Головна » 2013 » Жовтень » 14 » Астрономічна кулінарія, чи гастрономічна астрономія?
11:42
Астрономічна кулінарія, чи гастрономічна астрономія?
Напевне, в світі немає людини, що не коштувала б його. Різновидів цього шедевру кулінарії безліч. Методи правильного поїдання викладає навіть кіт у мультфільмі. Якщо ви ще не здогадалися — то мова про бутерброд. З маслом, ковбасою, ікрою, сиром — з чим хочете. Цьогоріч він ювіляр — 460 років — вік поважний. А знаєте хто винайшов цю геніальну річ? Микола Коперник — так, так, це той, що перевернув світ навиворіт, поставивши в центр Сонце. Отже, все по порядку.
Народився Коперник в польському місті Торунь, в родині торговця міддю, але в 9-му віці хлопчик осиротів, і з того часу його взяв під опіку дядько. Саме за його сприяння, Микола закінчив Краківський ( математика, астрономія, богослов’я), Болонський (право, теологію) та один з Римських університетів (медицина). Микола був людиною зусібіч обдарованою та надзвичайно наполегливою.
На батьківщину він повернувся наприкінці 1503 року й оселився у Лідзбарку-Вармійському, а потім став каноніком у Фромборку – місті рибалок на Віслі. Попри завантаження церковними справами, Коперник у Фромборку активно проводив астрономічні дослідження. Свої попередні гіпотези щодо світобудови він виклав у "Малому коментарі", написаному приблизно в 1516 році. Проте цікавився він у ті часи не лише астрономією: саме Коперник спроектував і організував спорудження у Фромборку гідравлічної машини, яка постачала воду до будинків містян, а згодом узяв участь у запуску польського монетного двору. Крім того, Микола був і художником – нині в Ягеллонському університеті в Кракові зберігається копія його автопортрета з автографом.
Ще одна подія мала важливе місце в його житті. Під час війни з хрестоносцями, в листопаді 1520 року Коперник був обраний адміністратором володінь капітулу в Ольштині та Пененжно. В короткий термін він зміг значно укріпити замок-фортецю. Під його командуванням невеликий гарнізон Ольштина зумів відстояти та захистити місто. Тут він проявив себе не тільки як розсудливий військовий, а й як неперевершений лікар. Замок оточило військо Тевтонського лицарського ордена, і через кілька місяців там почалася епідемія невідомої хвороби. Ліки, застосовані Коперником, не дали результату.
Незабаром вдалося виявити причину такого колосального поширення недуги. Грубий чорний хліб становив головну їжу мешканців фортеці. Ходячи довгими коридорами, піднімаючись вузькими гвинтовими східцями на фортечні вежі, захисники замку часто не втримували окраєць хліба і він падав на підлогу. Піднявши шматок, його обтрушували або обдували і з’їдали. Можливо, вирішив Коперник, зараза з’являлася від бруду, який потрапляв на шматки хліба з підлоги. Тож він запропонував скибки хліба намащувати світлою їстівною речовиною, на фоні якої легко можна буде помітити бруд, а потім зчистити його разом із намазкою. Згодом епідемія минула, а людство вподобало Його величність Бутерброд.
Десь на початку 1530-х Коперник серйозно взявся за астрономію. До того часу майже півтора тисячоліття проіснувала система побудови світу, автором котрої був давньогрецький учений Клавдій Птолемей. Коперник же вважав, що людина сприймає рух небесних тіл так само, як і рух різноманітних предметів на Землі, коли вона сама рухається. Насправді ж, і першим математично довів це саме Коперник, Земля рухається навколо Сонця. В 1543р. він помирає так і не визнаним, в останні години побачивши друкований первісток своєї праці «Про обертання небесних сфер», яка згодом зчинила переворот у науці, поклала початок звільненню природознавства від теології.
Микола Коперник, безмовно, реформатор. Але вчені розділилися в думках, що ж все таки найважливіше з його винаходів. Всім відомий астроном, творець геліоцентричної картини світу так і пропагується лише в цьому ключі. Проте, на думку істориків медицини С.Хенда й А.Куніна, він заслуговує не меншої, а можливо, й більшої слави як винахідник бутерброда, адже винахід був зроблений ним у медичних цілях, а прижився ще й як гастрономічний смаколик. Тут вже кожен вибирає індивідуально, що важливіше — канапка чи світ, а значення внеску Коперника для людства при цьому аж ніяк не збідніє.

** ЦЕ ЦІКАВО:
З-поміж вчителів Миколи Коперника в Краківському університеті визначне місце для лікаря- астронома займав його наставник Юрій Котерлін — українець, визначний астроном, філософ, філолог і математик тих часів (відомий ще як Юрій Дрогобич). Ряд вчених заявляють, що саме він першим висунув припущення про геліоцентричну будову світу та поділився ним з найулюбленішим своїм учнем — Миколою Коперником, який вже потім і розвинув ідею в своїх працях.

Уляна Букатюк


Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 593 | Додав: | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]