реформ, доведеться, мабуть, гуртуватися на вулиці. Тисячі зустрічей, прес-конференції, де вони обговорювали гострі питання та отримували різні думки, де був майданчик для дискусій, по суті стануть спогадом про свободу слова. Нового ж приміщення наразі, як повідомив Ярослав Курко, ніхто навіть не пропонує.

 Представники товариства порушили питання перед головою облдержадміністрації Михайлом Папієвим та в.о. мера міста Віталієм Михайлішиним. Це зробила Громадська рада при ОДА ще 8 червня. Але реакції очільників міста та області на проблему нема й досі. Тим часом справа дійшла до суду: міськрада проти «Знання».

  У відповідачів є своя версія того, що відбувається. Вони спростовують усі закиди щодо порушення умов оренди і підкреслюють: йдеться не про спонтанний непродуманий вчинок чиновників міської ради – за ним вимальовується тенденція до руйнації громадського руху в Україні та тиску на свободу слова, адже такі випадки в останній час непоодинокі. Представники товариств підозрюють, що у когось з високопосадовців є цілком економічний інтерес до презентабельного приміщення в центрі міста. Ймовірно, його можуть виставити на аукціон і продати. До речі, на запит голови правління "Знання України", як все ж таки складеться доля їхнього офісу, як його використають та для яких потреб, орендарі отримали офіційну відповідь, що поставлене питання… "не є публічною інформацією". Нагадаємо, йдеться про комунальне майно міста, яке належить громаді! Досить своєрідно зрозуміли високопосадовці (в даному випадку заступник міського голови Петро Ротар, який підписав відповідь) Закон України "Про доступ до публічної інформації".

  У цій справі є й політичний аспект, на якому наголосили організатори прес-конференції: голова товариства "Знання" є членом політради "Фронту змін" і, очевидно, не спрацювався з новою владою (її більшість представляє Партію регіонів). Ярослав Васильович висловив припущення: "Є певна особиста неприязнь до мене, оскільки я є членом політичної партії, яка є в опозиції".

  Пан Курко повідомив, що вони звертатимуться, де тільки можна, дійдуть навіть до європейських структур. Його підтримали громадські діячі й науковці Чернівецького національного університету: Михайло Юрій - доктор історичних наук, Петро Брицький - доктор історичних наук, Віталій Докаш - доктор філософських наук. Звучали пропозиції скликати громадських активістів та журналістів, щоб відстояти демократію та свободу слова. А редактор газети "Час" Петро Кобевко запропонував громадській раді при ОДА взагалі саморозпуститися, оскільки, як вважає, вона потрібна владі лише для того, щоб створювати вигляд демократії.   

  Добровільно віддавати приміщення ніхто не збирається. Адвокати товариства переконані, що з правового погляду міськрада порушує Ст. 1 Закону України "Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації..." від 20.05.2010, яким забороняється "відчуження приміщень, в яких перебувають редакції засобів масової інформації, друкарні, видавництва, книгарні, підприємства книгорозповсюдження, засновниками яких є органи державної влади, місцевого самоврядування, об’єднання громадян, державні науково-дослідні установи, навчальні заклади, трудові колективи, а також творчі спілки". А згідно Ст. 3 цього ж закону органи влади зобов’язані "укласти договір найму (оренди) на невизначений строк приміщень". Тож 20 вересня дізнаємось, наскільки професійно зреагує на всі ці нюанси господарський суд Чернівецької області, розглядаючи питання про примусове звільнення приміщення. 

Точка зору: 25 експертів зазначили, що при новій владі зменшилися можливості громадських організацій впливати на прийняття її рішень. Основні проблеми на шляху відносин НГО із владою: небажання влади співпрацювати, упереджене ставлення до цих організацій, непрозорість дій влади, відсутність інформації про її рішення. Дискредитувала себе узаконена нинішнього року практика громадських рад при органах влади – за неї висловилися всього 5 експертів («Дзеркало тижня», 02.11.2011)


Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 842 | Додав: | Теги: прес-клуб реформ, НГО, Знання України | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]