Головна » 2013 » Листопад » 25 » Біржові Уми
22:17
Біржові Уми
 Лауреатами Нобелівської премії з економіки за 2013-ий рік стали американські вчені Юджин Фама, Ларс Пітер Хансен и Роберт Шиллер – «за эмпіричний аналіз цін на активи».
«Способу передбачити, скільки коштуватимуть акції та облігації у найближчі дні чи тижні, немає, - повідомляє Нобелівський комітет. – Проте цілком можливо передбачити, як змінюватимуться ціни у довгостроковому періоді: від трьох до п′яти років».Фама, Хансен и Шиллер розробляли саме цей напрям экономічного аналізу.Їх аналізи допомагають зрозуміти як змінюється стан біржових цін за великий проміжок часу і як можна заробляти на фондових біржах.
   Перший з економічних нобелістів 2013 року Юджин Фама створив теорію ефективного ринку.За його прогнозами, попередні ціни на активи не можуть передбачити за короткий проміжок часу рух майбутніх цін, а вся нова інформація знову зараховується ринком по ціні активів.
Роберт Шиллер намагався зрозуміти передбачуваність ринку за тривалий проміжок часу. Він довів,що ціни акцій змінюються швидше,аніж мало би бути,зважаючи на зібрану ринкову інформацію.Це означає,що у деякий проміжок часу папери відносно дешеві,а в інший-відносно дорогі.
   Тому, якщо акції недооцінені,їх можна купувати і бути повністю впевненим у тому,що вони подорожчають до розумних меж. Так за довгий період часу (3-7 років) можливо передбачити рух цін на акції. Виходить,що розумний інвестор, який не зважає на власні емоції та ірраціональність може так чи інакше передбачувано заробляти на ринку.
   На основі ідей Шиллера виникла ціла індустрія індексних фондів, тобто інвестиційних фондів,в які інвестори вкладають гроші одразу в десятки та сотні акцій,для того щоб досліджувати рух і настрій на ринку вцілому. Інвестори,розуміючи,що ринок ще не оцінений,можуть скуповувати паї таких фондів і не думати про долю конкретної акції, що входить до індексу.
  Третій володар престижної премії Ларс Пітер Хансен також зробив вагомий внесок в теорію ціноутворення на ринку цінних паперів, але дещо з іншого боку. Він створив так званий «Обумовлений метод моментів» — спосіб аналізу математичних моделей, який використовується в тому числі і для тестування гіпотез Фами та Шиллера.
Разом ці вчені досдідили великий вплив на індустрію фінансів. Вони показали, що у різний проміжок часу діють різні закони: у короткі — класичні ринкові, основою яких є логіка та
математика, а у більш довгі —психологічні особливості мислення і дії людей, які викривляють «чисту ринкову картину».
  «Всі три лауреати є фаворитами і заслужили цю премію, їх роботи увійшли до всіх підручників з фінансів та економіки!» — говорить професор Інституту політичних досліджувань Sciences Po (Париж, Франція), доктор економічних наук,Сергій Гурієв.
Іванна Бородач
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 499 | Додав: | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]