Головна » 2011 » Листопад » 1 » Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія відзначила свій п'ятдесятий ювілей
23:15
Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія відзначила свій п'ятдесятий ювілей
  У 1961 році Чернівецька обласна державна телерадіокомпанія випустила в ефір свою першу телевізійну передачу. З тих пір минуло 50 років, впродовж яких лише зростало творче натхнення працівників телекомпанії та плідно розширювались рамки роботи ЧОДТРК. Так, за плечима 50 років тяжкої наполегливої роботи, яка, звісно, не може залишитись непоміченою.
   З нагоди півстолітнього ювілею з дня заснування Чернівецької обласної державної телерадіокомпанії 31 жовтня відбулась зустріч студентів напряму журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з колишнім генеральним директором телестудії Казимирським Аркадієм Григоровичем, Годнюк Любов'ю Олексіївною - заслуженою журналісткою України, яка зараз керує ЧОДТРК, а також із директором творчого об’єднання культурологічних та науково-просвітницьких програм Жук Олесею Олександрівною.
   Запросили студентів саме в приміщення телекомпанії, адже де можна краще розповісти про історію її створення та розвитку.
   Спершу Жук О.О. представила присутній аудиторії керівників ЧОДТРК, а згодом до слова було запрошено Казимирського А.Г. - людину, яка очолювала телеканал з 1979 по 1997 рік та з 2003 по 2007 рік. Аркадій Григорович розповідав студентам про перші спроби випуску в ефір телепередач, що відбувались в 1961 році. Як зазначив, у той час над одним сюжетом, що тривав хвилину, працювало 36 людей. Тому зараз навіть важко уявити, наскільки громіздкою була робота тодішнього колективу.
   Також Аркадій Григорович згадав про перших працівників ЧОДТРК, серед яких були Людмила Борисівна Єгорова - перший диктор, а згодом одна з найкращих редакторів; Григор'єв В.О. - оператор, Сільва Григорець - перша монтажистка, Гапій К.М. - перший водій та ін.
   Розповідав він і про складний 1979 рік, коли почався новий етап в роботі телекомпанії - етап технічного переоснащення. Тоді апаратуру для телеканалу було виготовлено в Кіровограді за кошти, отримані непростою перемогою на одному з тодішніх фестивалів.
   Відтоді робота в телестудії вдосконалювалась. Нове оснащення давало значно більше технічних можливостей, тому виникали все нові й нові телевізійні проекти, які користувались шаленою популярністю.
   На підтримку сказаних слів аудиторії був представлений невеличкий сюжет, який містив багато архівних матеріалів та зумів дати краще уявлення студентам про роботу телеканалу впродовж всього часу його існування.
   Опісля Любов Олексіївна розповіла про сучасний етап роботи ЧОДТРК. За її словами, зараз творчий колектив телеканалу налічує 230 творчих людей, які щодня працюють над різноманітного роду програмами. Цьогоріч телеканал має 24 години ефіру на добу, хоча ще минулого року цей час становив лише 4 години.
   Також пані Любов розповіла, що зараз робота телеканалу зводиться до європейських стандартів. Уже в листопаді цього року телеканал переходить на цифровий стандарт мовлення - формат найвищої чіткості. А також це проявляється в тому, що один працівник тепер виконує кілька функцій, тобто може бути автором, звукорежисером, оператором тощо.
   Після таких цікавих виступів, присутні мали змогу поставити запитання. Цікавили студентів проблеми цензури, тематичного спрямування роботи телеканалу, ситуація з роздержавленням ЗМІ тощо.
   На всі ці питання Любов Олександрівна та Аркадій Григорович намагались надати присутнім якомога більше інформації.
   По завершенню дискусії присутнім показали ще один сюжет, що стосувався сучасної роботи телеканалу. Здебільшого йшлося про різнотематичні програми, над якими зараз працює телеканал.
   Атмосфера зустрічі була невимушеною та легкою. Студенти з цікавістю в очах простували потім коридорами телестудії, розглядаючи робочі приміщення та слухаючи коротенькі розповіді та поради працівників студії. Так майбутні журналісти відвідали дві телестудії та чотири апаратних. Почули вони також про загальні аспекти роботи в кожному з приміщень, що дало змогу зорієнтуватись в основі роботи на телебаченні.
   Уже після такої зустрічі двох студентів-другокурсників було запрошено на стажування до телеканалу. Та, безперечно, охочих поглинути в телебачення виявилося значно більше. Працівники ЧОДТРК запевнили студентів, що завжди напоготові підтримати творчу креативну молодь та з нетерпінням чекають нових ідей та проектів.

Матеріал підготувала
студентка 211 групи
Шкромида Іванна
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 1039 | Додав: | Теги: ЧОД ТРК | Рейтинг: 3.8/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]