Головна » 2013 » Грудень » 05
Люди, нездатні чути й говорити, або як їх усі звикли називати глухонімі, у наш час не рідкість. Ми не раз спостерігаємо за вигадливими комбінаціями їхніх пальців, силкуючись зрозуміти, про що ж все-таки вони розмовляють. Нова розробка Enable Talk допоможе глухонімим людям спілкуватися з тими , хто не розуміє мову жестів. Це проект молодих студентів, який покликаний полегшити взаємодію з навколишнім світом людям, які мають порушення мовлення.
Група українських студентів представила пару рукавичок , яка допоможе глухонімим людям спілкуватися з тими , хто не розуміє мову жестів. Нова розробка Enable Talk була продемонстрована на конкурсі програмістів Imagine Cup в Австралії. На відміну від іноземних аналогів собівартість новинки складе близько 75 дол.
До складу донецької команди увійшли: Антон Пастерніков – розробник апаратної й програмної частини, Максим Осика – речник команди, Антон Степанов – капітан команди та Валерій Ясаков – дизайнер інтерфейсів.
Проект покликаний полегшити взаємодію з людьми, які мають порушення мовлення, але потенціал цієї розробки набагато більший. Насправді рукавички можуть застосовуватися у багатьох сферах, де необхідною є точна фіксація дій або робіт, що виконуються руками.

Enable Talk - це система, що складається з рукавичок , обладнаних датчиками руху , тиску , акселерометрами , гіроскопами , і спеціального програмного забез ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 563 | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Вже незабаром 10 грудня, а саме на цей день запланована офіційна церемонія нагородження лауреатів Нобелівською премією в Стокгольмі. Цьогоріч ще блискуча 13-ка переможців вразила світ.
Серед списку галузей премії порівняно не так давно, але дуже впевнено, ввійшла й економіка. В поточному році Нобелівської премії з економіки удостоєно трьох американців: Юджину Фамі, Ларсу Петеру Хансену і Роберту Шиллеру. Отож, премію, вартість якої складає 8 млн шведських крон ($1,2 млн), буде розділено між трьома лауреатами. Чим такі видатні ці вчені, і як їхня праця вплине на світ — спробуємо з’ясувати.


Офіційно це звучить так: "згідно з рішенням Нобелівського комітету, цьогорічну премію присуджено за "емпіричний аналіз оцінювання активів". Щоправда, сумніваюся, що кожен втямить про що йде мова. А цікаво ще й те, що дослідження двох вчених-практиків ( Фама та Шиллера) часом абсолютно суперечать дослідженням третього лауреата.
Вся суть їхніх клопітких досліджень зводиться до тези: «Немає ніякої можливості точно передбачити, що стане з цінами активів у найближчі дні або тижні. Будуть вони рости або падати? Зате з високою часткою ймовірності ми здатні спрогнозувати тенденцію цін, якщо перейдемо до розгляду довгострокової перспективи, заглянемо вперед на три-п'ять років»
Здавалось би абсурд. Якщо ціни майже неможливо передбачити протягом декількох днів або тижнів, то ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 454 | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Думка про бачення на відстані виникла в людства ще в далекій давнині. Прикладом тому можуть служити киплячі чани жерців і магів, кришталеві кулі чаклунів і провісників, чарівна тарілка з яблуком, яке оберталося, і багато інших казково-міфічних винаходів. Однак, своє втілення в реальність подібні уявлення одержали лише тільки через безліч років, коли рівень науково-технічного прогресу досяг необхідно високого рівня. 

Технології телебачення не були винайдені однією людиною і за один раз. В основі телебачення лежить відкриття фотоефекту в селені, зроблене Віллоубі Смітом в 1873 році. Винахід скануючого диска Паулем Ніпкова в 1884 році послужило поштовхом у розвитку механічного телебачення, яке користувалося популярністю аж до початку Другої світової війни. Засновані на диску Ніпкова системи практично були реалізовані лише в 1925 році Джоном Бердом у Великобританії, Чарльзом Дженкінсом у США, І. А. Адамяном і незалежно Л. С. Терменом в СРСР .
Крім того, поява телебачення нерозривно і прямо зв'язано з винаходом радіо і кінематографа. Заслуга введення в побут самого терміну «телебачення» належить штабс-капітану російської армії К.Д. Перському. Він першим вжив цей термін у своїй доповіді «Сучасний стан питання про електробачення на відстані (телевізування)», зробленому в Парижі на Всесвітньому конгресі електротехніків у 1900 році.
Виходячи з ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 734 | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

«В цьому меркантильному світі злічити та обчислити можна все, навіть … природу» — вважав видатний німецький філософ, логік, математик, фізик, юрист, історик, дипломат, винахідник і мовознавець Готфрід Вільгельм Ляйбніц.
Оцінити його вплив та внесок до науки — важко, бо насправді це колосальна глиба. На той час вчені вже дійшли до висновку, що послуговуватись поняттям виключно натуральних чисел вже не актуально, тож сформувалася ідея про нескінченно великі та нескінченно малі величини, над якими, згідно математичних законів, теж повинні бути можливості здійснювати алгебраїчні дії. Саме над способами здійснення обчислень над такими числами і ламали собі голови вчені мужі тих часів.
Знаменитий Ньютон та видатний Ляйбніц одночасно, незалежно один від одного, дійшли висновку, що найбільш вдалим буде диференціювання та інтегрування нескінченно малих чисел, щоб мати з того якусь користь. Так виникло прокляття та причина сліз гуманітаріїв — Його величність Математичний Аналіз. Виключне значення Ляйбніца в ньому полягає в запровадження символіки ( інтеграл, похідна), термінології та дослідженнях. Він виводить перший ряд для числа π, винаходить власну конструкцію арифмометра, набагато краще паскалівского — він вмів виконувати множення, ділення, вилучення коренів і зведення в ступінь. Цікавим був і підхід вченого до свого вчення. На відміну від свого конкурента, на ко ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 522 | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Сюжет з випуску новин
І далі у нашому випуску новин про нові шляхи застосування сонячної енергії та води. 

Науковці з університету Колорадо в Боулдері розробили новий метод отримання екологічного палива — водню — із використанням сонячної енергії та води. Розробники стверджують, що їхній винахід дозволяє отримувати енергію дешево, а головне — сам процес є екологічним.
Ідея науковців полягає в тому, щоб розщепити воду на кисень та водень за допомогою сонячної енергії. Для реакції потрібні будуть оксиди металів (заліза, кобальту та алюмінію) та високі температури — деякі компоненти потрібно буде розігріти до 1350 градусів за Цельсієм.
Вода буде міститися в спеціальних ємностях, закріплених на вершинах башт на висоті кількох десятків метрів. Направлена на башту велика кількість дзеркал допомагатиме збирати енергію в одній точці і нагрівати окремі речовини до потрібної температури.
Коли оксиди металів нагріваються, атоми оксигену з них вивільняються, а новоутворена сполука притягує до себе вільні атоми оксигену. При взаємодії з водяною парою, яка піднімається при нагріванні, атоми оксигену притягуються до оксидів металів, і звільняється гідроген у формі газу водню, повідомляється на сайті університету Колорадо.
Асистент кафедри електроніки та енергетики Чернівець ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 494 | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Писати, а тим паче говорити про стан і перспективи розвитку української науки можна багато: порівнювати динаміку показників, приводити факти міжнародного визнання, в цілому – згадувати минуле і намагатися зрозуміти, чому все не так, як було, наприклад, за радянських часів. Вважаю більш доречним звернути увагу на ключові проблеми і їх ознаки за сучасного стану та зробити намагання промоделювати елементи наявної ситуації для того, аби зрозуміти, що ж відбувається насправді і взяти активну участь у формуванні сучасного наукового простору країни. 

Слід звернути увагу на наступні проблеми, які може зазначити і пересічний громадянин країни: фінансово - матеріальний аспект, адміністративний аспект, особистісний аспект. Що мається на увазі? Під фінансово-матеріальним аспектом – недостатність коштів і ресурсної бази для реалізації досліджень і подальшої реалізації напрацювань науковців. Результатом є пошук можливостей із-зовні для фінансування досліджень і як наслідок – робота на підвищення наукового потенціалу країни, резиденти якої інвестували кошти в розробки. Слід зазначити, що даний процес вже став тенденцією для сучасної наукової України. Звичайно, слід відокремити випадки рівноправного міжнародного співробітництва, проте слід наголосити, що для членства у відомих наукових організаціях також потрібні кошти, на що звертається мало уваги з боку сучасних адміністр ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 582 | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Без сумніву, багато хто з нас восени 2008 р. чув про запуск найпотужнішої фізичної установки сучасності — великого адронного колайдера.
Витрати на його створення були величезними: Німеччина, Франція, Японія мусили об'єднати свої зусилля, щоб побудувати це диво техніки. А почався процес вкладання «великих коштів» у фізику ще в 40-х рр. минулого століття, коли вчені винайшли способи розщеплення атомного ядра.
Про те, навіщо розщеплювати атомні ядра і чому уряди різних країн у великих обсягах фінансують досліджування першооснови матерії, ми поговоримо далі.

Про ядерну фізику
Історія фізичної науки налічує майже 2500 років, але тільки минулого століття фізики перетворилися з поважних викладачів та кабінетних учених на консультантів урядів. Кількість фахівців-фізиків збільшилася в сотні разів, були створені величезні заводи для виробництва фізичних приладів і обладнання. І сталося це передусім завдяки успіхам ядерної фізики.
Ядерна фізика — це такий розділ фізики, який вивчає структуру і властивості атомного ядра, процеси, що в ньому відбуваються, та механізми його перетворень.
Результати втілилися сьогодні у, так званих, радіаційних технологіях, які застосовують у медицині, геології, сільському господарстві та в інших галузях. Проте найважливіша сфера застосування досягнень ядерної фізики — отримання енергії. За короткий проміжок часу в розвинутих ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 633 | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)

Це сьогодні ми сперечаємося, чи є майбутнє у електромобілів - а лише сто років тому вони вважалися найперспективнішим транспортом. Але, окрім «електричок», людство вже кілька століть знало про паровий двигун. Проте, особливий розвиток машинобудування отримало у 18-19 ст.

– Паровая телега Кюньо –

Создателем первого движущегося транспортного средства на паровой тяге считается французский военный инженер Николя-Жозеф Кюньо. В 1769 году изобретатель создал трехколесную повозку – «малую телегу Кюньо», которую также называли «Фардье». По задумке автора, чудаковатое транспортное средство должно было использоваться для перевозки артиллерийских снарядов и гармат.
При конструировании своей самодвижущейся телеги Кюньо, естественно, столкнулся с рядом трудностей. В частности, штоки поршней парового двигателя двигались параллельно плоскости поворота колеса, из-за чего весь паровой механизм было решено расположить прямо на ведущем колесе. Наличие столь тяжелого элемента – вес двигателя с топливом превышал тонну – привело к тому, что с паромобилем с трудом могли управляться два человека!

Еще одним недостатком малой телеги Кюньо оказался безумно низкий запас хода. Самоходная повозка могла проехать без дозаправки лишь около километра, что соответствовало четверти часа пути, после чего экипажу приходилось остана ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 711 | Дата: 05.12.2013 | Коментарі (0)