Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 57 58 59 60 61 62 »
Сьогодні 22 березня на філологічному факультеті відбулись наукові читання, присвячені 115-й річниці від дня народження Максима Тадейовича Рильського. Організаторами заходу стали кафедри української літератури та сучасної української мови. Читання вступним словом відкрила к. філол. наук, доцент Лариса Бережан. З доповідями на пошану видатного поета, перекладача, публіциста, громадського діяча, академіка АН України виступили викладачі та студенти ЧНУ. Доктор філологічних наук, завідувач кафедри сучасної української мови Ніна Гуйванюк запропонувала присутнім подискутувати щодо наукових аспектів творчої спадщини Максима Рильського. Студенти виступили з дослідженнями перекладацької, літературознавчої та віршованої творчості провідного поета. Окрім того, у рамках наукових читань відбулась виставка під назвою „Життя, віддане слову” до 115- ї річниці від дня народження М. Т. Рильського.
Лілія Шутяк
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 814 | Додав: sonata | Дата: 22.03.2010 | Коментарі (0)

Знайти роботу – проблема чи не під номером 1 у студентів-старшокурсників

Якщо до «екватора» студенти здебільшого насолоджуються життям, намагаючись не перевантажувати себе, то старшокурсники думають глобальніше. Причиною цьому – плани на майбутнє, яке розпочнеться одразу після закінчення університету, або ж розпочалось уже, ще під час навчання. Мова, зрозуміло, іде про роботу. Декому її доводиться шукати, а дехто робить це за бажанням – задля кар’єрного росту.
Христина вже другий рік працює в одній з районних газет нашої області і паралельно навчається в університеті. Цьогоріч вона тільки випускниця, проте проблеми з працевлаштуванням уже вирішила. «Я завжди хотіла бути журналісткою, хоч і навчалась на румунській філології, – каже дівчина. – А тут такий випадок – запропонували роботу в газеті. Ось я і вирішила перетворити мрію в реальність!»
Здійснити своє бажання Христині вдалося шляхом переведення на індивідуальний графік навчання. Він, як правило, передбачає, вільне відвідування занять в університеті. Зате обов’язковим мусить бути виконання поставлених викладачами вимог.
«За індивідуальним планом можуть навчатися студенти 4-5 курсів, що вчаться відмінно або добре, і влаштовуються на роботу за фахом», – розповідає декан філологічного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича Борис Бунчук.
В такий спосіб, як часто говорять студенти, можна вбити відразу двох зайців одним пострілом – і диплом отримати, і кар’єру будувати, не переводячись на зао ... Читати далі

Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 920 | Дата: 21.03.2010 | Коментарі (2)

Для студентки ІV курсу філологічного факультету (спеціальність «Журналістика») Аліни Голінати-Слоти січень 2010 року став знаковим місяцем. Адже 15 числа у приміщенні Чернівецького медичного коледжу відбувся підсумковий ІІІ етап Х Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, у якому Аліна здобула перемогу!

Організаторами змагання виступило Міністерство освіти і науки України та Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму України. За традицією, конкурс щороку стартує 9 листопада, в День української писемності та мови.

Згідно з положенням про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, участь у ньому можуть брати учні 3-11 (12) класів ЗОШ, професійно-технічних училищ, студенти вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації усіх форм власності, курсанти вищих військових навчальних закладів Збройних Сил України, ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна та закордонні українці. Метою конкурсу є сприяння утвердженню статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання у молодого покоління українців поваги до мови свого народу.

Для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та профтехучилищ конкурс ім. П. Яцика проходить у 4 етапи, а для студентів ВНЗ – у 3. Переможці І, ІІ, ІІІ етапів змагання нагороджуються дипломами встановленого Лігою українських меценатів зразка. Переможці пі ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 913 | Дата: 19.03.2010 | Коментарі (2)

Всеукраїнська громадянська кампанія «Табачника геть!», започаткована студентами українських вишів, набирає розмаху. Акцію, що 13 березня розпочалася з Херсону, уже підтримали студенти Львова, Луцька, Тернополя, Києва… Найбільше молоді зібралося у Львові - близько п’яти тисяч осіб (подібного не спостерігалося з часів помаранчевих мітингів). Студентський протест переростає у загальноукраїнський громадський спротив. З’явилися звернення інтелігенції, громадських організацій, професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів. 18 березня свою позицію висловили студенти Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича. Голова Наукового товариства студентiв та аспiрантiв ЧНУ Сергiй Бостан повідомив, що органи студентського самоврядування, профспiлка студентiв, наукове товариство студентiв та аспiрантів, опираючись на численнi заяви вузівської молоді, звернулися до президента України, прем’єр-мiнiстра та спiкера ВР із заявою, у якій засудили призначення Дмитра Табачника мiнiстром освiти i науки.

Ось текст їхнього звернення:
Шановний пане Президенте України, пане прем’єр-міністре, пане голово Верховної Ради! Впродовж останніх десятиріч гуманітарний сектор України перебував у глибокому занепаді.
Якщо культурна сфера дотепер залишається поза увагою чиновників та народних обранців, то реформам у сфері освіти перешкоджає їх попу ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 1065 | Дата: 19.03.2010 | Коментарі (10)

Щоб переглянути фото у повному (великому) розмірі, натисніть на ньому!
Також ці фото можна переглянути та прокоментувати у розліді "Фоторепортажі" - http://www.reporter.cv.ua/photo/zagalni_fotoreportazhi/shevchenkivski_chitannja_2010/13

Учасники готувалися зазадалегідь. Дехто встиг ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 1200 | Додав: Lara | Дата: 12.03.2010 | Коментарі (1)

3 березня у переддень шевченківських свят на філологічному факультеті відбувся щорічний конкурс на краще прочитання віршів Тараса Шевченка, присвячений 196-ій річниці від дня його народження. Подібний захід ось уже 18 років поспіль збирає усіх, хто не байдужий до Кобзаревого слова.

На цьогорічному святі було представлено 27 конкурсантів з різних факультетів ЧНУ (філологічного, прикладної математики, інженерно-технічного, іноземних мов, філософсько-теологічного, фізичного), Буковинського державного медичного університету та педагогічного коледжу.

Найчастіше учасники читали такі вірші Т. Шевченка, як «Лілея», «Тополя», «Причинна», «Марія», «Сон», «Розрита могила» тощо.
До другого туру потрапили 17 конкурсантів, жоден з яких не залишився без подарунка. Сімох конкурсантів журі нагородило заохочувальними призами, а решта посіли відповідні місця:
• ІІІ місце отримали Тетяна Андріїв (ІІІ курс, факультет іноземних мов ЧНУ), Оксана Молода (І курс, біологічний факультет), Богдана Маруняк (третьокурсниця Педагогічного коледжу), Олександр Косович (ІІІ курс, фізичний факультет).
• ІІ місце розділили між собою Ірина Берладена (ІV курс, філософсько-теологічний факультет), Юлія Літовська (І курс, факультет прикладної математики), Ірина Васкан (І курс, стоматологічний факультет БДМУ) та Ірина Мороз (ІІ курс, філос ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 1012 | Дата: 09.03.2010 | Коментарі (6)

У п’ятницю 5 березня на ТРК Буковина пройшов годинний прямий ефір, темою якого став Міжнародний жіночий день. Гостями ведучого – студента п’ятого курсу спеціальності «Журналістика» Олега Ящука – стали жінки: Наталка Батракова – депутат міської ради і дослідник гендерних питань, Тетяна Мунтян – спортсменка, багаторазова чемпіонка України і дворазова чемпіонка світу зі стрільби з лука та Любов Василик – член НСЖУ та завідувач кафедри журналістики ЧНУ. У студії гості говорили, чим для них є жіночий день, які асоціації викликає.

Наталка Батракова звернула увагу на гендерні проблеми в сучасному українському суспільстві. На її думку, нині жінка вкрай мало представлена у владі, в політиці (у ВР лише 8 % жінок), гендерні програми фінансуються за залишковим принципом (з минулорічного міського бюджету виділено лише 20 тис. грн. – п’ята частина від запланованого). Наголошувалося на тому, як запровадити європейські стандарти у вирішенні гендерних питань (там, зокрема представництво жінок у владі й політиці складає 33%).

Тетяна Мунтян наголосила на становищі жінки у спорті, порушила проблему жінок-тренерів, яких в Україні меншість порівняно з європейською практикою. Дискусія зав’язалася і навко ... Читати далі
Категорія: Статті викладачів, лаборантів і т.д. | Переглядів: 1167 | Дата: 08.03.2010 | Коментарі (4)

Кафедра журналістики як окрема структура філологічного факультету функціонує з 1 вересня 2007 р.
Підготовка спеціалістів за напрямом „Журналістика” в Чернівецькому університеті здійснюється з 2002 р. Зараз на денній і заочній формах навчається понад 160 студентів. Спеціальність „Журналістика” акредитовано за освітньо-кваліфікаційним рівнем „Бакалавр” та „Спеціаліст” і здобуто ліцензію за освітньо-кваліфікаційним рівнем „Магістр”.
На кафедрі журналістики працюють 2 кандидати філологічних наук, доценти (Л.Є.Василик, А.Ю.Гречанюк), 1 кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент (Т.С.Гринівський), 1 кандидат наук із соціальних комунікацій, асистент (О.М.Дзвінчук) та 4 асистентів (Ю.Г.Мельничук, О.О.Жук, О.З.Ножак, В.Я.Барчук). Очолює кафедру член НСЖУ к. філол. н., доцент Л.Є.Василик.

У період свого становлення кафедра журналістики активно працює над підготовкою кандидатів і докторів наук. Так, закінчує перебування в докторантурі Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка доц. Л.Є.Василик (до друку підготована монографія «Концептуальна публіцистика на шпальтах літературно-художніх видань кін. ХХ – поч. ХІХ ст.: дискурс національної ідентичності»). Захистили кандидатські дисертації Т.С.Гринівський та О.М.Дзвінчук.

Наукова проблематика кафедри охоплює кілька аспектів: дослідження актуальних питань ук ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 1087 | Дата: 06.03.2010 | Коментарі (0)

23 лютого в 60-ій аудиторії філологічного факультету відбулася надзвичайно цікава та конче потрібна зустріч для майбутніх журналістів зустріч з відомим у нашому краї журналістом – Георгієм Тероном. Діалог зі студентською аудиторією підтвердив істину, що якщо в людини є творча іскорка, яка з роками множиться на щоденну наполегливу працю, то й результати будуть успішними.

Представила гостя і вела зустріч завідувач кафедри журналістики, член Національної спілки журналістів України доцент Василик Л.Є.
Георгій Георгійович – уродженець Заставнівщини, в 1967 році закінчив філологічний факультет Чернівецького університету, пройшов шлях від кореспондента газети до генерального директора Чернівецької ОДТРК. А між тим була робота на посаді редактора Чернівецького обласного радіо, редактора і начальника редакційно-видавничого відділу облполіграфвидаву. Г.Терон підготував десятки програм і на радіо, і на телебаченні, які стосувалися найрізноманітніших соціальних проблем життя. Отже, за його плечима – величезний досвід практикуючого журналіста-публіциста.

Про що ж йшлося на зустрічі, яка об’єднала в аудиторії студентів-журналістів ІІ-V курсів і викладачів не лише кафедри журналістики? Насамперед у жвавому спілкуванні з аудиторією Г.Терон ділився власним досвідом написання газетної статті – де і як шукати матеріал, щоб він був цікавим та достовірним. ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 970 | Дата: 01.03.2010 | Коментарі (1)

У понеділок 22 лютого на філологічному факультеті відбулася зустріч студентів з відомим українським письменником Степаном Процюком - автором близько півтора десятка книжок поезії, прози, есеїстики та лауреатом кількох літературних премій. Автор належить до так званого «станіславського феномену» в сучасній літературі. Майбутнім філологам та всім зацікавленим, які прийшли на зустріч, він презентував нову прозову книгу «Аналіз крові», які уже викликала в читацьких колах немалі суперечки.

- Чи можливо збагнути природу людських комплексів? Де шукати справжні причини наших найпарадоксальніших учинків, слів, думок? Чому в кожному іноді проступають риси, які нерідко вражають нас самих? Чи психоаналіз – панацея, чи лише перша і не завжди безпечна спроба проникнути в найбільшу таємницю людини – таємницю її психіки? - усі ці й чимало інших гострих питань порушує на сторінках своєї нової книжки відомий письменник, який тривалий час активно цікавиться психоаналізом, або, як він сам сказав, «душезнавством».

Степан Процюк відповів на запитання присутніх про становище сучасної літератури, про тенденції її розвитку, популярність і читабельність сучасних текстів тощо. Сесія-автограф також відбулася у міській книгарні «Букініст». А 23 лютого автор зібрав шанувальників своєї творчості у музеї В.Івасюка.
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 774 | Дата: 26.02.2010 | Коментарі (0)